Μήπως σαμποτάρεις τη γραμμή σου;

17.03.2009
Μάταια προσπαθείς να χάσεις τα περιττά κιλά εδώ και καιρό. Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό πως μπορεί να είσαι εσύ ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου; Στο κόσμο του φαίνεσθαι που ζούμε όλοι κρίνουμε σκληρά τους γύρω μας από την εμφάνισή τους και φτάνουμε να γινόμαστε οι πιο σκληροί κριτές του ίδιου μας του εαυτού. Τελικά, τι λάθη κάνεις και πόσο μπορεί να σαμποτάρεις τη γραμμή σου;

Μάταια προσπαθείς να χάσεις τα περιττά κιλά εδώ και καιρό. Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό πως μπορεί να είσαι εσύ ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου; Στο κόσμο του φαίνεσθαι που ζούμε όλοι κρίνουμε σκληρά τους γύρω μας από την εμφάνισή τους και φτάνουμε να γινόμαστε οι πιο σκληροί κριτές του ίδιου μας του εαυτού. Τελικά, τι λάθη κάνεις και πόσο μπορεί να σαμποτάρεις τη γραμμή σου;

Ξεκίνα με ένα μικρό τεστ: την επόμενη φορά που θα έχεις κάποια αρνητική σκέψη για το σώμα σου, γράψτη σε ένα χαρτί. Μόλις νιώσεις άσχημη, χοντρή ή αν συγκρίνεις το σώμα σου με κάποια πολύ καλύτερη, γράψτο αμέσως. Έπειτα, φώναξε το δυνατά για να ακούσεις τη σκέψη που έκανες. Το να ακούς φράσεις όπως ''είμαι σαν φάλαινα? ή ?δεν θα αποκτήσω ποτέ επίπεδη κοιλιά σαν το τάδε μοντέλο? θα δράσει σαν ένα πρώτο ξύπνημα. Έτσι θα καταλάβεις ότι κρίνεις πάρα πολύ σκληρά τον εαυτό σου και δεν το αξίζεις αυτό. Αυτή η κακία με τον ίδιο μας τον εαυτό μπορεί να αποβεί καταστροφική και για το σώμα και για το πνεύμα σου. Είναι ένα είδος σαμποτάζ του ίδιου μας του εαυτού.


Παρακάτω παραθέτουμε τις πιο συχνές μορφές που παίρνει το αυτο- σαμποτάζ και προτείνουμε και την ιδανική λύση:

Συμπεριφορά αυτο- σαμποτάζ Νο 1: διαρκώς συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες γυναίκες

Και δεν συγκρίνεσαι μόνο με διάσημες κυρίες, ηθοποιούς ή τραγουδίστριες, αλλά και με όποια γυναίκα συναντήσεις στο δρόμο σου, ακόμα κι εκείνη που παίρνει καφέ μπροστά σου. Συνήθως φτάνεις στο σημείο να αγνοείς έναν ωραίο άντρα που πέρασε από δίπλα σου, γιατί είχες στραμμένο το κεφάλι σε εκείνη την ''κοκκαλιάρα'' που είδες στο απέναντι πεζοδρόμιο. Πολλές από εμάς φτάνουμε σε σημείο να συγκρίνουμε το σώμα μας με αυτό άλλων γυναικών που είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ακόμα χειρότερα ή να φτάνουμε στο σημείο να μισούμε τις άλλες γυναίκες για το θείο κορμί που διαθέτουν. Θυμήσου πόσες φορές και ενώ περπατούσες με την κολλητή πέρασε δίπλα σας μια κοπέλα με διαστάσεις μοντέλου. Ταυτόχρονα, την περάσατε από το σκάνερ και αφού δεν μπορούσε να σας ακούσει πια αρχίσατε να λέτε πόσο πολύ τη μισείτε.

Πώς θα σώσεις τον εαυτό σου: είναι ουτοπικό να νομίζεις ότι μπορείς να σταματήσεις τον σχολιασμό των ανθρώπων γύρω σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι κάθε φορά που νιώθεις ότι θες να πεις κάτι, μίλα θετικά. Αντί να πάρεις το φτυαράκι, άρχισε τα κομπλιμέντα για τους τέλειους ώμους της μιας ή για τα ολόισια ψηλά πόδια της άλλης. Μέσα από αυτή την πρακτική, θα αισθάνονται και οι γύρω σου καλύτερα ενώ τελικά θα τονώνεις κι εσύ την αυτοπεποίθησή σου. Οι άλλες γυναίκες θα πάψουν να είναι απειλή και συ μπορεί να αποκομίσεις και κανένα καλό μυστικό για τον τρόπο που διατηρούν εκείνες τη σιλουέτα τους.

Συμπεριφορά αυτο- σαμποτάζ Νο2: συνεχώς τσεκάρεις το σώμα σου

Αυτή την τακτική μπορεί να την εφαρμόζεις με μια σειρά μεθόδων τσεκαρίσματος του βάρους ή του σωματότυπου όπως:

  • Κοιτάζεσαι στον καθρέπτη και παθιάζεσαι με κάποια σημεία του σώματός σου (δεν αρκείσαι στο να τα περιποιείσαι).

  • Ζυγίζεσαι αρκετές φορές την ημέρα και καταγράφεις την κάθε αλλαγή έστω και δέκα γραμμαρίων.

  • Δοκιμάζεις παντελόνια και μπλούζες για να δεις αν σου κάνουν. Υπάρχουν πολλοί που βλέπουν τα ρούχα σαν μια εναλλακτική μορφή ζυγαριάς, ειδικά τις ημέρες που δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

  • Τσιμπάς και ζουλάς τις περιοχές που νομίζεις ότι είναι γεμάτες λίπος στο κορμί σου λες και με αυτό τον τρόπο θα το σπρώξεις προς τα μέσα.

Πώς θα σώσεις τον εαυτό σου: φυσικά και χρειάζεσαι έναν καθρέφτη. Αλλά η χρησιμότητά του πρέπει να φτάνει μέχρι το να σκουπίσεις τη μάσκαρα που έσταξε ή το να κατεβάσεις τη φουστίτσα που σηκώθηκε. Κατά τα άλλα ένας καθρέφτης εύκολα μεταμορφώνεται από φίλο σε εχθρό, ειδικά όταν περιμένεις να δεις κάτι κακό. Αν κοιτάζεσαι μόνο για να τσεκάρεις το πεσμένο στήθος, τα στραβά πόδια ή τους παχουλούς μηρούς σου, απλά γυρεύεις φασαρίες. Προσπάθησε να μειώσεις τις φορές που κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Έπειτα, σκέψου πως εσύ, η Μαρία, η Σοφία ή όπως σε λένε, δεν είσαι μια συλλογή διαφόρων μερών σώματος αλλά μια ατόφια προσωπικότητα, ένας άνθρωπος με ωραίο μυαλό πάνω απ' όλα. Τέλος, σταμάτα να τσιμπάς το λίπος γιατί μόνο μώλωπες και σημάδια θα καταφέρεις να φτιάξεις στην επιδερμίδα σου.

Συμπεριφορά αυτο- σαμποτάζ Νο 3: μην τρως σαν πουλί στα ραντεβού

Νομίζεις πως αν παραγγείλεις μια κόλα διαίτης και μια σαλάτα στο ραντεβού με εκείνον, θα σε κάνει πιο ελκυστική στα μάτια του; Μην πιστεύεις σε αυτό το παραμύθι που λέει πως μόνο οι γυναίκες που τρώνε ελάχιστα είναι θελκτικές. Όσο κι αν δεν το πιστεύεις, οι άντρες θέλουν στο πλευρό τους αληθινές γυναίκες και όχι δείγματα, γι' αυτό και αυτή η συμπεριφορά δεν σαμποτάρει μόνο τη γραμμή αλλά και μια πιθανή ερωτική σχέση.


Πώς θα σώσεις τον εαυτό σου: να τρως, να τρως, να τρως. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να παραγγέλνεις διπλή οικογενειακή πίτσα στο ραντεβού μαζί του, αλλά μπορείς να τρως ανθρώπινα και όχι σαν το πουλάκι.


Σίγουρα, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις με μιας όλες τις παραπάνω συνήθειες που σαμποτάρουν τη γραμμή σου. Ξεκίνα από το να μάθεις να αγαπάς το σώμα σου (είτε είναι μικρό, μεγάλο, αδύνατο ή λεπτό). Αν πιστέψεις ότι είσαι όμορφη, θα το περάσεις και στους γύρω σου!