Τέλειο κορμί σε 5 λεπτά!

15.04.2009
Όταν τα βλέπεις, δεν σου «γεμίζουν» το μάτι. Αλλά από τη στιγμή που θα τα χρησιμοποιήσεις έστω και μία φορά, δεν θα μπορείς πλέον ούτε καν να σκεφτείς τη γυμναστική σου χωρίς αυτά. Μιλάμε για τα kettlebells, τα βαράκια σε σχήμα σφαίρας, που υπόσχονται να σου φτιάξουν τέλειο κορμί σε 5 λεπτά.

Όταν τα βλέπεις, δεν σου «γεμίζουν» το μάτι. Αλλά από τη στιγμή που θα τα χρησιμοποιήσεις έστω και μία φορά, δεν θα μπορείς πλέον ούτε καν να σκεφτείς τη γυμναστική σου χωρίς αυτά. Μιλάμε για τα kettlebells, τα βαράκια σε σχήμα σφαίρας, που υπόσχονται να σου φτιάξουν τέλειο κορμί σε 5 λεπτά.

Τα kettlebells είναι: βαράκια σε σχήμα σφαίρας, με μια μικρή λαβή στο πάνω μέρος. Αν και από πρώτης άποψης δεν πείθουν ότι πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο -περισσότερο μοιάζουν με μπάλα κανονιού παρά με όργανο γυμναστικής- έχουν παντού φανατικούς οπαδούς. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά, όταν τα αποτελέσματά τους κρίνονται το λιγότερο εντυπωσιακά;

Πληρότητα εκγύμνασης: γυμνάζεις ταυτόχρονα όλο το μυϊκό σου σύστημα -δεν υπάρχει μυς που να μη συμμετέχει σε οποιαδήποτε άσκηση!

Περισσότερες καύσεις: καις το διπλάσιο αριθμό θερμίδων σε σύγκριση με τα συμβατικά βαράκια!

Εγγυημένη αποδοτικότητα: χάνεις λίπος, αναδεικνύεις τη γραμμή σου και αποκτάς μυς χωρίς να προσθέτεις στο σώμα σου ανεπιθύμητο όγκο!

Τέλεια φυσική κατάσταση: αυξάνεις σε δύναμη, αντοχή και ελαστικότητα, βελτιώνεις το συντονισμό των κινήσεων και την ισορροπία αλλά ταυτόχρονα γίνεσαι πιο εύκαμπτη και πιο ευκίνητη!

Εξοικονόμηση χρόνου: 15 λεπτά ασκήσεων με τα kettlebells ισοδυναμούν με 60 λεπτά συνδυαστικής γυμναστικής με βαράκια, ελεύθερες ασκήσεις και διάδρομο. Δηλαδή έχεις αποτελέσματα «3 σε 1», αλλά μόλις στο 1/4 του χρόνου!

Ταιριάζουν σ’ εμένα; Τα kettlebells αποτελούν έναν ασυνήθιστο, μη συμβατικό τρόπο άσκησης. Είναι εξαιρετικά για υγιείς γυναίκες και άντρες που δεν θέλουν να σπαταλούν αναποτελεσματικά το λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους, πραγματική πρόκληση για τα άτομα που δεν συμβιβάζονται με τα συνηθισμένα και ιδανικά για όσους είναι αποφασισμένοι να γυμναστούν σκληρά με σκοπό να φτάσουν το σώμα τους στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Και μην ξεχνάς Μπορείς να γυμναστείς αποκλειστικά και μόνο με τα kettlebells ή να προσθέσεις ασκήσεις με αυτά σε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής κάνεις ήδη.

Προσοχή! Εάν υποφέρεις από αρθρίτιδες ή έχετε προβλήματα στον αυχένα, τη μέση, τους καρπούς ή στα δάχτυλα των χεριών, είναι προτιμότερο -αλλά και πιο ασφαλές- να γυμνάζεσαι με συμβατικά βαράκια.

Ειδικές οδηγίες ασφαλείας

Υποδομή: Αν δεν έχεις εμπειρία στις ασκήσεις με αντίσταση, θα πρέπει πρώτα να γυμναστείς για περίπου ένα μήνα με συμβατικά βαράκια.

Εξοικείωση: Αρχικά εξοικειώσου με ασκήσεις που απαιτούν μόνο ένα kettlebell. Αργότερα μπορείτε να χρησιμοποιήσεις δύο μαζί, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Προοδευτικότητα: Ξεκίνησε με λίγες βασικές ασκήσεις, από ένα σετ την καθεμία και για 8-12 επαναλήψεις. Γυμνάσου μέρα παρά μέρα και αυξήστε σταδιακά επαναλήψεις, σετ και ασκήσεις. Μην το παρακάνεις!

Προσοχή, γλιστράει: Λόγω του ιδρώτα ή λόγω της κούρασης μπορεί να μειωθεί η δύναμη της λαβής και το kettlebell να ξεφύγει από τα χέρια σου. Πρέπει λοιπόν να κάνεις τις ασκήσεις ελεγχόμενα και να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική. Αν παρατηρήσεις ότι δεν το κρατάς αρκετά σφιχτά, σταμάτα για λίγο την άσκηση και ξεκουράσου. Εάν οι παλάμες σου ιδρώνουν πάρα πολύ, φόρεσε γάντια γυμναστικής.

Κατάλληλος χώρος: Αν γυμνάζεσαι στο σπίτι, επίλεξε ένα χώρο άνετο, χωρίς πολλά έπιπλα ή μικροαντικείμενα τριγύρω, έτσι ώστε, αν το kettlebell σου γλιστρήσει και πέσει, να μη σε τραυματίσει ή σπάσει κάτι επικίνδυνο για τη σωματική σου ακεραιότητα.

Μην ξεχνάς : Οπωσδήποτε προθέρμανση στην αρχή κάθε προγράμματος και πάντα χαλάρωμα στο τέλος του.

Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Ρωσία...Χόλιγουντ: τα kettlebells έλκουν την καταγωγή τους από τα «μονοσφαιρίδια», όργανα γυμναστικής που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές αλλά και οι μονομάχοι κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Πολύ αργότερα, γύρω στο 17ο αιώνα, απέκτησαν ιδιαίτερη φήμη στη Ρωσία, όπου έγιναν γνωστά με το όνομα «girya», και από εκεί διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Με την ανακάλυψη, όμως, των αμφισφαιριδίων, κοινώς - βαράκια, που ήταν πιο εύκολα στη χρήση, παροπλίστηκαν και σχεδόν εξαφανίστηκαν. Τα τελευταία 2-3 χρόνια έγιναν και πάλι δημοφιλή, ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική, γιατί αποκαλύφθηκε ότι γυμνάζονται με αυτά πολλοί κορυφαίοι αθλητές και διάσημοι ηθοποιοί. Μάλιστα, κάποιοι κινηματογραφικοί αστέρες φροντίζουν να έχουν πάντα ένα kettlebell μέσα στο καμαρίνι τους και όταν βρίσκουν λίγα λεπτά, κάνουν μερικές ασκήσεις για να διατηρούν άψογη τη φόρμα τους! Στην Ελλάδα η χρήση των kettlebells είναι αρκετά διαδεδομένη στους αθλητές των ρίψεων και της άρσης βαρών, όχι όμως και στα γυμναστήρια.

Ποια είναι η καταλληλότερη επιλογή; Δεν χρειάζεσαι πολλά kettle-bells, ούτε καν είναι απαραίτητο να τα ζευγαρώσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή. Άρχισε με ένα μόνο, επιλέγοντας κάποιο με κατάλληλο βάρος για το φύλο, την εμπειρία και τις επιδιώξεις σου.

Βάρος: 4 κιλά
Ταιριάζει κυρίως σε γυναίκες και άντρες χωρίς καμία εμπειρία στη γυμναστική. Ενδείκνυται για την εκμάθηση των βασικών ασκήσεων και για προπόνηση με πολλές επαναλήψεις.

Βάρος: 6 κιλά
Ταιριάζει κυρίως σε γυναίκες με πολύ μικρή εμπειρία στη γυμναστική. Ενδείκνυται για καύση λίπους, μυϊκή τόνωση και εύκολες ασκήσεις αποθεραπείας.

Βάρος: 12 κιλά
Ταιριάζει κυρίως σε άντρες χωρίς μεγάλη εμπειρία σε ασκήσεις με βάρη και σε γυμνασμένες γυναίκες με εμπειρία στα kettlebells. Ενδείκνυται για ασκήσεις δύναμης, αντοχής, ισορροπίας και συντονισμού.

Βάρος: 16 κιλά
Ταιριάζει κυρίως σε γυμνασμένους άντρες με εμπειρία στα kettlebells. Ενδείκνυται για πιο απαιτητικές ασκήσεις φυσικής κατάστασης.

Βάρος: 24 κιλά
Ταιριάζει κυρίως σε πολύ γυμνασμένους άντρες. Ενδείκνυται για πολύ έντονα προγράμματα με δυναμικές ασκήσεις.

* Το κόστος ενός kettlebell ξεκινάει από 15 -100 ευρώ ανάλογα με το βάρος του.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ