Για πάντα νέα κάνοντας γιόγκα

15.04.2009
Νομίζεις πως η γιόγκα σε ηρεμεί ή απλά σε κρατά σε φόρμα; Κάνεις λάθος. Συγκεκρίμένες μορφές και ασκήσεις γιόγκα έχουν ιδιαίτερα αντιγηραντική δράση και μπορούν να σε ξανανιώσουν! Η Όλγα Αλεξίου μΑς αποκαλύπτει τα μυστικά της Σατυανάντα και τις τεχνικές της χάθα και ράτζα γιόγκα.

Νομίζεις πως η γιόγκα σε ηρεμεί ή απλά σε κρατά σε φόρμα; Κάνεις λάθος. Συγκεκρίμένες μορφές και ασκήσεις γιόγκα έχουν ιδιαίτερα αντιγηραντική δράση και μπορούν να σε ξανανιώσουν! Η Όλγα Αλεξίου μΑς αποκαλύπτει τα μυστικά της Σατυανάντα και τις τεχνικές της χάθα και ράτζα γιόγκα.

Τα αντιγηραντικά οφέλη της γιόγκα: οι ανεστραμμένες ασάνες της γιόγκα βελτιώνουν αισθητά την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα την τόνωση και ανανέωση του προσώπου και του εγκεφάλου. Επίσης, αντιστρέφουν την επίδραση της βαρύτητας στο σώμα κι έτσι νιώθεις ανάλαφρή και βελτιώνεις τη γενική σου υγεία. Το αίμα και η λέμφος, που συσσωρεύονται στο κάτω άκρα και την κοιλιά, καταλήγουν πίσω στην καρδιά, στη συνέχεια περνούν από τους πνεύμονες, καθαρίζουν και επανακυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του σώματος. Αυτή η διαδικασία τρέφει τα κύτταρα όλου του ανθρώπινου οργανισμού. Ακόμη, η εμπλουτισμένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο επιτρέπει στην υπόφυση να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ρυθμίζοντας όλο το ενδοκρινικό σύστημα. Κι αυτό με τη σειρά του έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του μεταβολισμού του σώματος.

Και οι αντιγηραντικές ασκήσεις:

Άσκηση 1 = Για φυσική αναζωογόνηση
Βιπαρίτα καράνι ασάνα
Ξαπλώνεις ανάσκελα και τοποθετείς τα χέρια κοντά στο σώμα με τις παλάμες να κοιτάζουν προς τα κάτω. Σηκώνεις τα πόδια κρατώντας τα τεντωμένα και ενωμένα. Σηκώνεις τους γλουτούς και το κάτω μέρος της πλάτης, ώστε ο κορμός να έχει κλίση 45 μοίρες από το πάτωμα. Λυγίζεις τους αγκώνες και φέρνεις τις παλάμες έτσι ώστε να αγκαλιάζουν τους γοφούς και να στηρίζουν το βάρος του σώματος. Φέρνεις τα πόδια σε κάθετη στάση και αφήνεις τα πέλματα χαλαρά. Κρατάς τους αγκώνες στο έδαφος. Στην τελική στάση το βάρος του σώματος στηρίζεται στους ώμους, το λαιμό και τους αγκώνες. Βεβαιώσου ότι το σαγόνι δεν πιέζει το στήθος. Κλείσε τα μάτια και μείνε σε αυτή τη στάση για όσο νιώθεις άνετα, αναπνέοντας αργά, βαθιά και ρυθμικά. Για να επιστρέψεις στην αρχική στάση, φέρε τα πόδια πάνω από το κεφάλι, τοποθέτησε τα χέρια στο πάτωμα με τις παλάμες να κοιτούν προς τα κάτω και κατέβασε αργά τη σπονδυλική στήλη. Όταν οι γλουτοί ακουμπήσουν στο πάτωμα, κατέβασε τα πόδια κρατώντας τα τεντωμένα. Χαλάρωσε όλο το σώμα στην ξαπλωτή στάση.

Άσκηση 2 = Τονώνει την κυκλοφορία
Χαλάσανα (στάση του αρότρου)
Από την προηγούμενη άσκηση, λυγίζεις τα γόνατα φέρνοντας τους μηρούς κοντά στην κοιλιά και μετά τεντώνεις τα πόδια πάνω από το κεφάλι, μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, αν είναι εφικτό, να αγγίξουν το πάτωμα. Χαλαρώνεις και κρατάς την τελική στάση για όσο σας είναι άνετο, αναπνέοντας αργά και βαθιά. Για να βγεις από τη στάση, φέρε τα χέρια στο πάτωμα με τις παλάμες να κοιτούν προς τα κάτω και κατέβασε αργά την πλάτη και τους γλουτούς στο πάτωμα. Τέλος, κατέβασε τα πόδια ενωμένα στο πάτωμα.

Διάρκεια (για τις ασκήσεις 1 & 2):
Οι αρχάριοι θα πρέπει να κάνουν τις παραπάνω ασκήσεις για μερικά δευτερόλεπτα στην αρχή και σταδιακά να αυξήσουν το χρόνο παραμονής σε κάθε στάση για τρία έως πέντε λεπτά.

Οφέλη: Οι ασκήσεις αυτές εξισορροπούν το κυκλοφορικό, το πεπτικό, το αναπαραγωγικό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Διοχετεύουν μεγάλη ροή αίματος στον εγκέφαλο και στους μυς του προσώπου, με αποτέλεσμα να αναζωογονούνται δραστικά, ιδιαίτερα όταν παραμένουμε για κάποιο χρονικό διάστημα σε αυτές τις στάσεις. Επίσης βελτιώνουν τη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών.

Άσκηση 3 = Και τέλος στις ρυτίδες έντασης
Νάντι Σόντανα Πραναγιάμα (εναλλάξ αναπνοή στα ρουθούνια)
Κάθισε άνετα σε στάση σταυροπόδι. Αν δεν βολεύεσαι, στήριξε την πλάτη στον τοίχο και κράτησε τα πόδια τεντωμένα μπροστά ή κάθισε σε μια καρέκλα με ίσια πλάτη. Κράτα το κεφάλι σου σε μια ευθεία με τη σπονδυλική στήλη, χαλάρωσε όλο το σώμα και κλείσε τα μάτια. Λύγισε το δεξί χέρι και φέρε τα δάχτυλα μπροστά από το πρόσωπο. Ακούμπησε το δείκτη και το μέσο ανάμεσα στα φρύδια. Κλείσε το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρα και άρχισε να εισπνέεις από το αριστερό. Κλείσε το αριστερό ρουθούνι με τον παράμεσο και κάνε εκπνοές από το δεξί. Μετά εισπνεύεις από το δεξί ρουθούνι και εκπνέεις από το αριστερό. Συνεχίσε με αυτόν τον τρόπο για περίπου πέντε λεπτά. Η αναπνοή σε όλη τη διάρκεια της άσκησης γίνεται χαλαρά και χωρίς πίεση, όμως σταδιακά ενθαρρύνεις την αναπνοή σου να γίνει αργή και βαθιά.

Οφέλη: Η άσκηση αυτή εξασφαλίζει το ότι ολόκληρο το σώμα θα πάρει μια επιπλέον ποσότητα οξυγόνου. Το διοξείδιο του άνθρακα απομακρύνεται αποτελεσματικά και το αίμα καθαρίζεται από τις τοξίνες. Ηρεμεί τους μυς του προσώπου απομακρύνοντας τις ρυτίδες έντασης. Επιφέρει γαλήνη, διαύγεια σκέψης, συγκέντρωση και συνιστάται σε εκείνους που κάνουν νοητική εργασία. Αυξάνει τη ζωτικότητα και απομακρύνει το στρες και το άγχος.

Προσοχή: Οι παραπάνω ασκήσεις δεν πρέπει να γίνονται αν πάσχεις από αυχενικό, υψηλή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, δισκοπάθεια, καταρράκτη ή πολύ υψηλή μυωπία.