Διώξε τα παχάκια του χειμώνα (μέρος Α')

08.05.2009
Οι πίτσες και οι μακαρονάδες που έφαγες το χειμώνα έχουν κολλήσει στα παχάκια της περιφέρειας και της κοιλίτσας σου. Έλα όμως που βγάζοντας τα καλοκαιρινά ρούχα είδες εκείνο το άσπρο αγαπημένο συ σορτσάκι και απορείς πως θα χωρέσεις εκεί μέσα; Κι όμως με τις κατάλληλες κινήσεις μπορείς να χάσεις τα παχάκια μέσα σε δύο εβδομάδες.

Οι πίτσες και οι μακαρονάδες που έφαγες το χειμώνα έχουν κολλήσει στα παχάκια της περιφέρειας και της κοιλίτσας σου. Έλα όμως που βγάζοντας τα καλοκαιρινά ρούχα είδες εκείνο το άσπρο αγαπημένο συ σορτσάκι και απορείς πως θα χωρέσεις εκεί μέσα; Κι όμως με τις κατάλληλες κινήσεις μπορείς να χάσεις τα παχάκια μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ημέρα πρώτη: έχεις πάρει την απόφαση να χάσεις τα παχάκια του χειμώνα και υπόσχεσαι πως θα κάνεις οτιδήποτε για να το πετύχεις. Καλός είναι ο ενθουσιασμός αλλά πρέπει να κάνεις αργά και σταθερά βήματα. Ξεκίνα με 15 λεπτά ανεβοκατέβασμα στα σκαλιά και 30 λεπτά περπάτημα. Ταυτόχρονα γράψε σε ένα χαρτί τις δέκα πιο κακές συνήθειες του χειμώνα που σε οδήγησαν στα παραπανίσια κιλά. Καθώς θα περνούν οι ημέρες, στόχος σου είναι να διαγράψεις μια μια τις κακές συνήθειες από τη διατροφή και τη ζωή σου.

Ημέρα δεύτερη: ο ενθουσιασμός καλά κρατεί ενώ οι πρώτες λιγούρες κάνουν την εμφάνισή τους. Βρες ένα δημιουργικό τρόπο για να αποφύγεις την αγαπημένη συνήθεια του να τρως ένα ωραίο γλυκό κάθε απόγευμα. Για παράδειγμα μπορείς να πάρεις μαζί σου στη δουλειά την τσάντα του γυμναστηρίου για να αποφύγεις μια στάση για σνακ στο σπίτι. Συνέχισε να κάνεις μικρά βήματα που εύκολα μπορείς να συνεχίσεις να πραγματοποιήσεις. Ιδέα: πάρε ένα dvd γυμναστικής και διασκέδασε σπίτι καίγοντας τουλάχιστον 300 θερμίδες.

Ημέρα τρίτη: το πρόγραμμα σου είναι πιεσμένο και είναι η πρώτη ημέρα από τότε που ξεκίνησες που μάλλον δεν θα φτάσεις στο γυμναστήριο. Δεν πειράζει. Δεν χρειάζεται να κάνεις δύο ώρες γυμναστικής καθημερινά. Απλά έστω και για ένα τέταρτο ανάμεσα στις λοιπές υποχρεώσεις, βρες χρόνο για να ανέβεις στο σπίτι με τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ, βγάλε το σκύλο για μια πιο μακρινή βόλτα και μην αφήνεις τον εαυτό σου να ψοφήσει στην πείνα επειδή δεν πρόλαβες να πας γυμναστήριο.

Ημέρα τέταρτη: η καθημερινή ρουτίνα σε έχει κουράσει και νιώθεις εξαντλημένη. Ξεκουράσου λίγο και προπαντός κοιμήσου καλά. Προς το μεσημεράκι κάνε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα για να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες που θα σε αναζωογονήσουν. Μην αποφεύγεις εντελώς τα αγαπημένα σου φαγητά αλλά μπορείς να τα τροποποιήσεις. Σου αρέσουν τα αυγά; Κατανάλωσε μια ομελέτα με ασπράδι αυγών που είναι και πιο διαιτητικό.
Ημέρα πέμπτη: ανέβηκες στη ζυγαριά και αποτέλεσμα σημαντικό δεν είδες. Είναι φυσικό να εκνευριστείς με την στάσιμη κατάσταση του βάρους σου αλλά το να τα παρατήσεις όλα τώρα είναι άδικο για τον εαυτό σου. Πρέπει να έχεις υπομονή και να αποδεχτείς πως οι κραιπάλες όλου του χειμώνα δεν θα φύγουν σε πέντε ημέρες ως δια μαγείας. Απόφυγε το καθισιό σήμερα. Αντί να καταπέσεις, πρέπει να μπεις πιο δυναμικά στο στίβο του αδυνατίσματος. Σήμερα, άλλαξε λίγο τις ασκήσεις ή τις ομάδες του κορμιού που θα έπρεπε να γυμνάσεις. Αντί για τη χρήση οργάνων, μπες σε ένα ομαδικό πρόγραμμα πιλάτες ή χορού οριεντάλ και χόρεψε με την ψυχή σου. Έτσι θα σου φύγει και ο εκνευρισμός.

Ημέρα έκτη: πεινάς, πεινάς, πεινάς! Καταπολέμησες την όρεξη για μια πίτσα και αρκέστηκες στην σαλατούλα σου αλλά τώρα πεινάς. Μπορείς να δώσεις μια μικρή ικανοποίηση στον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να καταπιέσεις τον εαυτό σου μέχρι εκεί που δεν πηγαίνει. Πες ναι σε ένα γλύκισμα για παράδειγμα, αλλά χωρίς να χάσεις τον έλεγχο. Το μενού θα έχει ή πίτσα ή παγωτό όχι και τα δύο μαζί. Και φυσικά το μενού της άσκησης θα έχει μισή ώρα τρεξίματος παραπάνω για να κάψουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις θερμίδες από την παρασπονδία μας.

Ημέρα έβδομη: η πρώτη εβδομάδα πέρασε θριαμβευτικά. Μόνο ο καλός σου έχει ένα μικρό παράπονο πως τον παραμελείς για να τρέχεις στο γυμναστήριο αλλά μπορείς να τον αποζημιώσεις με μια βραδιά πάθους που θα αντικαταστήσει την οποιαδήποτε άλλη μορφή άθλησης είχες στο μυαλό σου για σήμερα. Θα τα κάνεις όλα εσύ για να κάψεις περισσότερες θερμίδες. Ιδρώτας και απόλαυση πάνε παρέα. Με 45 λεπτά έρωτα μπορείς να κάψεις περίπου 245 θερμίδες βάσει πρόσφατης έρευνας. Και έπεται συνέχεια για την επόμενη εβδομάδα που ξεκινά....

Από την Κατερίνα Πατούλια