Τα 8 νέα θαύματα της γυμναστικής

02.10.2009
Το fitness εξελίσσεται συνεχώς, οι παγκόσμιες τάσεις ολοένα και αλλάζουν. Ξέχνα τη μονότονη επανάληψη των ίδιων και των ίδιων, τα δύσκολα και αυστηρά προγράμματα, τις ατελείωτες ώρες γυμναστικής. Τώρα πια έχουμε περάσει στη σφαίρα της ποικιλίας, στη δοκιμή καινούργιων τρόπων άσκησης, σε πιο ευέλικτα και πιο σύντομα προγράμματα και σε εναλλακτικές μεθόδους εκγύμνασης.

Το fitness εξελίσσεται συνεχώς ενώ οι παγκόσμιες τάσεις ολοένα και αλλάζουν. Ξέχνα τη μονότονη επανάληψη των ίδιων και των ίδιων, τα δύσκολα και αυστηρά προγράμματα και τις ατελείωτες ώρες γυμναστικής. Τώρα πια, έχουμε περάσει στη σφαίρα της ποικιλίας, στη δοκιμή καινούργιων τρόπων άσκησης, σε πιο ευέλικτα και σύντομα προγράμματα και σε εναλλακτικές μεθόδους εκγύμνασης.

1. Ζumba και έλα στο πάρτι:

Χορός, διασκέδαση, καρδιαγγειακή άσκηση, καύση θερμίδων, απώλεια λίπους και ενδυνάμωση σε ένα πρόγραμμα. Το Zumba, που ανήκει στην κατηγορία ομαδικών προγραμμάτων «Aero Dance», είναι η καινούργια πρόταση για εσένα που λατρεύεις το χορό, αλλά θέλεις και όλα τα υπόλοιπα. Συνδυάζει αργούς και γρήγορους ρυθμούς από διάφορα είδη χορού, όπως salsa, samba, rumba και cha-cha, με εστιασμένες ασκήσεις μυϊκής τόνωσης, που γίνονται κατά τη διάρκεια των χορευτικών βηματισμών. Έτσι, ούτε που καταλαβαίνεις ότι εκείνη τη στιγμή κάνεις γυμναστική. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας ή επιπέδου, παρά μόνο μία προϋπόθεση: κέφι. Κι όταν δεν έχεις κέφι, μπορείς να το αποκτήσεις.

2. Jukari: Παίξε και διασκέδασε

Το «Jukari Fit to Fly», δημιούργημα της συνεργασίας μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών κατασκευής αθλητικών ειδών με μια πασίγνωστη ομάδα χορευτών-γυμναστών-ακροβατών, ήρθε και στην Ελλάδα. Το καινοτόμο αυτό είδος γυμναστικής, που το όνομά του σημαίνει «παίζω και διασκεδάζω», βασίζεται σε έναν ειδικά κατασκευασμένο εξοπλισμό από «ιπτάμενα φτερά», που σου δίνει τη μοναδική αίσθηση ότι πετάς. Οι ασκήσεις του προγράμματος είναι απολαυστικές, γυμνάζουν ποιοτικά όλους τους μυς, δημιουργούν ευεξία, αποβάλλουν το άγχος, τονώνουν τη θετική διάθεση. Ατελείωτο παιχνίδι, μοναδική διασκέδαση και δεν θα αργήσεις να νιώθεις παιδί!

3. Pilates + box = Pilox:

Από τη μια μεριά δεν υπάρχει, ίσως, πιο εκτονωτική και πιο πλήρης καρδιαγγειακή άσκηση από το μποξ. Από την άλλη, είναι γνωστό το πόσο καλό κάνει το Pilates στη σωματική ισορροπία και στην αύξηση της ευλυγισίας. Τα καλύτερα στοιχεία και από τα δύο υπάρχουν τώρα στο Pilox: φοράς τα ειδικά γάντια χωρίς δάχτυλα, μετακινείσαι με βηματισμούς μποξέρ και δίνεις γροθιές στον αέρα, ενώ στο ενδιάμεσο χαλαρώνεις τους μυς και τεντώνεις τη σπονδυλική σου στήλη με ασκήσεις Pilates. Αξίζει να το δοκιμάσεις!

4. Μπαλέτο και πολεμική τέχνη: η ευλυγισία και η δύναμη που απαιτούνται στο μπαλέτο βοηθούν στην απόκτηση σωστής σωματικής στάσης, ισορροπίας, συντονισμού και ευκινησίας. Ωστόσο, οι κινήσεις είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένες και περιοριστικές. Όταν όμως το μπαλέτο συνδυάζεται με κάποια πολεμική τέχνη που στην πρακτική της υπάρχουν η αυτοάμυνα και η μάχη με αντίπαλο στο δρόμο (street fight), άρα τα στοιχεία του «απρόβλεπτου», της γρήγορης αντίδρασης, του δυναμισμού και του αγώνα για επιβίωση, αυτό που προκύπτει είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, τόσο ως πρόγραμμα, όσο και ως αποτέλεσμα. Η αυτοπεποίθηση στο maximum!

5. Εκπαίδευση νεοσυλλέκτων: η απόλυτη εμπειρία για λάτρεις ακραίων καταστάσεων. Το πρόγραμμα γίνεται σε διαμορφωμένο χώρο του γυμναστηρίου, μικρογραφία του «στίβου μάχης» όπου εκπαιδεύονται οι στρατιώτες. Τρέχεις, ελίσσεσαι, κυλιέσαι και αποκτάς διαστάσεις μοντέλου...

6. Καγιάκ συν κάτι ακόμα: το καγιάκ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θαλάσσια σπορ των Αμερικανών, ενώ η γιόγκα το πιο δημοφιλές πρόγραμμα χαλάρωσης. Από το «πάντρεμά» τους μάς προέκυψε το καγιόγκα: ξεκινάς με μια γερή δόση δυναμικού καγιάκ στη θάλασσα για 30-45’ και τελειώνεις με χαλαρωτικές ασκήσεις γιόγκα στην παραλία επί τουλάχιστον 15’. Παραλλαγή του είναι το «κάι-τσι» όπου πρώτα κάνεις καγιάκ και κατόπιν τάι τσι. Η ελληνική τους εκδοχή ονομάζεται ραγιόγκα: ράφτινγκ σε ποταμό και γιόγκα στη στεριά.

7. Spinning & αποκτάς αντοχή ποδηλάτη: η άσκηση σε spinning με τη μέθοδο interval (διαλειμματική) επιφέρει ταχύτερη βελτίωση της αντοχής. Το spinning είναι μια μορφή άσκησης που γίνεται σε ειδικά στατικά ποδήλατα, συνοδεία ρυθμικής μουσικής. Τα ποδήλατα αυτά σου επιτρέπουν να γυμνάζεις ταυτόχρονα πόδια και χέρια, να σηκώνεσαι με ασφάλεια από τη σέλα καθώς ποδηλατείς και να αυξομειώνεις την ταχύτητα και την αντίσταση. Η εκγύμναση περιλαμβάνει διαφορετικές εντάσεις, οι καρδιακοί παλμοί ανεβοκατεβαίνουν και καις πολλές θερμίδες, από 6-10 ανά λεπτό.

8. Σύστημα 10-10: πρόγραμμα υπερεντατικής εκγύμνασης με αντιστάσεις, βασισμένο στις πολύ αργές επαναλήψεις. Επιλέγεις μία άσκηση για κάθε βασική μυϊκή ομάδα και στο σύνολο 8-10 ασκήσεις. Σε κάθε άσκηση κάνεις 1 σετ των 10 επαναλήψεων. Κάθε επανάληψη γίνεται επιτηδευμένα αργά και διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα. Η χρησιμοποιούμενη αντίσταση δεν πρέπει να επιτρέπει ενδέκατη επανάληψη. Ανάμεσα στις ασκήσεις ελάχιστο διάλειμμα, όχι παραπάνω από 15 δευτερόλεπτα. Ολοκληρώνεις το πρόγραμμα ενδυνάμωσης σε 12-15 λεπτά, συνεχίζεις με αερόβια άσκηση (επίσης έντονη) για 10-12 λεπτά και τελειώνεις με χαλάρωμα. Επαναλαμβάνεις μετά από 3 έως 7 ημέρες.

Από τoν ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ