Το άλφα και το ωμέγα στο fitness

30.09.2009
Ποιά είναι τα βασικά εργαλεία του fitness που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις κορμί "θανατηφόρο"; Μάθε όλα τα μυστικά αδυνατίσματος από το άλφα ως το ωμέγα, μέσα από την αλφάβητο για "μορφωμένο" σώμα και πνεύμα.

Ποιά είναι τα βασικά εργαλεία του fitness που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις κορμί "θανατηφόρο"; Μάθε όλα τα μυστικά αδυνατίσματος από το άλφα ως το ωμέγα, μέσα από την αλφάβητο για "μορφωμένο" σώμα και πνεύμα.

Αισθήσεις: μύρισε πριν αγοράσεις. Είναι η συμβουλή των ειδικών για τα προϊόντα περιποίησης και υγιεινής, τονίζοντας πως μεγάλο ρόλο στο αν θα είσαι ευχαριστημένη από τη χρήση τελικά, παίζει και η γενικότερη εντύπωση που μένει από το άρωμα και την υφή τους.

Βιταμίνες: η έλλειψή τους προκαλεί πλήθος προβλημάτων. Ένα συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά σε περιόδους αυξημένων υποχρεώσεων, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Ζήτησε τη συμβουλή γιατρού ή φαρμακοποιού.

Γιόγκα: αποτελεί έναν συνδυασμό από διαφορετικές ασκήσεις τόνωσης, ηρεμίας και ισορροπίας μυαλού και σώματος, γι' αυτό και όσοι την ξεκινούν δεν την εγκαταλείπουν εύκολα.

Δημητριακά: πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (απαραίτητες για το νευρικό σύστημα) και σε φυτικές ίνες (συμβάλλουν στην υγεία των εντέρων), είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για πρωινό. Η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα θα βρεις κάποιο που θα σου αρέσει.

Ερωτισμός: ανεπηρέαστος από ηλικία, φύλο και εξωτερική εμφάνιση, είναι η μυστική παράμετρος που ορίζει όχι μόνο τη συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά και το βλέμμα των άλλων επάνω τους. Με άλλα λόγια, για να σε δουν οι άλλοι ερωτικά, πρέπει πάνω από όλα να νιώθεις και η ίδια σέξι.

Ζάχαρη: αν είναι η διατροφική σου αμαρτία, δεν χρειάζεται πλέον να νιώθεις τύψεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν ένα άτομο εθισμένο στην καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης μπει σε δίαιτα, έχει καλύτερα αποτελέσματα εφόσον στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται κάτι γλυκό.

Ηρεμία: κατέβασε το τηλέφωνα, κλείσε τα φώτα, γέμισε την μπανιέρα με αφρόλουτρα και άλατα, άναψε κεριά με αγνά αιθέρια έλαια και άδειασε το μυαλό σου, έστω και για λίγα λεπτά. Δημιούργησε έτσι, τη δική σου "Home Spa" τελετουργία.

Θερμίδες: για μόνιμη και υγιεινή απώλεια βάρους, καλό είναι να μην παίρνεις θερμίδες πολύ κάτω από τον βασικό μεταβολισμό. Για να τον υπολογίσεις, ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους είναι ο εξής: 655 + (9,6xB) + (1,8xY) - (4,7xH) για τις γυναίκες και 66 + (13,7xB) + (5xY) - (6,8xH) για τους άνδρες, όπου Β το βάρος (κιλά), Υ το ύψος (εκατοστά) και Η η ηλικία (χρόνια).

Ιαματικό νερό: τα προϊόντα περιποίησης που το περιέχουν είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στη διατήρηση της νεανικής όψης της επιδερμίδας.

Κολύμπι: ιδιαίτερα αποτελεσματικό είδος άσκησης, και στις διάφορες μοδάτες παραλλαγές του (άκουα αερόμπικ, τζόκινγκ κ.λπ.). Ιδανικό για εγκύους, αφού τονώνει το σώμα χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις και ταυτόχρονα ανακουφίζει τη σπονδυλική στήλη (η άνωση εκμηδενίζει το βάρος της κύησης).

Λειτουργικά τρόφιμα: είναι τα τρόφιμα που συμβάλλουν στο να αποτρέπεται η εμφάνιση ή να αντιμετωπίζονται προβλήματα υγείας, όπως η χοληστερίνη. Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους και είναι βέβαιο πως στο μέλλον η γκάμα θα συμπεριλάβει περισσότερες κατηγορίες τροφίμων για ακόμα πιο πολλές παθήσεις και νοσήματα.

Μηχανήματα: η γυμναστική στο σπίτι είναι επιλογή όλο και περισσότερων ανθρώπων με μηδενικό χρόνο για χάσιμο. Τα ειδικά μηχανήματα είναι αρωγός της προσπάθειας, αρκεί να επιλεγούν σωστά.

Νερό: οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά, είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Η αφυδάτωση προκαλεί από δυσκοιλιότητα έως και έκπτωση εγκεφαλικής λειτουργίας, ενώ η μειωμένη ενυδάτωση έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη σιλουέτα.

Ξεκούραση: σύμφωνα με έρευνες, μετά το 8ωρο, η παραγωγικότητα πέφτει κατακόρυφα. Και εντός ωραρίου, μια 10λεπτη διακοπή ανά μία-μιάμιση ώρα ευνοεί τη συγκέντρωση. Επίσης, όσοι διαθέτουν χρόνο για απερίσπαστη ξεκούραση τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί.

Ορθορεξία: όταν η σωστή διατροφή γίνεται ψύχωση τότε έχεις μπροστά σου μια διατροφική διαταραχή που θέτει σε κίνδυνο την υγεία. Το νέο trend είναι εξίσου επικίνδυνο και αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς-θύματα.

Πιλάτες: έχει γίνει τόσο δημοφιλές, που αποκτά παραλλαγές (πάουερ πιλάτες, γιογκιλάτες κ.λπ.) που εμφανίζονται στο πρόγραμμα γυμναστηρίων. Ίσως κάποια να σου ταιριάζει περισσότερο από την αυθεντική εκδοχή.

Ρεγιουβένα: μασάζ προσώπου, ιδανικό για όσους θέλουν να έχουν υγιές δέρμα και ανανεωμένη εμφάνιση. Γίνεται είτε χωρίς προϊόντα είτε με βιολογικά, εμπλουτισμένα με αιθέρια έλαια.

Σεξ: αν βιώνεις μείωση της ερωτικής επιθυμίας ή κάποια δυσλειτουργία, απευθύνσου στον γιατρό. Τα προβλήματα αυτά λύνονται πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τριχόπτωση: η διατροφή είναι το κλειδί, αφού η τριχόπτωση συχνά οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζεται σε νεαρά άτομα τα οποία ακολουθούν στερητικές δίαιτες για μεγάλο διάστημα. Ισορροπημένη διατροφή αλλά και εξειδικευμένα συμπληρώματα μπορούν να σώσουν στην κόμη σου.

Ύπνος: οι ειδικοί συνιστούν: μη χρησιμοποιείς ογκώδη μαξιλάρια, απόφυγε τα πολύ σκληρά ή πολύ μαλακά στρώματα και ζήτα την εγγύηση του στρώματος, η οποία προσδιορίζει και την ημερομηνία λήξης του (προσδιορίζεται στα 10-15 χρόνια, ανάλογα με την ποιότητα).

Φέλντενκραϊς: η μέθοδος αυτή είναι μια τεχνική ακολουθία κινήσεων που βοηθάει στοχευμένα σε προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα προβλήματα αναπνοής, λόγω κακής στάσης σώματος. Στόχος, να κατανοήσει το σώμα κάθε του κίνηση, και αν είναι λανθασμένη ή επιβαρυντική, να διδαχθεί μια καινούργια κίνηση προς αντικατάστασή της.

Χαμόγελο: τα άτομα που χαμογελούν συχνά τείνουν να έχουν καλύτερη σχέση με τους προϊσταμένους και υφισταμένους τους, δέχονται λιγότερα επικριτικά σχόλια για τη δουλειά τους και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προτιμηθούν στις προαγωγές.

Ψυχολογία: τα διάφορα εκλαϊκευμένα ψυχολογικά τεστ π.χ. «ποιό στυλ άσκησης ταιριάζει στο χαρακτήρα σου» -στην πλειοψηφία τους χωρίς επιστημονική βάση- μπορούν να επηρεάσουν, αρνητικά, το άτομο που τα συμπληρώνει, αφού υπάρχει κίνδυνος ασυνείδητης προσαρμογής της συμπεριφοράς ανάλογα με το αποτέλεσμα του τεστ.

Ω3&6: τα περίφημα «καλά» λιπαρά οξέα (περιέχονται στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς) έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως συμβάλλουν και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα συνδέουν θετικά με τη μνήμη και την προστασία έναντι κάποιων μορφών άνοιας.