Είσαι αθλητικός τύπος ή σούπερ τεμπέλα;

18.03.2010
Εσύ και η άσκηση: μια σχέση μπερδεμένη πιο πολύ και από το γόρδιο δεσμό. Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που θέτεις σαν στόχο να γυμνάζεσαι καθημερινά στην αρχή κάθε χρονιάς και δέκα μέρες αργότερα τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πιάσει αράχνες. Τελικά, πόσο αθλητικός τύπος είσαι (όταν σε σέρνουν να σηκωθείς από τον καναπέ)! Κάνε το παρακάτω τεστ και μάθε όσα θέλεις!

Εσύ και η άσκηση: μια σχέση μπερδεμένη πιο πολύ και από το γόρδιο δεσμό. Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που θέτεις σαν στόχο να γυμνάζεσαι καθημερινά στην αρχή κάθε χρονιάς και δέκα μέρες αργότερα τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πιάσει αράχνες. Τελικά, πόσο αθλητικός τύπος είσαι (όταν σε σέρνουν να σηκωθείς από τον καναπέ)! Κάνε το παρακάτω τεστ και μάθε όσα θέλεις!

1. Όταν ήσουν μαθήτρια, το μάθημα της γυμναστικής:

A. Δεν έχανες το μάθημα αλλά φορούσες το τζιν κάτω από τη φόρμα.

Β. Πάντα έβρισκες μια δικαιολογία για να το αποφύγεις.

Γ. Ήσουν σούπερ δραστήρια και έπαιρνες πάντα τον καλύτερο βαθμό.

Δ. Δεν ήταν και το καλύτερό σου αλλά το προτιμούσες από άλλα μαθήματα.

2. Τελευταία φορά που γυμνάστηκες:

Α. Πριν τρεις εβδομάδες που έκανες γιόγκα.

Β. Χτες που περπάτησες μέχρι το ζαχαροπλαστείο για να πάριες μια πάστα.

Γ. Σήμερα το πρωί, πάντα ξεκινάς την μέρα σου με άσκηση.

Δ. Πριν ένα χρόνο που έκανες ένα δοκιμαστικό μάθημα για να γραφτείς στο γυμναστήριο αλλά τελικά κατέληξες με νέο ζευγάρι πέδιλα αντί για κάρτα μέλους.

3. Τι σου αρέσει περισσότερο στην άσκηση;

Α. Τίποτα απολύτως, ακόμα και στην ιδέα της άσκησης κουράζεσαι.

Β. Το ότι ξεχνάς τα άγχη της καθημερινότητας έστω και για μια ώρα.

Γ. Το να σπρώχνεις τον εαυτό σου στα άκρα και να δοκιμάζεις τα όριά του κορμιού σου.

Δ. Το καφεδάκι που προσφέρεις στον εαυτό σου κατόπιν, σαν επιβράβευση της προσπάθειας.

4. Πάνω απ' όλα η άθληση είναι:

Α. Μια υποχρέωση

Β. Βαρετή

Γ. Διασκεδαστική

Δ. Όχι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σου.

5. Ο ιδανικός προπονητής για εσένα, θα ήταν ο:

Α. Ο Σταλόνε

Β. Μπραντ Πιτ

Γ. ο προπονητής της Μαντόνα

Δ. Ο Τζόνι Ντεπ

6. Ένας μεγάλος σχεδιαστής σου ζήτησε να δημιουργήσεις ένα αξεσουάρ ή ρούχο για τη γυμναστική. Τι του προτείνεις:

Α. Παπούτσια που να μην σου προκαλούν κάλους από το πολύ τρέξιμο.

Β Ένα μπλουζάκι που να κρύβει τα λίπη και να λεπταίνει τη μέση

Γ. Μια φόρμα που θα καλύπτει όλο το κορμί και θα σε κάνει να ιδρώνεις και να χάνεις πόντους.

Δ. Ένα κολάν για σύσφιξη και τόνωση.

Περισσότερες απαντήσεις Α = Κυριακή, γιορτή και σχόλη:

Η γυμναστική είναι για εσένα μια λέξη που ενώ υπάρχει στο λεξιλόγιο σου, μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές έννοιες. Συνήθως, η σκέψη της γυμναστικής και άθληση κολλάει στο μυαλό σου 3 φορές κάθε χρόνο: την Πρωτοχρονιά, λίγο πριν τα καλοκαιρινά μπανάκια και πριν τα γενέθλιά σου. Όταν είσαι σε φάση να γυμναστείς το κάνεις και βλέπεις αποτέλεσμα. Δυστυχώς, μόλις χάσεις τα πρώτα κιλά, ξεχνιέσαι και επαναπαύεσαι. Τι να κάνεις: φρόντισε να αλλάζεις τον τρόπο που αθλείσαι κάθε λίγο και λιγάκι. Μόνο έτσι θα αποφύγεις την παγίδα της βαρεμάρας. Ταυτόχρονα, μπορείς να βάλεις στο παιχνίδι και το αγόρι ή την κολλητή σου που θα μπορείτε να γυμνάζεστε μαζί και να μην τα παρατάς εύκολα.

Περισσότερες απαντήσεις Β: Σου λείπει το κίνητρο

Εσύ και η γυμναστική δεν τα πάτε και πολύ καλά. Το πιθανότερο είναι να έχεις ταυτίσει την άσκηση με ένα αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας και όλος αυτός ο καταναγκασμός δεν σου ταιριάζει με τίποτα. Αυτό που ουσιαστικά σου λείπει είναι το κίνητρο. Αν για παράδειγμα είχες για προπονητή σου τον Μπραντ Πιτ, δεν θα έλεγες όχι σε λίγους κοιλιακούς. Τι να κάνεις: αυτό που χρειάζεσαι είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που καμία σχέση δεν θα έχει με ένα καταναγκαστικό μάθημα γυμναστικής του Λυκείου. Θες μαθήματα χορού, θες να ξιφασκία για να διαλύσεις εκείνον τον πρώην άμα επανεμφανιστεί, το βασικό είναι να κάνεις κάτι που θα διασκεδάζεις χωρίς να βασανίζεσαι.

Περισσότερες απαντήσεις Γ: Κολλημένη με την μπάλα:

Το σπίτι σου είναι γεμάτο βάρη και όργανα γυμναστικής, είσαι γραμμένη σε 2 γυμναστήρια και τρεις αθλητικές ομάδες και δεν προλαβαίνεις να τρέχεις από προπόνηση σε προπόνηση. Κόψε λίγο την ένταση της άσκησής σου γιατί πολύ σύντομα θα κλατάρει το σύστημα. Μπορεί τώρα να σου φαίνεται άκρως διασκεδαστικό το να γυμνάζεσαι νύχτα και μέρα αλλά σε κινδυνεύεις να δεις την άσκηση σαν δουλειά. Τι να κάνεις: δοκίμασε νέες και πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, δεν χάνεις τίποτα να πάρεις κι ένα ρεπό από τη γυμναστική μια στο τόσο.

Περισσότερες απαντήσεις Δ: Δεν έχεις χρόνο για άλλο πόνο:
Ενώ ενθουσιάζεσαι εύκολα με μια νέα μέθοδο αδυνατίσματος, ένα νέο τρόπο άσκησης, εντούτοις πολύ γρήγορα βαριέσαι ή βάζεις τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ζωής σου πιο ψηλά από τη γυμναστική. Συχνά βρίσκεις ένα σωρό δικαιολογίες για να μην αθλείσαι και η λανθασμένη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου που διαθέτεις, λειτουργεί εις βάρος της άσκησης στη ζωή σου. Τι να κάνεις: τοποθέτησε την άσκηση στην κορυφή της πυραμίδας των καθημερινών σου δραστηριοτήτων. Σκέψου πως η γυμναστική αποτελεί τη μοναδική δραστηριότητα [που κάνεις για το καλό του σώματος και του πνεύματός σου και την μοναδική ευκαιρία να ξεφύγεις από το στρες και τα άγχη της καθημερινότητας.

Κατερίνα Πατούλια