Κάψε άπειρες θερμίδες στο γυμναστήριο

26.04.2010
Επιτέλους κατάφερες να επισκέπτεσαι το γυμναστήριο πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα. Συγχαρητήρια! Τώρα που πέρασες το πρώτο δύσκολο τεστ (και ίσως το δυσκολότερο) κάνοντας τη γυμναστική κομμάτι της ζωής σου, πρέπει να καταφέρεις να κάνεις την άσκηση όσο περισσότερο παραγωγική μπορείς!

Επιτέλους κατάφερες να επισκέπτεσαι το γυμναστήριο πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα. Συγχαρητήρια! Αφού που πέρασες το πρώτο δύσκολο τεστ (και ίσως το δυσκολότερο) κάνοντας τη γυμναστική κομμάτι της ζωής σου, πρέπει να καταφέρεις να κάνεις την άσκηση όσο περισσότερο παραγωγική μπορείς! Ακολούθησε τους παρακάτω σίγουρους τρόπους και βάλε την επιτυχία στο τσεπάκι σου:

1. Κάνε καλό προγραμματισμό:
Με τόσα θαυματουργά υποτίθεται μηχανήματα που είναι εξοπλισμένα σχεδόν όλα τα γυμναστήρια σε κάθε γειτονιά, δεν θα ξέρεις σε ποιό να πρωτοανέβεις και ποιό να πρωτοδοκιμάσεις. Οι παλιές καραβάνες στα γυμναστήρια, άντε να έχουν δοκιμάσει το ''Power Plate'' για τη χαρά τη δόνησης. Εσύ δεν χρειάζεται να πελαγοδρομείς κάνοντας βόλτες γύρω από μηχανήματα που ούτε ακριβώς ξέρεις που χρησιμεύουν, ούτε και να τα χρησιμοποιήσεις σωστά μπορείς.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα πλάνο εκγύμνασης στα μέτρα σου. Δοκίμασε ένα μισάωρο πάνω στο κλασικό στατικό ποδήλατο ή στο διάδρομο και κατόπιν μερικές ασκήσεις με ελεύθερα βάρη, κοιλιακούς και κατόπιν χαλάρωση. Δοκίμασε ασκήσεις διαφορετικές που να εξασκούν κάθε μέρα και μια διαφορετική μυική ομάδα. Αν δεν ξέρεις ποιές ασκήσεις να κάνεις και πόσες επαναλήψεις χρειάζονται, ζήτα από τον υπεύθυνο γυμναστή να σου φτιάξει ένα πρόγραμμα στα μέτρα σου και μην μπεις στον κόπο να χάσεις χρόνο και χρήμα σε δήθεν θαυματουργά μηχανήματα.

2. Φόρα τα πιο ωραία και σέξι ρούχα γυμναστικής:

Σταμάτα να φοράς τα χειρότερα ρούχα που διαθέτεις στην γκαρνταρόμπα σου, κάθε φορά που επισκέπτεσαι το γυμναστήριο. Οι ειδικοί του φίτνες επιμένουν πως όσο πιο άνετα, όμορφα και ειδικά για άθληση είναι τα ρούχα που φοράς στο γυμναστήριο, τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται η γυμναστική σου. Διάθεσε ένα σεβαστό ποσό για να πετάξεις τις φόρμες παντελονιού που πατάς και κινδυνεύεις να βρεθείς κάτω από το διάδρομο, για να τις αντικαταστήσεις με ειδικά υποαλλεργικά παντελόνια γυμναστικής που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ιδρώτα.

Πέταξε τα πάνινα και ακατάλληλα παπούτσια και αγόρασε ένα ζευγάρι αθλητικά κατάλληλα για άθληση που δεν θα σε αφήνουν στα μισά του δρόμου εξαιτίας του ιδρώτα, των κάλων, των κραμπών αλλά και από τις φουσκάλες που θα κοσμούν τα ποδαράκια. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάς πως όσο καλύτερα δείχνεις μέσα στα ρούχα που φοράς στο γυμναστήριο, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο θα έχεις για να συνεχίσεις την προσπάθειά σου.

3. Άσε τα περιοδικά για το σπίτι:
Εσύ πιστεύεις πως ο καλύτερος τρόπος για να περνάει η ώρα πάνω στο διάδρομο, το ελλειπτικό μηχάνημα ή το ποδήλατο του γυμναστηρίου είναι ένα καλό βιβλίο ή ένα περιοδικό της αρεσκείας σου. Όμως με την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμφωνούν και πολλοί. Δυστυχώς, η ανάγνωση σε απορροφά τόσο που χάνεις τα αποτελέσματα που θα μπορούσες να έχεις τη στιγμή της άσκησης. Έτσι, αντί να κοιτάζεις τους δείκτες των μηχανημάτων, σχετικά με το πόσες θερμίδες καις, με ποιο ρυθμό γυμνάζεσαι, πόσο δυνατά χτυπά η καρδιά σου, είσαι απασχολημένη να μην χάσεις τη σελίδα που διαβάζεις. Αν θέλεις να κάνεις παράλληλα κάτι, ρίξτο στην δυναμική μουσική που θα σε βοηθήσει να διατηρείς το ρυθμό που αθλείσαι και θα μπορείς να συγκεντρώνεσαι και στους δείκτες που πρέπει να προσέχεις.

4. Μην κάνεις όλο τα ίδια και τα ίδια:
Δυστυχώς, το σώμα μας μπορεί πολύ εύκολα να συνηθίσει μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα στο γυμναστήριο ή ακόμα και μια συγκεκριμένη δίαιτα και το γεγονός αυτό μπορεί να μπλοκάρει τα αποτελέσματα που θα ήθελες να δεις στο σώμα σου. Αν θέλεις να σπάσεις τη ρουτίνα του γυμναστηρίου και τη βαρεμάρα, προσπάθησε ν' αλλάζεις τακτικά τις ασκήσεις που κάνεις, ακόμα και τη μουσική που ακούς ενώ αθλείσαι. Αν το κυκλικό πρόγραμμα με βάρη σου φαίνεται βαρετό, δοκίμασε κάποιες ημέρες της εβδομάδας να σπας τη ρουτίνα παίρνοντας μέρος στα ομαδικά προγράμματα, ακόμα και στα μαθήματα χορού που μπορεί να διαθέτει το γυμναστήριο σου. Και δουλειά θα κάνεις στο κορμάκι σου και θα το διασκεδάζεις.

5. Άφησε το κινητό στ' αποδυτήρια:
Όπως το να οδηγείς και να στέλνεις μηνύματα ταυτόχρονα δεν αποτελεί σοφή επιλογή, έτσι και το να γυμνάζεσαι με το κινητό στο χέρι δεν θα φέρει καμιά αλλαγή στη σιλουέτα σου. Το αντίθετο μάλιστα! Μιλώντας στο κινητό την ώρα που τρέχεις, μπορεί να πέσεις από το διάδρομο και να προκαλέσεις έναν άκυρο τραυματισμό σε σένα την ίδια ή στους γύρω σου. Άφησε το κινητό στ' αποδυτήρια ή σπίτι και κάνε τη γυμναστική που θες με την ησυχία σου, χωρίς σπαστικά τηλεφωνήματα από το γραφείο ή τις κολλητές που τρώνε βάφλες την ώρα που ξεφυσάς πάνω στο διάδρομο!

Κατερίνα Πατούλια ([email protected])