7+1 καλοί λόγοι για να σταματήσεις να φοβάσαι & ν΄αρχίσεις να ζεις

19.01.2017
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, όπως επίσης και ο φόβος που μας παραλύει και δε μας αφήνει να προχωρήσουμε και να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας. Το άγνωστο πάντα φοβίζει και σε ένα βαθμό είναι φυσικό. Το μη γνώριμο κρύβει κινδύνους αλλά ταυτόχρονα προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης. Το ζήτημα είναι από ποιά οπττική γωνία βλέπεις τα πράγματα. Άλλωστε, δε μπορείς να μένεις για πάντα στάσιμη υπό το φόβο της αποτυχίας ενώ υπάρχουν πολλοί και πειστικοί λόγοι για να ζήσεις και να πάρεις ρίσκα. Σου παρουσιάζουμε τους κυριότερους.

Σταμάτα να φοβάσαι γιατί:

"Μέχρι πότε;"

Θέσε στον εαυτό σου το βασικό ερώτημα "μέχρι πότε" κι αν η απάντηση είναι αόριστη, τότε μάλλον ήρθε η ώρα ν΄αναλάβεις δράση. Αν όχι τώρα, τότε πότε θα είναι τα πράγματα καλύτερα; Αν περιμένεις να είναι όλες οι συνθήκες άριστες κινδυνεύεις να μείνεις στάσιμη για καιρό. Κι αν περιμένεις τον πρώτο λαχνό του Τζόκερ ή του Λότο για να κάνεις κάτι, να σου υπενθυμίσουμε πως οι πιθανότητες να είσαι η υπερτυχερή είναι απειροελάχιστες. Μην αφήνεις το φόβο να σε κρατάει πίσω.

Μην περιορίζεις τον εαυτό σου

Μήπως εσύ η ίδια είσαι ο χειρότερός σου εχθρός; Μη θέτεις μόνη σου εμπόδια και άσε τον εαυτό σου να ονειρευτεί και να παλέψει για την πραγματοποίηση αυτών των ονείρων. Ο φόβος σε κρατάει στάσιμη και κρύβει τις ευκαιρίες.

Ο στόχος δεν είναι το μέτριο αλλά το καλύτερο

Προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου πως δε χρειάζεσαι περισσότερα κι έχεις ρυθμίσει τη ζωή σου σε ένα βαθμό αλλά στην πραγματικότητα αυτή η παραδοχή πηγάζει από φόβο. Να προσπαθείς πάντα για το καλύτεριο δυνατό κι ας φας τα μούτρα σου. Το χρωστάς στον ίδιο σου τον εαυτό. Η ευτυχία κατακτάται, δεν χαρίζεται.

Μη μετανιώνεις. Μάθε από τα λάθη σου και προχώρα

Λάθη του παρελθόντος συχνά σε κάνουν διστακτική κι αυτό γιατί φοβάσαι πως θα τα επαναλάβεις. Άσε πίσω τον πόνο, μάθε από τα λάθη και προχώρα αλλάζοντας σελίδα. Η ζωή είναι ένα βιβλίο με πολλά κεφάλαια. Φρόντισε τα επόμενα να οδηγήσουν σε αίσιο τέλος. Εσύ γράφεις το βιβλίο της ζωής σου και τον επίλογο: να το θυμάσαι. Άλλωστε, σκέψου: ένα βαρετό βιβλίο δε το διαβάζει κανείς, βάλε λίγη περιπέτεια και θα γίνει best seller.

Ξέφυγε από τη ζώνη ασφαλείας σου

Όλοι μας έχουμε πέσει κάποια στιγμή στην παγίδα της "'ανεσης" και της "ασφάλειας". Κι όμως πολλές φορές αυτά τα "μαξιλαράκια" δημιουργούν μια γυάλα προστασίας που σε εμποδίζει να ζεις. Σπάσε το φράγμα και δώσε τη δυνατότητα στον εαυτό σου να ζήσει και να αποκτήσει εμπειρίες.

Ζήσε γιατί σου αξίζει

Η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση είναι ζωτικής σημασίας συστατικά της προσωπικότητας ενός ατόμου. Το να τολμάς να ζεις και να πετυχαίνεις τα όνειρά σου, σου δίνει μια εσωτερική δύναμη άνευ προηγουμένου που σε γμείζει με χαρά και σε κάνει δυνατή. Το αξίζεις!

Χάραξε το δικό σου μονοπάτι

Μερικές φορές αυτό που έχει σημασία δεν είναι η Ιθάκη αλλά το ταξίδι. Κάθε φορά που χαράζεις πορεία, κάθε φορά που χτίζεις τη ζωή σου όπως θέλεις και κάνεις βήματα μπροστά, ακόμη κι αν στο πέρασμά σου βρέθηκαν εμπόδια, αισθάνεσαι πραγματικά υπέροχα. Και ξαφνικά αρχίζεις να φέυγει το βλέμμα από το δέντρο και να βλέπεις το πλαίσιο του πίνακα. Λιβάδια, ρυάκια κι ένα υπέροχο μέλλον κξεπροβάλλουν μπροστά. Η αίσθηση ειναι μοναδική.

Και το πιο σημαντικό: Η ζωή είναι πολύ σύντομη

Μην αφήσεις λεπτό να πάει χαμένο.