Σκέψου αλλιώς! Παιχνίδια αισιοδοξίας

13.12.2016
Δεν το θέλεις, αλλά συμβαίνει... Μια μικρή καθυστέρηση, μια παρατήρηση, ένα μικρό λάθος και οι αρνητικές σκέψεις βομβαρδίζουν το μυαλό και χαλούν τη διάθεση. Πώς μπορείς να αντιδράσεις;

Το μυαλό μας λειτουργεί ασταμάτητα κάθε μέρα σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι, κάνοντας σκέψεις θετικές, αρνητικές, ουδέτερες... Σκέψεις όμως που διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας. Η μεγάλη διαφορά αισιόδοξων και απαισιόδοξων ανθρώπων πηγάζει και από τον τρόπο σκέψης τους. Οι αισιόδοξοι συνήθως σκέφτονται θετικά, προσπαθούν δηλαδή να προσεγγίζουν τις αναποδιές της ζωής με έναν πιο «φιλοσοφημένο» τρόπο. Πιστεύουν ότι κάθε εμπόδιο είναι για καλό και περιμένουν να συμβεί το καλύτερο και όχι το χειρότερο. Κι αυτά τα παιχνίδια αισιοδοξίας, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Mayo Clinic, επηρεάζουν θετικά όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και την υγεία μας! Τι κερδίζουμε;

  • Αυξημένο προσδόκιμο ζωής.
  • Μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης.
  • Λιγότερο άγχος.
  • Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε κρυολογήματα και ιώσεις.
  • Μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους.
  • Πιο αποτελεσματική διαχείριση των δυσκολιών σε καταστάσεις στρες.

Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, οι επικρατέστερες όμως είναι ότι οι θετικά σκεπτόμενοι άνθρωποι δεν αφήνουν το στρες να τους καταβάλλει κι ακόμη ζουν υγιεινά, γυμνάζονται συχνά, προσέχουν τη διατροφή τους και γενικώς δεν κάνουν καταχρήσεις.

Σκέψου θετικά: Παιχνίδια αισιοδοξίας!

Το ευχάριστο σε όλη αυτήν τη θεωρία των επιστημόνων είναι ότι όλοι τελικώς μπορούμε να μετατρέψουμε τον αρνητικό τρόπο σκέψης μας σε θετικό εύκολα και αποτελεσματικά, αρκεί να αφιερώσουμε χρόνο και να εξασκηθούμε!

Κάθε φορά, λοιπόν, που κάποια αρνητική σκέψη έρχεται να κυριαρχήσει το μυαλό σας, έτοιμη να σας πανικοβάλει, εσείς...

  • ...«Φιλτράρετε» τις σκέψεις σας. Μη μεγαλοποιείτε τα πράγματα, προσδίδοντάς τους αρνητικές διαστάσεις που δεν έχουν και παραβλέποντας οτιδήποτε θετικό.
  • …Μην τα παίρνετε όλα προσωπικά. Όταν συμβαίνει κάτι άσχημο, μην κατηγορείτε αμέσως τον εαυτό σας και μη φέρνετε την καταστροφή.
  • …Τα πράγματα δεν είναι μόνο άσπρα ή μαύρα, υπάρχουν κι άλλες αποχρώσεις που είναι αυτές ουσιαστικά που δίνουν νόημα στη ζωή. Μάθετε να τις διακρίνετε.
  • …Αντιμετωπίστε τις δυσκολίες με χιούμορ. Το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος εξάλλου είναι το χαμόγελο.
  • …Εντάξτε στην παρέα σας θετικούς ανθρώπους, που θα σας υποστηρίξουν στις αποφάσεις σας, θα σας συμβουλεύσουν και θα σας συμπαρασταθούν.
  • …Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και… σκέψης. Εκτονώστε την ένταση και τις μαύρες σκέψεις με γυμναστική και υγιεινές συνήθειες.
  • ...Φερθείτε στον εαυτό σας με ευγένεια. Μην τον σαμποτάρετε με την πρώτη αναποδιά. Στηρίξτε τις αποφάσεις του και μην του αποδίδετε χαρακτηρισμούς που δεν θα αποδίδατε σε κάποιον άλλο.

ΤΙ ΛΕΤΕ ΣΥΝΗΘΩΣ;

ΘΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Φοβάμαι, δεν το έχω ξανακάνει!

Να μια ευκαιρία να μάθω και κάτι νέο!

Είναι πολύ πολύπλοκο!

Πρέπει να το δω από άλλη οπτική γωνία.

Δεν έχω τα απαιτούμενα χρήματα.

Η ανάγκη είναι η μητέρα της έμπνευσης.

Βαριέμαι να το κάνω.

Το πρόγραμμά μου είναι πολύ γεμάτο, αλλά θα δω πώς θα το κάνω να χωρέσει.

Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει!

Θα προσπαθήσω να το κάνω να λειτουργήσει.

Είναι πολύ δραστική αλλαγή.

Ας δοκιμάσουμε και κάτι καινούργιο!

Δεν μπορώ να βελτιωθώ.

Ας προσπαθήσω ξανά


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 147
Update: Δεκέμβριος 2016