Βάλε λίγη χρυσόσκονη στη ζωή σου

20.12.2016
Μέρες γιορτινές, μέρες αγάπης. Κάνε τες λαμπερές και πολύτιμες με τη βοήθεια των χρωμάτων. Οι ειδικοί σου δίνουν ιδέες για το στολισμό, για υπέροχα φωτεινά Χριστούγεννα, εσύ εφαρμοσέ τες στην πράξη.

Σύμφωνα με τις αρχές της χρωματοθεραπείας, κάθε χρώμα έχει μια δική του συχνότητα και δικό του μήκος κύματος. Είναι γνωστό ότι όλα τα χρώματα περιέχονται στο λευκό φως, είναι τα συστατικά του. Κάθε χρώμα, βάση της ποιότητας που έχει, ασκεί μια επίδραση πάνω μας γιατί κι εμείς είμαστε ενέργεια, έχουμε κι εμείς μήκη κύματος και συχνότητα. Όταν δεχόμαστε την επίδραση ενός χρώματος, ανάλογα με την ποιότητά του διαφοροποιείται η διάθεσή μας, το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τη ζωή. Η σύμβουλος χρωμάτων κ. Χρυσή Φυτοπούλου μας βοηθά να επιλέξουμε σωστά τα χρώματα που θα στολίσουν το σπίτι μας αυτά τα Χριστούγεννα, για να ευνοήσουμε την αρμονία και την καλή διάθεση σε εμάς και στους καλεσμένους μας.

Κόκκινο και πράσινο: Οι κυρίαρχοι

Ο συμβολισμός της γιορτής των Χριστουγέννων θέλει κάθε χρόνο να μας επανασυνδέσει με το βαθύτερο εαυτό μας. Με τη γέννησή του Χριστού η ανθρωπότητα έλαβε ένα μήνυμα: την αναγέννηση, το καινούργιο, μια νέα ζωή, μια καινούργια κατεύθυνση και την ανάγκη να δημιουργηθεί ο αναγκαίος χώρος για να μπορέσει αυτό το νέο μήνυμα να υπάρξει στη γη. Το κόκκινο και το πράσινο σαν συνδυασμός χρωμάτων περιέχουν ακριβώς αυτούς τους συμβολισμούς. Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι ανατρέχουν στους συγκεκριμένους χρωματικούς συνδυασμούς για να ξαναβρούν το νόημα αυτού του μηνύματος.

  • Το κόκκινο είναι χρώμα θερμό και τα Χριστούγεννα βρίσκονται στην καρδιά του χειμώνα, μέσα στο πολύ κρύο. Η ικανότητά του να θερμαίνει ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα είναι λοιπόν εξαιρετικά λειτουργική αυτή την περίοδο του χρόνου. Κι επειδή πρόκειται και για οικογενειακή γιορτή, μαζεύεται ο κόσμος στο σπίτι, θερμαίνει και τις ανθρώπινες σχέσεις.
  • Το πράσινο, από την άλλη, δημιουργεί εγκαρδιότητα και επιθυμία για καινούργια πράγματα. Στη διακόσμησή μας λειτουργεί ως συμπληρωματικό χρώμα στο κόκκινο και όταν τα τοποθετούμε μαζί, όπως τα κόκκινα στολίδια στο πράσινο έλατο, φυσικό ή τεχνητό, δημιουργούμε αρμονία στο περιβάλλον.

Προσοχή όμως! Πολύ κόκκινο σε ένα δωμάτιο μπορεί να υπερθερμάνει την ατμόσφαιρα προκαλώντας ένταση κι επιθετικότητα γιατί είναι πολύ δυναμικό χρώμα.. Δεν το χρησιμοποιούμε λοιπόν ποτέ σκέτο αλλά το βάζουμε συμπληρωματικά όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αρμονία μέσα από την αντίθεση.

Χρυσό και ασημένιο: Φώτιση & πνευματικότητα

ο στολισμός του δέντρου και των χώρων, πέρα από το κόκκινο γίνεται συνήθως με αυτά τα δυο χρώματα γιατί προσδίδουν επισημότητα και σημασιοδοτούν το γιορτινό. Το χρυσαφί είναι ιδιαίτερα πνευματικό, όλοι οι άγιοι της δύσης καθώς και οι βούδες της ανατολής μορφοποιούνται μέσα από το χρυσό χρώμα. Το ασημένιο είναι η διάσταση του φωτός που καθοδηγεί στην πνευματική αφύπνιση, στη φώτιση του πνεύματος.

Και λίγες ιδέες διακόσμησης

Καλώς ορίσατε. Στην είσοδο και στην εξώπορτα καλό είναι να τοποθετούμε ένα στεφάνι με τόνους πράσινους, χρυσούς και κόκκινους που είναι πολύ ταιριαστό με την ατμόσφαιρα της γιορτής, γιατί το πράσινο είναι και ένα χρώμα που καλοδέχεται τους επισκέπτες μας.

Το δέντρο μας: Η κ. Φυτοπούλου προτείνει το κόκκινο χρώμα μαζί με χρυσά και ασημί στοιχεία γιατί τονίζουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα και ενεργοποιούν για κάτι καινούργιο. Επίσης κόκκινο έχουν συνήθως τα καλτσάκια για τα δώρα που κρεμάμε σε διάφορα σημεία του καθιστικού ή του σαλονιού μας καθώς και τα σκουφάκια του άγιου Βασίλη..

Για τα στολίδια επιλέγουμε μπάλες, αστέρια και μικρά αγαλματάκια- αγγελάκια. Κι αυτό γιατί αυτά τα τρία στοιχεία είναι ο απόλυτος συμβολισμός των Χριστουγέννων και δημιουργεί αρμονία στο χώρο μας: η μπάλα είναι η ολοκλήρωση, το αστέρι είναι το σύμβολο που δείχνει το δρόμο και ο άγγελος ο βοηθός στην καθοδήγηση.

Τι συμβολίζει το «χιόνι» πάνω στα πράσινα δέντρα μας; Την καθαρότητα, την αγνότητα, που κι αυτά είναι μηνύματα του χριστιανισμού.

Γιορτινό τραπέζι: Οι αποχρώσεις του σομόν είναι πάρα πολύ καλές για να στρωθεί το τραπέζι μας. Σαν ποιότητα χρώματος περιέχει την έννοια της χαράς, που σχετίζεται, σε αυτή την περίπτωση, με τη συγκέντρωση των αγαπημένων προσώπων. Αν σας φαίνεται πολύ ήπιο χρώμα για το τραπέζι, η επόμενη δυναμική του χροιά είναι το πορτοκαλί που μπορεί και αυτό να χρησιμοποιηθεί. Να θυμάστε ότι χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, σομόν και κοραλλί σχετίζονται με την αφομοίωση και την πέψη. Όσο για το κόκκινο θα πρέπει να είναι σε πολύ μικρές ποσότητες, π.χ. λίγα κεριά, ένα μπουκέτο λουλούδια, μια κεντρική σύνθεση στο τραπέζι.

Σαλόνι- καθιστικό: Εδώ μαζεύονται η οικογένεια και οι φίλοι. Σαν χρώμα επικοινωνίας και ηρεμίας έχουμε το μπλε, αλλά είναι ψυχρό χρώμα και είμαστε στη μέση του χειμώνα! Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε τόνος του πράσινου ή του πορτοκαλί. Χρησιμοποιήστε στοιχεία κόκκινου και προσθέστε ακόμη βιολετί νότες γιατί είναι χρώμα που ισορροπεί και ενοποιεί. Για τα κεριά χρησιμοποιήστε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Και για να υπάρχει εναρμόνιση στο χώρο καλό είναι να τα τοποθετήσουμε είτε σε διαφορετικές γωνίες είτε σε συνδυασμούς που είναι αρμονικοί μεταξύ τους. Σύμφωνα με το φενγκ-σούι ο βορράς είναι η κατεύθυνση του νερού άρα σβήνει τη φωτιά, οπότε, θεωρητικά, δεν ανάβουμε προς αυτή την κατεύθυνση τα κεριά μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 103
Update: Δεκέμβριος 2016