Θέλεις να κοιμάσαι καλά; Πρόσεξε το φως στο δωμάτιό σου

20.04.2018
Θέλεις να κοιμάσαι καλά; Πρόσεξε το φως στο δωμάτιό σου
Το σώμα μας έχει δικό του μηχανισμό και επηρεάζεται αισθητά από τους εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι το φως και το σκοτάδι.

Πόσες φορές έχεις παρατηρήσει το εαυτό σου να ξυπνάει μόλις βγει ο ήλιος χωρίς ξυπνητήρι; Αυτό συμβαίνει διότι ο ήλιος έχει μεγάλη επιρροή στον εγκέφαλό μας και μας λέει πότε είναι η ώρα να σηκωθούμε και πότε να πάμε για ύπνο.

Επειδή οι ρυθμοί της καθημερινότητας τρέχουν και την θέση του φυσικού φωτός έχουν πάρει αλλά τεχνητά μέσα στους χώρους μας το σώμα μας αντιδρά και επιζητά το φως του ηλίου.

Μπορεί να μη δίνεις βάση στη φωτεινότητα του χώρου κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω πολλών υποχρεώσεων. Το βράδυ όμως θα ήταν καλό να δίνεις παραπάνω προσοχή στην κρεβατοκάμαρά σου και την φωτεινότητά της.

Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε σε πόλη ξέρουμε πως είναι δύσκολο να αποφύγουμε τη φασαρία και τα φώτα που μπαίνουν από τα παράθυρα ακόμα και τη νύχτα. Προσπάθησε όμως να διατηρήσεις το φως σε πολύ χαμηλά επίπεδα εκείνες τις ώρες, το λέει και η επιστήμη…

Όπως δείχνουν και οι έρευνες ακόμα και η παραμικρή πηγή φωτός στο υπνοδωμάτιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας. Φώτα από τα smartphones, τα tablet και τα laptop κάνουν τον εγκέφαλο να θέλει να ξυπνήσει.

Ειδικότερα μια έρευνα στην Αμερική έδειξε ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα ακόμα και στον πιο χαμηλό φωτισμό και την κατάθλιψη ιδίως στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Αυτό σημαίνει πως το να κοιμάσαι στο σκοτάδι δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα του ύπνου αλλά και την ψυχική σου υγεία.

Το καλό βέβαια είναι ότι η επιλογή είναι καθαρά δική μας. Είναι απλό αν ξεκινήσουμε να ελαττώνουμε τα πολλά φώτα από τον χώρο.

Μπορείς απλά να βγάλεις από το δωμάτιό σου όλες τις συσκευές που βγάζουν φως. Κινητά, laptop, tablet και τηλεοράσεις και ακόμα καλύτερα είναι να μην βρίσκονται καν στον χώρο που κοιμάσαι και να έχεις κλειστές τις πόρτες της κρεβατοκάμαράς.