Comfort food: Έτσι θα καταφέρεις να το σταματήσεις

17.06.2018
Comfort food: Έτσι θα καταφέρεις να το σταματήσεις
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να βάλεις τέλος στην κακή συνήθεια του σήμερα

Το comfort food, ή συναισθηματικό φαγητό ελληνιστί, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες του σήμερα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως κάθε τύπος στρες, είτε χρόνιο είτε προσωρινό, μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας.

Όταν ο οργανισμός μας αγχώνεται, συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στις ορμόνες μας και τα ένστικτα επιβίωσης ενεργοποιούνται. Είτε πρόκειται για κάτι απόλυτα απειλητικό, όπως μια επίθεση από ένα άγριο ζώο, είτε μια προθεσμία στη δουλειά, το ανθρώπινο σώμα αντιδράει με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους παράγοντες, σύμφωνα με τον Shawn Talbott, Ph.D., διατροφολόγο και φυσιολόγο.

Στην αρχή, το μυαλό καθοδηγεί τα επινεφρίδια στο να απελευθερώσουν αδρεναλίνη, η οποία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και αποθηκευμένη ενέργεια (γλυκόζη και λίπος) τα οποία χρησιμοποιτεί ο οργανισμός για να αντιδράσει στην κατάσταση. Στη συνέχεια, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν κορτιζόλη, η οποία λέει στο σώμα να αναπληρώσει την εν λόγω ενέργεια διεγείροντας την όρεξή για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η κορτιζόλη παραμένει στο σύστημά για ώρες και ως αποτέλεσμα, καταλήγουμε να αισθανόμαστε πραγματικά πεινασμένοι, ακόμα κι αν καθόμαστε στο γραφείο όλη την ημέρα.

Υπάρχει, βέβαια, και ένα θετικό στοιχείο σε όλες αυτές τις αλλαγές: το περιστασιακό στρες μπορεί να μας προετοιμάσει σε προκλήσεις, και όταν προκαλείται σε σωστές ποσότητες, η κορτιζόλη μπορεί να έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες, βοηθώντας μας να διαμορφώσουμε μνήμες, να μειώσουμε τη φλεγμονή και να διατηρήσουμε μια υγιή αρτηριακή πίεση.

Το κλειδί είναι να διαχειριστούμε σωστά το στρες, ώστε να μην είμαστε πάντοτε αναστατωμένοι. Δες πώς μπορείς να το κάνεις και εσύ:

Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές.

Σε αγχωτικές καταστάσεις, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να πάρεις μια βαθιά αναπνοή, λέει η Pam Peeke, συγγραφέας του Body for Life for Women. Η βαθιά αναπνοή μετριάζει το αίσθημα του πανικού, απελευθερώνει τις "καλές" ορμόνες που ονομάζονται ενδορφίνες και σου δίνουν την ευκαιρία να επανεξετάσεις τον τρόπο ανταπόκρισης σε μια κατάσταση.

Δοκίμασε να αναπνεύσεις από τη μύτη σου για πέντε δευτερόλεπτα, κρατήσου για άλλα πέντε και στη συνέχεια σιγά σιγά βγάλε τον αέρα από το στόμα σου. Κάνε πέντε επαναλήψεις.

Κινήσου

Η σωματική δραστηριότητα σε βοηθάει να διατηρηθείς σε φόρμα καίγοντας θερμίδες και είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση της κορτιζόλης. "Όσοι γυμνάζονται τακτικά απαλλάσσονται καλύτερα από αυτή την ορμόνη σε σύγκριση με εκείνους που κάνουν μια καθιστική ζωή", λέει ο Talbott.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τύπος άσκησης για τη διαχείριση του στρες; Ενώ έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι πολλά είδη σωματικής δραστηριότητας μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, η έντονη άσκηση όπως το cardio φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική.

Κατανάλωσε τις σωστές τροφές

Προτίμησε μια πιο Μεσογειακή διατροφή με τροφές ολικής γεμάτη φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καρύδια και σπόρους, άπαχα κρέατα, καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και τρόφιμα όπως το γιαούρτι ή κεφίρ.

Αυτές οι τροφές όχι μόνο διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, αλλά είναι επίσης γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.