Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες στιγμές και να βοηθήσεις πραγματικά [video]

24.07.2018
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες στιγμές και να βοηθήσεις πραγματικά [video]
Τι είναι η ενσυναίσθηση και πώς μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική βοήθεια;

Σήμερα δεν είναι μια μέρα που σε ενημερώνουμε για μόδα, ομορφιά, τις ζωές των διασήμων... Κι αυτό γιατί σήμερα είμαστε όλοι συγκλονισμένοι και τρομαγμένοι από την τραγωδία που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας, οι διπλανοί μας ή εμείς οι ίδιοι.

Είναι εύκολο να νιώσει κανείς μούδιασμα ή ακόμα και ενοχές, ιδίως αν ανήκει στην "προνομιούχα" κατηγορία, εκείνη που επηρεάστηκε μονάχα ψυχικά από τα γεγονότα των ημερών. Τι να πεις, πώς να σταθείς δίπλα σε έναν άνθρωπο που έχει αλλάξει ριζικά ολόκληρη η ζωή του μέσα σε λίγες μόλις ώρες;

Σωστή απάντηση μπορεί να μην υπάρχει... όμως υπάρχει ένας τρόπος να βρεις τη δική σου "σωστή απάντηση" σε κάθε περίπτωση, μέσω της ενσυναίσθησης.

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση κάποιου, να δεχόμαστε (χωρίς να κρίνουμε) τα συναισθήματά του, να κατανοούμε (ή να προσπαθούμε να κατανοήσουμε). Και έπειτα να προσφέρουμε τη βοήθειά μας πρακτικά, πηγαία- με όποιον τρόπο θεωρούμε καλύτερο εφόσον θα έχουμε μπει στη θέση του ανθρώπου δίπλα μας.

Δες εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Αυτό είναι που διαχωρίζει τον οίκτο από την ενσυναίσθηση. Στην πρώτη περίπτωση νιώθω άσχημα για τον πόνο του άλλου αλλά δεν παίρνω μέρος σε αυτό. Στην δεύτερη περίπτωση βλέπω τον κόσμο με τα μάτια του άλλου έτσι ώστε να μπορώ να του προσφέρω ο,τι έχω που μπορεί να χρειάζεται. Ακόμα κι αν αυτό είναι ένα φίλικο αυτί που θα ακούσει χωρίς να κρίνει.

Δες παρακάτω το βίντεο που εξηγεί τη διαφορά των δύο και βάλτην ενσυναίσθησή σου σε εφαρμογή σήμερα κιόλας

Και ένα ακόμα βίντεο για το πώς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις στις δύσκολες στιγμές