5 τρόποι να παραμείνεις ήρεμη και θετική απέναντι στην τραγωδία

24.07.2018
5 τρόποι να παραμείνεις ήρεμη και θετική απέναντι στην τραγωδία
Μπορεί η θετική σκέψη να ακούγεται τώρα σαν κρύο αστείο όμως μπορεί να αναδιαμορφώσει την πραγματικότητά σου όταν το χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ.

Κανείς δεν φανταζόταν όταν ξύπνησε χτες το πρωί, τι επεφύλασσε η ημέρα για τη χώρα και πώς η συγκεκριμένη ημερομηνία θα σημάδευε για πάντα τις ζωές εκατοντάδες συνανθρώπων μας, των οικογενειών τους, του περιβάλλοντος... Μετά από μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία, οι ζωές όλων μας επηρεάζονται ο ψυχισμός όλων μας κλονίζεται.

Σύμφωνα με έρευνες, οι αισιόδοξοι αλλά και οι απαισιόδοξοι άνθρωποι περνάμε, σε κάθε κρίση, μια φάση όπου το χειρότερο σενάριο καταβάλει ολόκληρη την ύπαρξή μας. Όταν όμως το αναπάντεχο συμβαίνει, όταν το χειρότερο σενάριο γίνεται πραγματικότητα, τότε η ικανότητα μας να παραμείνουμε ήρεμοι και θετικοί μπορεί να αλλάξει δραματικά την έκβαση των γεγονότων.

Κάπου εδώ επικαλούμαστε την επιστήμη, για να ανασύρουμε τον καλύτερό μας εαυτό, μέσα από την καταιγίδα, και να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο τρόπο στις συνθήκες του Τώρα.

Διάβασε παρακάτω μερικούς τρόπους για να παραμείνεις θετική σε κάθε περίσταση

#1 Μάθε να επαναπλαισιώνεις τα δυσάρεστα

Όταν το κακό έχει ήδη συμβεί, δεν γίνεται να αποφύγεις τον καταιγισμό των αρνητικών συναισθημάτων- και δεν πρέπει να το κάνεις. Το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα μπορείς να επανεστιάσεις την προσοχή σου σε κάτι θετικο. Αποδέξου με ανοιχτές αγκάλες κάθε αρνητικό συναίσθημα και αναρωτήσου "τι καλό μπορεί να υπάρχει ακόμα και εδώ;" Το αρνητικό συμβαίνει. Το θετικό όμως, είναι επιλογή και οσο πιο γρήγορα μάθεις να στρέφεις την σκέψη σου εκεί, τόσο πιο γρήγορα θα μπορείς να επανέλθεις και να δράσεις από μια θέση ισχύος.

Δες εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

#2 Πρόσφερε βοήθεια

Δεν υπάρχει κανένα "φάρμακο" πιο θεραπευτικό από τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και την αλληλλεγγύη. Και δεν υπάρχει κανένας πιο αποτελεσματικός τρόπος να "είσαι εκεί" για κάποιον από το να εκδηλώνεις ενσυναίσθηση και να βοηθάς πρακτικά, αν και όπως μπορείς, εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Τι είναι η ενσυναίσθηση και πώς θα την εφαρμόσεις;

#3 Άλλαξε ό,τι μπορείς να αλλάξεις

Η απώλεια ελέγχου είναι ένα από τα πιο δύσκολα συναισθήματα. Κάτι συνέβη που ίσως άλλαξε όλη σου τη ζωή και που είναι πέρα από τον έλεγχό σου. Όταν βρεις τη δύναμη να επαναπλαισιώσεις τις σκέψεις σου, εστίασε την προσοχή σου σε εκείνα τα πράγματα που ακόμα είναι στον έλεγχό σου. Όπως είπε ο σοφός Gandalf "Το μόνο που μένει να αποφασίσουμε είναι τι θα κάνουμε με τον χρόνο που μας έχει δοθεί".

#4 Κυνήγα κάθε καλή είδηση, κάθε τι το θετικό

Κανείς δεν περιμένει μυστηριωδώς να αλλάξεις τη διάθεσή σου από τη μια στιγμή στην άλλη. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ρητό "fake it till you make it". Μπορείς, δηλαδή, να προκαλέσεις μια αλλαγή στη διάθεσή σου μέσα από συζητήσεις, όμορφα βίντεο, καλές είδησεις, χαρούμενη μουσική κτλ και ύστερα να διοχετεύσεις αυτή την θετικότητα στο να δεις την κατάσταση αλλιώς.

#5 Ζήτησε βοήθεια από ειδικούς

Υπάρχει κάτι σημαντικό που συχνά ξεχνάμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν. Είσαι. Μόνη. Επίστρεψε στον εαυτό σου να καταρρεύσει, αναζήτησε όμως βοήθεια από αγαπημένους σου ανθρώπους και (απαραιτήτως) έναν ειδικό ανάλογα με την περίπτωση. Όποια κατάσταση κι αν αντιμετωπίζεις, όμως, ένας ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά να συγκεντρώσεις ξανά την ενέργειά σου εκεί που χρειάζεται.