Νιώθεις άδειες τις μπαταρίες σου;

02.05.2015
Η άνοιξη δεν φέρνει μόνο αλλεργίες. Συχνά εμφανίζεται και με τη λεγόμενη «εαρινή κόπωση», η οποία προτιμά κυρίως τις γυναίκες. Ενημερώσου και δες με ποιους φυσικούς τρόπους μπορείς να επανακτήσεις τη χαμένη ενεργητικότητά σου.

Ο ερχομός της άνοιξης, όπως πολλοί πιστεύουν, μας «ξυπνά» από το χειμερινό λήθαργο. Είναι όμως πάντα έτσι; Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή πολυκεντρική μελέτη, ένα στα πέντε άτομα (τρία στα πέντε γυναίκες) την εποχή αυτή αντιμετωπίζει όχι μόνο ανεξήγητη κόπωση αλλά και κράμπες, μουδιάσματα, ταχυκαρδία, ενώ τους είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν στην παραμικρή δραστηριότητα. Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι με το ξύπνημα της φύσης τροποποιούνται αρκετές βιολογικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, με επακόλουθο μια παροδική υποτονικότητα.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η πτώση των επιπέδων ενέργειας στις αρχές της άνοιξης μπορεί να οφείλεται στο ότι τα αποθέματα δύο πολύτιμων ιχνοστοιχείων, του μαγνησίου (που ρυθμίζει το νευρικό σύστημα) αλλά και του σιδήρου (που βοηθά στην μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα) έχουν ελαττωθεί στον οργανισμό. Παράλληλα υπάρχουν και άλλες αιτίες ικανές να οδηγήσουν τη ζωτική μας ενέργεια στο ναδίρ.

Αν λοιπόν είσαι και εσύ ένα από τα θύματα της «εαρινής κόπωσης», ανακάλυψε τι αποφορτίζει τις «μπαταρίες» σου αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να τις επαναφορτίσεις.

Έχεις ελέγξει το σίδηρο ή το μαγνήσιό σου;

Ένα από τα πρώτα σημάδια της έλλειψης σιδήρου από τον οργανισμό είναι η εξάντληση και η κόπωση, επισημαίνει ο dr. Mike Nelson, διατροφολόγος στο King's College του Παν/μίου του Λονδίνου, τονίζοντας ότι «μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαντλήσουν τα αποθέματα σιδήρου του σώματός τους έχουν οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, που τρώνε μικρές μόνο ποσότητες κρέατος, πουλερικών και ψαριών ή που επιλέγουν τη χορτοφαγία. Επίσης συχνά –κυρίως στις γυναίκες– τα συμπτώματα γενικής αδυναμίας και εξάντλησης, ειδικά την άνοιξη, μπορεί να οφείλονται και σε έλλειψη μαγνησίου».

Τι να κάνεις: Η έλλειψη σιδήρου διαπιστώνεται με εξετάσεις αίματος, που συνήθως εμφανίζουν χαμηλό αιματοκρίτη (δηλαδή μειωμένο όγκο ερυθρών αιμοσφαιρίων). Η συμβουλή για την αντιμετώπιση και τον τρόπο θεραπείας είναι τις περισσότερες φορές χορήγηση σιδήρου από το στόμα και διατροφική ενίσχυση του οργανισμού με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (όπως μοσχαρίσιο κρέας, συκώτι, αβγά, ψάρια κ.ά.). Οι τροφές που θεωρούνται καλές πηγές μαγνησίου είναι τα δημητριακά, το γάλα, οι ξηροί καρποί, το κακάο, η σόγια, το καλαμπόκι, το σπανάκι, το ακατέργαστο ρύζι, τα ξερά φασόλια, οι μπανάνες, ο μαϊντανός, το ψάρι και το κρέας. Επίσης για την ενίσχυση του οργανισμού σε μαγνήσιο υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής, ενώ η εν λόγω εξέταση πραγματοποιείται σχεδόν σε όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια.

Μήπως το παράκανες με τα junk foods;

Εάν συνηθίζεις τις έτοιμες προπαρασκευασμένες τροφές (junk foods), εγκατάλειψέ τες. Με αυτήν τη διατροφή ο οργανισμός δεν παίρνει όλα όσα χρειάζεται σε θρεπτικά συστατικά, δεν αποδίδει και κουράζεται. Αν δηλαδή τρέφεσαι ανθυγιεινά και δεν πίνεις αρκετά υγρά, ο οργανισμός δεν λαμβάνει τις απαιτούμενες βιταμίνες, μέταλλα ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες που χρειάζεται για να λειτουργήσει ομαλά.

Τι να κάνεις: Για να διατηρείς μια σταθερή παροχή ενέργειας στον οργανισμό σου, να τρως υδατάνθρακες βραδείας απορροφήσεως, όπως π.χ. το ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά κ.ά. «Να προτιμάς επίσης υγιεινά σνακ, όπως αποξηραμένα φρούτα και ανάλατοι ξηροί καρποί, και ακόμη να τρως επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών (ψάρια, όσπρια, τυρί και πουλερικά είναι καλές επιλογές). Μην ξεχνάς επίσης τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Σε περιόδους έντονης δραστηριότητας ίσως χρειάζεσαι και μια πολυβιταμίνη», συμβουλεύει ο κ. Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Παν/μίου Κρήτης.

Μην ξεχνάς να πίνεις νερό!

Ξεκινάς και συνεχίζεις την ημέρα σου χωρίς να πιεις ούτε ένα ποτήρι νερό; Ίσως τότε σε αυτό να οφείλεται η ανεξήγητη κούρασή σου, καθώς η έλλειψη νερού μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό σου τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στα υγρά του σώματος (όπως είναι το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το χλώριο), που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.

Τι να κάνεις: Αύξησε την κατανάλωση νερού και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (γάλα, σούπες, ζωμοί, χυμοί, φρούτα, λαχανικά κ.ά.). Περιόρισε αλκοόλ, αναψυκτικά και καφέδες.

Ενός κακού ύπνου… κούραση και πολλά ακόμα έπονται

Μια συχνή κρυφή αιτία της κόπωσης είναι και η αϋπνία, καθώς η έλλειψη ύπνου προκαλεί γενικότερη απορρύθμιση του οργανισμού. Επιπλέον οι επιπτώσεις της αϋπνίας επεκτείνονται και στις καθημερινές σας δραστηριότητες, αφού ένας κακός ύπνος συνοδεύεται από κακή διάθεση, υπνηλία ή λήθαργο την επόμενη ημέρα, μειωμένη αποδοτικότητα στη δουλειά κ.ά.

Τι να κάνεις: Απόφυγε πριν από το βραδινό σου ύπνο την κατανάλωση ροφημάτων και ποτών που περιέχουν καφεΐνη και τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Η υπερβολική καφεΐνη διαταράσσει την ισορροπία του νευρικού συστήματος, προκαλεί υπερδιέγερση και παρεμποδίζει τη χαλάρωση. Απόφυγε επίσης το βαρύ δείπνο, την πολλή τηλεόραση και ξάπλωσε στο κρεβάτι πριν από τα μεσάνυχτα, εξασφαλίζοντας συνθήκες απόλυτου σκότους στο δωμάτιο.

Μήπως φταίει η κακή σου ψυχολογία;

Η κόπωση είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα και της κατάθλιψης. Τα καταθλιπτικά άτομα αλλά και τα άτομα με κακή ψυχολογία αισθάνονται κούραση ακόμη και από τη στιγμή που ξυπνάνε. Πολλοί κλινικοί ερευνητές θεωρούν ότι η κόπωση αυτή σχετίζεται έμμεσα και με την άνοιξη λόγω της ηλιοφάνειας, όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο.

Τι να κάνεις: Ακόμα και όταν σου φαίνονται όλα μαύρα, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η επαφή με τη φύση και κάποια τονωτικά είναι παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχοσωματική ευεξία αλλά και τη συναισθηματική διάθεση.

Εναλλακτικές θεραπείες

Σιάτσου: Με την τεχνική του σιάτσου (μαλάξεις και ειδικές ασκήσεις σε διάφορα σημεία του σώματος) επανέρχεται η ισορροπία των δυνάμεων του γιν και του γιανγκ στον οργανισμό (σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η δύναμη γιν επιταχύνει και δυναμώνει τη βιολογική μας ενέργεια και η δύναμη γιανγκ τη μετριάζει και την ανακόπτει). Έτσι όταν επέλθει ισορροπία ανάμεσα στις δύο αυτές αντίπαλες δυνάμεις, τότε ο άνθρωπος είναι υγιής. Αντίθετα όταν υπερέχει κάποια από τις δύο μέσα μας, παρουσιάζονται διάφορες διαταραχές στον οργανισμό μας.

Βελονισμός: Στην πράξη ο βελονισμός κινητοποιεί τη φυσική αυτορρύθμιση του οργανισμού με την εισαγωγή λεπτών βελονών σε ορισμένα σημεία του δέρματος (σημεία βελονισμού). Το ποσοστό επιτυχίας φτάνει μέχρι το 80%, ενώ για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτείται ορισμένος αριθμός συνεδριών.

Ομοιοπαθητική: Για την αξιολόγηση της κόπωσης, ειδικά αν είναι χρόνια, η ομοιοπαθητική εξετάζει τους ψυχικούς, πνευματικούς, διατροφικούς και κλιματολογικούς παράγοντες, καθώς και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου που εμφανίζει το πρόβλημα. Έτσι ο ομοιοπαθητικός γιατρός, αξιολογώντας το ιστορικό και δίνοντας ανάλογα με την περίπτωση ομοιοπαθητικά φάρμακα, βοηθά τον οργανισμό να ρυθμιστεί και να επανακτήσει τη χαμένη του ζωτικότητα.

Πότε να απευθυνθείς στο γιατρό

Εάν νιώθεις διαρκή κούραση κι αίσθηση εξουθένωσης για περισσότερο από δύο εβδομάδες, ακόμη και αν κοιμάσαι καλά, φροντίζεις τη διατροφή σου και δεν έχεις τόση δουλειά που να δικαιολογεί την κούρασή σου, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς τον παθολόγο το συντομότερο –θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό υγείας και θα σου συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις για την ανάδειξη τυχόν οργανικού ή ακόμη και ψυχολογικού προβλήματος (θυρεοειδής, αγχώδης διαταραχή, κατάθλιψη κ.ά.).

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ