Ποια ημέρα του κύκλου πρέπει να κάνω μαστογραφία;

06.07.2015
Γνώρισε πώς θα προστατευθείς από μια πιθανή λανθασμένη διάγνωση στο τεστ- παπ και στη μαστογραφία αλλά και πώς θα απαλλαγείς από τα περιττά κιλά, χωρίς να βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

Η ημερομηνία παίζει ρόλο στη μαστογραφία

Η ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν πρέπει να υποβάλλεσαι σε μαστογραφία ενώ βρίσκεσαι στη 2η φάση του εμμηνορρυσιακού σου κύκλου, δηλαδή τις 10-15 ημέρες πριν από την επόμενη έμμηνο ρύση. Κι αυτό γιατί ο μαστός αρχίζει να διογκώνεται μετά την ωορρηξία και ενδεχομένως η εξέταση να δώσει ψευδή ευρήματα.

Η ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

Όπως επισημαίνει και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, επ. καθηγήτρια Ιατρικής Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα: «Η μαστογραφία συνιστάται να γίνεται μεταξύ της 4ης και της 10ης ημέρας του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση και όχι από το τέλος της περιόδου.


Τι μπορεί να αλλοιώσει το τεστ-παπ;

Η ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ

Να έχεις κάνει 2 μέρες πριν από τη συγκεκριμένη εξέταση σεξ, ενδοκολπικές πλύσεις ή να έχεις χρησιμοποιήσει ταμπόν, αντισυλληπτικά τζελ και αντιμυκητιακές αλοιφές. Επίσης, να υπάρχει αίμα περιόδου.

Η ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

Τα τελευταία δύο 24ωρα πριν από το τεστ πρέπει να απέχεις από κάθε σεξουαλική επαφή, καθώς επίσης και από χρήση ταμπόν, κολπικής πλύσης και κάθε είδους κρέμας. Επίσης να μην έχεις περίοδο. Θυμήσου ακόμα να αναφέρεις στο/στη γυναικολόγο αν υπάρχει κάτι σχετικό στο ιστορικό σου (προηγούμενη κρυοπηξία, «καυτηριασμός», κολποσκόπηση κ.λπ.).

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΝΤΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 129

Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.