Ναυτίες στην εγκυμοσύνη; Τα γιατροσόφια που χρειάζεσαι

21.09.2016
Γιατί άραγε την αποκαλούν πρωινή ναυτία από τη στιγμή που η αίσθηση μπορεί να διαρκεί όλη την ημέρα; Είναι σαν ένα άσχημο χανγκόβερ μετά από μεθύσι με σφηνάκια τεκίλας, με τη διαφορά πως στο αίμα σου δεν κιλά σταγόνα αλκοόλ. Τροφές που παλαιότερα δε σε πείραζαν στο ελάχιστο τώρα σου φέρνουν αναγούλα ενώ η τουαλέτα του σπιτού (και της δουλειάς) έχει γίνει το δωμάτιο που επισκέπτεσαι συχνότερα από ποτέ. Τι μπορείς να κάνεις για νά ανκουφιστείς;

Η πρωινή αδιαθεσία της εγκυμοσύνης είναι από τους πρώτους άθλους που καλείται να αντιμετωπίσει η μέλλουσα μαμά μιας και μπορεί πραγματικά να γίνει αφόρητη. Για κάποιες γυναίκες το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πραγματικά μια περιπέτεια που αναγκαστικά θα την περάσεις.

Κι όμως, όσο δύσκολο κι αν σου φάινεται, υπάρχουν μικρά γιατροσόφια που μπορούν να σε ανακουφίσουν και να κάνουν την κατάσταση κάπως καλύτερη.

%PHOTO1%

1. Πες ναι στον καλό ύπνο

Τα ποτάκια και τα κοκτέιλ μετά τη δουλειά με τις φίλες είναι παρελθόν. Δώσε στον εαυτό σου την πολυτέλεια της ξεκούρασης αυτούς τους εννέα μήνες. Ο ανεπαρκής ύπνος άλλωστε σε κάνει ευάλωτη στη ζάλη και τις ναυτίες.

2. Ενυδατώσου σωστά, είναι βασικό

Εαν πριν τονίζαμε συνεχώς την ανάγκη για ενυδάτωση, τώρα επιμένουμε να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας και να πίνεις τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα (κι ας τρέχεις διαρκώς στην τουαλέτα). Η σωστή ενυδάτωση θα περιορίσει τη ζάλη και τον πόνο σους μύες και θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα.

%PHOTO1%

3. Φάε μόλις ξυπνήσεις

Ένας λόγος για τον οποίο η ναυτία χτυπάει το πρωί είναι επειδή δεν έχεις φάει τίποτα από το βράδυ. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα κάνεις με το που ξυπνάς είναι να τρως ένα γρήγορο υγιεινό και στεγνό σνακ, όπως για παράδειγμα μια μπάρα δημητριακών ή μια φέτα ψωμί.

4. Πες ναι στη δροσιά

Προσπάθησε ν΄αποφύγεις τους υπερβολικά ζεστούς χώρους. Σίγουρα η θαλπωρή της μάλλινης κουβερτούλας μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα αλλά η θερμότητα μπορεί ν΄αυξήσει την αρτηριακή πίεση φέρνοντας ζάλη, ακόμη και λιποθυμία.

%PHOTO1%

5. Σνακ μέσα στην ημέρα

Αν και τεχνικά τρως για δύο, οι διατροφικές σου συνήθειες θα αρχίζουν να μοιάζουν με αυτές του σπουργιτιού. Μικρά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρα, όπως για παράδειγμα ξηροί καρποί ή αποξηραμένα φρουτάκια θα σε βοηθήσουν να νιώθεις τόνωση και θα σου δίνουν ενέργεια χωρίς να βαρυστομαχιάζεις. Ξέχνα λοιπόν τα 3 μεγάλα γεύματα και πες ναι στα συχνά, μικρά, υγιεινά κι ευκολοχώνευτα γευματάκια.

6. Ελαφριά άσκηση & μασαζάκι

Για τα άλγη των μυών και τις κράμπες που μπορεί να προκαλέσουν ναυτίες η ήπια άσκηση είναι πραγματικά ανακουφιστική. Πες ναι στο περπάτημα, το κολύμπι, τη γιόγκα και κάνε θεραπευτικό χαλαρωτικό μασαζάκι και θα δεις διαφορά.

%PHOTO1%

7. Μέντα και τζίτζερ οι νέοι σου φίλοι

Η μέντα και το τζίτνζερ ή ελληνιστί πιπερόριζα είναι από τα πιο γνωστά γιατροσόφια για τη ναυτία κι είναι απόλυτα ασφαλή. Μπορείς λοιπόν να τα καταναλώσεις άφοβα και στην εγκυμοσύνη.

8. Προσοχή! Μακριά από έντονες μυρωδιές

Βαριές κι έντονες μυρωδιές, ακόμη κι αυτές φαγητών ή αρωμάτων μπορεί να σου φέρει αναγούλρς, Φρόντισε λοιπόν να αερίζεις καλά το χώρο όταν μαγειρέυεις και πες όχι στα αγαπημένα σου αρώματα για ένα διάστημα. Εναλλακτικά μπορείς να προμηθευτείς εθέρια έλαια όπως η μέντα που διώχνει τη ναυτία.

Και το σημαντικότερο...

%PHOTO1%

9. Χαράρωσε!

Δεν είναι μόνο ο ύπνος αλλά και το άγχος που εντείνουν τα συμπτώματα της ναυτίας. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσφέρεις στον εαυτό σου στιγμές χαλάρωσης κι ηρεμίας. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, διάβασε ένα καλό βιβλίο, άκου χαλαρωτική μουσική και κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν.

Προσοχή: Αν η πρωινή αδιαθεσία συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και χαρακτηρίζεται από μεγάλη συχνότητα εμετών, τότε πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου γι΄αμεση αντιμετώπιση και για ν΄αποκλειστεί η πιθανότητα υπερέμεσης κύησης που αντιμετωπίζεται νοσοκομειακά. Η επιπλοκή εμφανίζεται συνήθως μέχρι τυον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης, χαρακτηρίζεται από την πρόκληση πολλών εμετών στην έγκυο και σταδιακά προκαλεί αφυδάτωση.