Έχεις πυρετό; Δες τι φταίει

14.01.2016
Ο πυρετός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε διάφορα ερεθίσματα, όπως μικρόβια, ιοί κ.ά. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε άλλες αιτίες. Πώς πρέπει να αντιδράσεις;

Κρυώνεις, έχεις βήχα ή πονόλαιμο;

Ίσως έχεις γρίπη ή μια μορφή γρίπης

Ο χειμώνας είναι η αγαπημένη εποχή των αναπνευστικών λοιμώξεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται απλές ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα που δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα, αλλά και ιώσεις όπως η γρίπη, η οποία είναι σοβαρότερη πάθηση. Στη γρίπη έχουμε λιγότερο συνάχι, αλλά περισσότερη κακουχία και συχνά υψηλό πυρετό (πάνω από 38° C), πόνους στις αρθρώσεις και στο κεφάλι, εξάντληση, ρίγη, βήχα ή και έντονο πονόλαιμο. Σε γενικές γραμμές οι ενοχλήσεις της γρίπης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, που είναι μια πάθηση το πολύ τριών ημερών. Για να αντιμετωπίσεις τη γρίπη χρειάζεσαι ξεκούραση, να τρως δυναμωτικά φαγητά (π.χ. κοτόσουπες, κρεατόσουπες) και να πίνεις πολλά υγρά. Πιθανόν να χρειαστείς και κάποια αντιπυρετικά (όχι αντιβιοτικά). Αν δεν παρουσιάσεις βελτίωση, συμβουλεύσου το γιατρό σου.

Συνοδεύεται από εμετό, διάρροια ή κοιλιακό άλγος;

Ίσως πρόκειται για εντερική λοίμωξη

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι ναυτία, εμετός, διάρροια και πόνος στην κοιλιά. Σε πιο σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να εμφανιστούν ατονία, πονοκέφαλος και πυρετός. Τις περισσότερες φορές η τροφική δηλητηρίαση περνάει χωρίς να απαιτείται ιατρική υποστήριξη. Αρκεί να πίνεις νερό για να αντικαταστήσεις τα υγρά που χάθηκαν με τους εμετούς και τις διάρροιες, ώστε να μην αφυδατωθείς. Επίσης να ακολουθήσεις μια ελαφριά δίαιτα με περιορισμένα λιπαρά και φυτικές ίνες. Αν όμως έχεις επίμονο υψηλό πυρετό, διάρροιες που διαρκούν πάνω από τρεις μέρες, συχνούς εμετούς και δείγματα αφυδάτωσης (στεγνή γλώσσα κ.λπ.), τότε θα πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό.

Μήπως παίρνεις φάρμακα;

Μπορεί να είναι μια αντίδραση σε κάποιες ουσίες.

Μια σημαντική κατηγορία στον πυρετό αγνώστου αιτιολογίας είναι ο πυρετός που αποδίδεται σε φάρμακα. Στη διεθνή βιβλιογραφία μάλιστα έχουν καταγραφεί φάρμακα που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση πυρετού συνήθως σε νοσοκομειακούς αρρώστους και σε ηλικιωμένους. Στις περιπτώσεις αυτές ο γιατρός αναλόγως την περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη τη γενική κατάσταση του ασθενούς, τα συνυπάρχοντα νοσήματα και τη βαρύτητα τυχόν νόσων θα δώσει τις οδηγίες του.

Καλύτερα να συμβουλευτείς το γιατρό σου

Ο επίμονος πυρετός μπορεί να μαρτυρά μια ασθένεια, όπως κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, να είναι «σημάδι» για μια μόλυνση της ουροδόχου κύστεως ή ακόμα και για σκωληκοειδίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, καρκινικές συνθήκες, όπως είναι τα λεμφώματα, μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένο ή επίμονο πυρετό. Αν ανήκεις στην περίπτωση όπου ο πυρετός σου αγγίζει ή ξεπερνά τους 39,4° C ή έχεις πυρετό για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών, επιβάλλεται να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου το συντομότερο δυνατό.

O πυρετός είναι μια μορφή άμυνας

Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα σημάδι ότι ο οργανισμός πολεμάει κάποιον «εχθρό», π.χ. ιούς ή βακτήρια. Σε περίπτωση λοίμωξης π.χ ειδοποιεί ότι κάποιο παθογόνο έχει εισβάλει στον οργανισμό, ενώ η εμφάνισή του, όπως και η πτώση του, σηματοδοτούν το ξεκίνημα και το τέλος αυτής της «εισβολής». Ωστόσο ο πυρετός δεν είναι πάντα ένδειξη κάποιας λοίμωξης από μικρόβια ή ιούς, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες. Όπως επισημαίνει ο δρ Στάθης Σκληρός, MD, δ/ντής Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής:

  • Πυρετός πάνω από 38,5° C, ιδιαίτερα σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους, συνεπάγεται αμέσως τηλεφώνημα στον παιδίατρο.
  • Επίσης ο καθένας, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται, πρέπει να απευθύνεται στο γιατρό, αν δεν υπάρχει σαφές αίτιο του πυρετού του (π.χ. άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, καταρροή, πόνος) και αν ο πυρετός έχει διαρκέσει πάνω από τρεις μέρες, ακόμη και αν νιώθει καλά.

Να θυμάσαι: Συνήθως το ανθρώπινο σώμα έχει θερμοκρασία από 36,5 - 37,3° C, ανάλογα με τον άνθρωπο και ανάλογα με τη στιγμή της ημέρας. Η θερμοκρασία του σώματος ακολουθεί ημερήσια διακύμανση (κιρκαδικός ρυθμός). Το πρωί γύρω στις 6 έχουμε την πιο χαμηλή θερμοκρασία, ενώ το απόγευμα γύρω στις 7 την πιο υψηλή. Όταν στον οργανισμό εισβάλλουν μικρόβια ή ιοί που προκαλούν ασθένειες, τότε αυτή η επίθεση δίνει στον εγκέφαλο το μήνυμα να ανεβάσει τη θερμοκρασία.

Οι πληροφορίες του άρθρου δεν προτρέπουν σε αυτοδιάγνωση προβλημάτων υγείας, ούτε υποκαθιστούν την αξιολόγηση από ειδικό.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 165

Update: Ιανουάριος 2016.