Τα πάντα για τις μεθόδους αντισύλληψης (Β' μέρος)

21.01.2016
Μάθε ποιο μέσο αντισύλληψης ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου και... λάβε τα μέτρα σου!

Ποια μέθοδος μου ταιριάζει;

Αν είσαι 18 μέχρι 35 ετών (και δεν έχεις μόνιμο σύντροφο)

Έχεις πολλές επιλογές: αντισυλληπτικό «χάπι», κολπικό «δαχτυλίδι», σπιράλ, σπόγγος κ.ά. Ωστόσο, για τις περιστασιακές σχέσεις η καταλληλότερη μέθοδος είναι η χρήση προφυλακτικού. Και αυτό γιατί προφυλάσσει αποτελεσματικά και από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, από τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο τα άτομα με τις ελεύθερες σεξουαλικές επαφές, καθώς και από το AIDS.

Αν είσαι μέχρι 35 ετών (και έχεις μόνιμη σχέση)

Εφόσον η υγεία σου είναι καλή, δεν είσαι παχύσαρκη ή μανιώδης καπνίστρια και δεν έχεις βεβαρημένο ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνο του μαστού, τότε το αντισυλληπτικό «χάπι» είναι ό,τι καλύτερο για εσένα.

Κάτι που επίσης θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι οι πρώτοι 2-3 μήνες αποτελούν περίοδο προσαρμογής, γι' αυτό είναι φυσικό να αντιμετωπίσεις κάποιες μικροενοχλήσεις (ελαφρείς πονοκεφάλους, ενόχληση χαμηλά στην κοιλιά) ή να διαπιστώσεις ορισμένες αλλαγές στη διάθεση και στο σώμα σου (κυκλοθυμική διάθεση, πρήξιμο στο στήθος κ.ά.). Συμπτώματα που συνήθως υποχωρούν από μόνα τους. Εάν δεν σου ταιριάζει το «χάπι», στις επιλογές σου μπορείς βέβαια να συμπεριλάβεις και κάθε άλλη μορφή αντισύλληψης: από προφυλακτικό (γυναικείο και ανδρικό), καθώς και διάφραγμα, σπιράλ, κολπικό σπόγγο κ.λπ.

Αν είσαι πάνω από 35 ετών (και καπνίστρια)

Καλύτερα να προτιμήσεις μεθόδους όπως το προφυλακτικό, το διάφραγμα, τον κολπικό σπόγγο και να αποφύγεις το «χάπι», το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θρόμβωσης. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που είσαι υπερτασική ή έχεις βεβαρημένο ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών, ηπατικών παθήσεων ή καρκίνο του μαστού. Το σπιράλ και ο κολπικός δακτύλιος (επειδή και αυτά περικλείουν κάποιες δόσεις ορμονών) πρέπει επίσης να παίρνονται πάντα με την έγκριση του γιατρού.

Αν είσαι πάνω από 40 ετών (ή πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση)

Μπορεί πλησιάζοντας τα 40 να μειώνεται η γυναικεία γονιμότητα, οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες καλό είναι να μη σταματούν τα αντισυλληπτικά μέτρα μέχρι την εμμηνόπαυση. Από τα 40 μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης το διάφραγμα, οι σπερματοκτόνες ουσίες και το προφυλακτικό είναι μια καλή λύση. Αντίθετα η χρήση χαπιών ή και άλλης ορμονικής αντισυλληπτικής μεθόδου (σπιράλ, κολπικός δακτύλιος) αντενδείκνυνται.

Αν δεν έχεις αποκτήσει ακόμα παιδί

Αν είσαι μέχρι 35 ετών, μπορείς να δοκιμάσεις όλες τις αντισυλληπτικές μεθόδους, εκτός από το σπιράλ, το οποίο πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται από γυναίκες που έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον μία γέννα. Αλλιώς το σπιράλ πιθανόν να δημιουργήσει μολύνσεις στη μήτρα και στις σάλπιγγες ή και αύξηση στη διάρκεια της περιόδου, κυρίως στις πολύ νεαρές ηλικίες.

To «χάπι της επόμενης μέρας»: Tι ακριβώς είναι;

Πρόκειται για ορμονικό χάπι, που σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις τακτικές μεθόδους αντισύλληψης. Αποτελεί έναν τρόπο επείγουσας αντισύλληψης και σκοπός του είναι να εμποδίσει να συμβεί μια εγκυμοσύνη ύστερα από επαφή χωρίς ή με αποτυχημένη προφύλαξη. Μπορείς π.χ. να το πάρεις μετά τη σεξουαλική επαφή, όταν αυτή έχει γίνει σε γόνιμες μέρες, χωρίς προφυλακτικά μέτρα, ενώ χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και χρησιμοποιείται σε διαρκή επικοινωνία με το γυναικολόγο. Συγκεκριμένα, από τα δύο χάπια που περιέχει η συσκευασία το πρώτο πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε μέσα στις επόμενες 12-72 ώρες από την επικίνδυνη συνουσία και το δεύτερο με διαφορά 12 ωρών από τη χορήγηση του πρώτου. Μόνο έτσι μπορεί να ελαττωθεί έως 95% η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Αντιθέτως τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται στο 58% αν η λήψη ξεκινήσει πιο αργά (ύστερα από 48 και 72 ώρες). Tο «χάπι της επόμενης μέρας», αν και έχει ελάχιστες αντενδείξεις, δεν πρέπει να λαμβάνεται συστηματικά, γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές του κύκλου.

Η αντισύλληψη σε αριθμούς

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης & Αναπαραγωγικής Υγείας:

  • To «χάπι» είναι η δημοφιλέστερη αντισυλληπτική μέθοδος στην Ευρώπη (αλλά όχι στην Ελλάδα). Το χρησιμοποιεί μόνο το 3% των Ελληνίδων, όταν αντισύλληψη με χάπι προτιμά το 45% των γυναικών στην Ευρώπη και το 9% των γυναικών στην Τουρκία.
  • To 75% των ζευγαριών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί ως μέσο αντισύλληψης το προφυλακτικό, ενώ το 27% των Ελληνίδων χρησιμοποιεί επείγουσα αντισύλληψη («χάπι της επόμενης μέρας»).

.ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173

Update: Ιανουάριος 2016.