Το σύνδρομο του Κοντορεβυθούλη

11.02.2016
Ζήτημα λεπτό όσο και καυτό, το μέγεθος του πέους απασχολεί πολλούς άνδρες –ακόμα και σε προχωρημένη… μετεφηβική ηλικία. Τι λένε οι ειδικοί; Και ποιοι τρόποι υπάρχουν να διορθώσει κανείς ένα σχετικό πρόβλημα; Εφόσον βέβαια είναι πράγματι πρόβλημα…

Ας ερευνήσουμε λοιπόν το θέμα με τη βοήθεια του κ. Ζήση Παπαθανασίου, διευθυντή του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.

Δεν πα’ να επιμένουν οι κυρίες και οι ειδικοί επιστήμονες ότι η ερωτική απόλαυση που μπορεί να προσφέρει ένας άντρας στη σύντροφό του δεν είναι θέμα «μεγέθους» του γεννητικού του οργάνου αλλά επιδεξιότητας … Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα αναμετρούν γυμνοί στον καθρέφτη το επίμαχο σημείο κάτω από την κοιλιά τους ή θα ρίχνουν πλάγια βλέμματα στους άλλους άνδρες, σε αποδυτήρια και ντους, κάνοντας αστραπιαίες συγκρίσεις.

«Η αγωνία για το μέγεθος του σεξουαλικού οργάνου είναι μια συνέπεια της χαμηλής αυτοεκτίμησης για την εικόνα του σώματος», μας λέει ο Επίκουρος Καθηγητής Γυναικολογίας και διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου Ζήσης Παπαθανασίου. «Γιατί ζούμε στην εποχή της λατρείας του σώματος, σε μια εποχή επιφανειακών κριτηρίων». Από μια άποψη λοιπόν, όσο κι αν οι γυναίκες είναι δέσμιες στον τροχό τής ερωτικά ελκυστικής εμφάνισης, βασανίζονται λιγότερο από τους άντρες για τους οποίους το ζήτημα εστιάζεται σε ένα και μοναδικό σημείο, απόκρυφό μεν, ικανό να προξενήσει τεράστια κόμπλεξ δε.

Η ικανοποίηση δε μετριέται… σε εκατοστά

Το μέγεθος του πέους έχει συνδυαστεί με την αρρενωπότητα στον βαθμό που να θεωρείται από ορισμένους ως μια απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή επίδοση στο σεξουαλικό πεδίο, παρόλο που οι απόψεις και των άμεσα ενδιαφερόμενων κυριών αλλά και της επιστήμης υποστηρίζουν ότι το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο. Φαίνεται ότι το ρητό «ουκ εν τω πολλώ το ευ» ισχύει και εδώ. Εκτός από τις ακραίες περιπτώσεις των αποκλίσεων από το φυσιολογικό μέγεθος, η ικανοποίηση που μπορεί να δώσει ένας άντρας στην ερωτική του σύντροφο δεν μετριέται σε… εκατοστά!

Μήπως είναι μικρό;

Ας ξεκινήσουμε όμως από το τι σημαίνει φυσιολογικό μέγεθος. Το ανδρικό σεξουαλικό όργανο μπορεί να ποικίλλει σε μήκος και πάχος, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα σωματικά χαρακτηριστικά του ατόμου. Εν ολίγοις όλα εκείνα τα περί συσχετίσεών του με το ύψος του ατόμου, το μέγεθος της πατούσας του ή το μήκος της μύτης του είναι …λαϊκές προκαταλήψεις. Εκτός ίσως από το μέγεθος των δακτύλων, γιατί όπως μας λέει ο κ. Παπαθανασίου, «παρατηρήσεις από Έλληνες επιστήμονες οι οποίες μάλιστα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Urology, το πιο έγκυρο περιοδικό Ουρολογίας, συσχετίζουν το μήκους των δακτύλων του άνδρα και το μέγεθος του πέους». Ωστόσο σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που εξαρτάται από τα γονίδια, δηλαδή την κληρονομικότητα, όπως ακριβώς και το γυναικείο στήθος.

Τι είναι φυσιολογικό;

Ανάλογα με το αν είναι σε στύση ή όχι, το ανδρικό όργανο μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά ως προς το μέγεθος. Και η μεταβολή αυτή όμως ποικίλλει. Έτσι ένα εντυπωσιακό σε κατάσταση «ανάπαυσης» πέος είναι πιθανό με τη στύση απλώς να σκληραίνει χωρίς να μεγαλώνει, ενώ ένα ασήμαντο σε πρώτη ματιά ανδρικό μέλος να γίνεται… αγνώριστο με τη σεξουαλική διέγερση. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που τόσοι άνδρες από τα παιδικά τους χρόνια αποκτούν λάθος πρότυπα, βλέποντας γυμνούς τους πατεράδες τους και αργότερα τους άλλους άνδρες σε αποδυτήρια, ντους, στρατώνες και λοιπά παρόμοια. Γι’ αυτό άλλωστε και οι μετρήσεις αφορούν πάντα το μέγεθος του οργάνου σε στύση και συγκεκριμένα κατά μήκος του επάνω μέρους του.

Σε αυτή τη βάση ένα φυσιολογικό ανδρικό μόριο έχει μήκος που ξεκινά από τα 10 και φτάνει τα 18 εκατοστά, με μέσο όρο για τους άνδρες της λευκής φυλής τα 13,5-16,5 εκατοστά. Οι Ασιάτες έχουν μικρότερο μέσο όρο ενώ οι εκπρόσωποι της μαύρης φυλής μεγαλύτερο. Χωρίς και πάλι, επαναλαμβάνουμε, όλα αυτά να σημαίνουν κάτι για την ερωτική επίδοση ενός ατόμου. Η λειτουργία της στύσης –από την οποία ξεκινούν όλα- είναι ανεξάρτητη από το μέγεθος. Όπως ανεξάρτητα είναι κι όλα εκείνα που κάνουν έναν άνδρα καλό στον έρωτα: η τρυφερότητα, το συναισθηματικό άνοιγμα, το ενδιαφέρον να ικανοποιήσει τη σύντροφό του και προπαντός η φαντασία.

Μικρό μέγεθος… μεγάλη απόλαυση

Με αυτά τα κριτήρια συχνά οι λιγότερο «προικισμένοι» ανατομικά άνδρες αποδεικνύονται περισσότερο ικανοί να προσφέρουν ερωτική απόλαυση. Μην έχοντας την εγωιστική αλαζονεία των…προνομιούχων, δείχνουν μια τάση να αναπληρώνουν εκείνο που θεωρούν σαν έλλειψή τους ρίχνοντας βάρος στα ερωτικά παιχνίδια που συνοδεύουν την σεξουαλική πράξη. Κι αυτό για την πλειοψηφία των γυναικών μετρά περισσότερο από μια κραυγαλέα, θριαμβευτική αλλά… μονότονη εκτέλεση των βασικών τυπικών του σεξ.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η φύση έχει φροντίσει να διευκολύνει τα ερωτικά πράγματα για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά της. Οι περισσότερες νευρικές απολήξεις του γυναικείου κόλπου βρίσκονται στα πρώτα εκατοστά μετά την είσοδό του και το πιο ευαίσθητο σεξουαλικό όργανο της γυναίκας, η κλειτορίδα, προσφέρει άμεση πρόσβαση σε…κάθε ενδιαφερόμενο. Από την άλλη πλευρά η ελαστικότητα των ιστών του κόλπου επιτρέπει την προσαρμογή του σε οποιοδήποτε μέγεθος ανδρικού οργάνου. Αν και όχι ακριβώς σε οποιοδήποτε, αφού ένα υπερμέγεθες πέος -που μπορεί να αποτελεί το όνειρο πολλών ανδρών- ενδεχομένως να προκαλέσει πόνο κατά τη συνουσία και να είναι απαγορευτικό για ορισμένες στάσεις βαθιάς διείσδυσης –πάντα ανάλογα και με την ανατομική κατασκευή της κάθε γυναίκας. Και είναι γεγονός ότι η υπερβολή, προς τα πάνω όπως και προς τα κάτω, θεωρείται απωθητική από τις περισσότερες κυρίες.

Ζήτημα… μικρής αυτοεκτίμησης

Μήπως λοιπόν η επικέντρωση στο μέγεθος του πέους είναι μια μετατόπιση από το πραγματικό πρόβλημα ενός ατόμου, που είναι η αδυναμία του να σχετιστεί σε ένα βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο; «Αυτή η καθήλωση στο μέγεθος του πέους και όχι π.χ. στων δαχτύλων ή της μύτης κάτι σημαίνει», σχολιάζει ο κ. Παπαθανασίου. «Στην εποχή μας οι άνθρωποι γνωρίζουν και ψάχνουν πολύ λιγότερο τον σύντροφό τους, ισχύει το “όσο πιο λίγο σε ξέρω, τόσο πιο πολύ σε αγαπώ”».

Εξ ου λοιπόν και η εμμονή με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και τα μετρήσιμα κριτήρια ακόμα και σε ό,τι αφορά την ερωτική σχέση. Και η ειρωνεία είναι ότι, όπως μας επισημαίνει ο κ. Παπαθανασίου, «από τους 100 άνδρες που θεωρούν ότι έχουν πρόβλημα μόνο ο ένας το έχει πραγματικά -για τους υπόλοιπους 99 είναι ζήτημα χαμηλής αυτοεκτίμησης ως προς τον ανδρισμό τους και όχι διαστάσεων».

Για λίγα εκατοστά παραπάνω

Τα ανδρικά γεννητικά όργανα έχουν υποστεί και υπόκεινται τα πάνδεινα προκειμένου να αποκτήσουν τις διαστάσεις που επιθυμούν οι κάτοχοί τους. Από μαντζούνια και ειδικές μαλάξεις μέχρι κρέμασμα βαρών ώστε να… μακρύνουν με τη βοήθεια της βαρύτητας. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα, το σχετικό εμπόριο ανθεί και σήμερα.

Καταφεύγοντας στα «μεγάλα μέσα»

Τέλος υπάρχουν και οι χειρουργικές επεμβάσεις. Αφορούν ως επί το πλείστον την αύξηση της διαμέτρου του πέους, η οποία επιτυγχάνεται με τη μεταφορά λιπώδους ιστού από άλλα σημεία του σώματος (κυρίως την κοιλιά και τους μηρούς). Το λίπος αυτό όμως έχει τάση να απορροφάται από τον οργανισμό και μάλιστα όχι ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παραμορφώσεις σαν γρουμπούλια στο πέος. Για να αποφευχθεί αυτό, η πιο πρόσφατη πρακτική είναι να μεταμοσχεύεται λίπος μαζί με δέρμα, ώστε να παρεμποδίζεται η απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Η χειρουργική επιμήκυνση του πέους γίνεται με αποκοπή των τενόντων που το συνδέουν με το υπογάστριο και που ταυτόχρονα το τραβούν προς τα μέσα. Έτσι το πέος απελευθερώνεται και φαίνεται μακρύτερο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι συγκεκριμένοι τένοντες επιτυγχάνουν και την ανόρθωσή του με τη σεξουαλική διέγερση. Κατά συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις ενώ υπάρχει στύση, το όργανο παραμένει κατεβασμένο ή ορθώνεται στραβά. Έτσι σε γενικές γραμμές είναι πολλοί εκείνοι που προσπαθώντας να διορθώσουν κάποιο πρόβλημα, βρέθηκαν με ένα άλλο χειρότερο.

Και λίγη πρόσθεση

Μια άλλη μέθοδος που αφορά όχι μόνο στο μέγεθος αλλά και στα προβλήματα στύσης είναι οι πεϊκές προσθέσεις. Πρόκειται για ξένα σώματα που τοποθετούνται μόνιμα στο πέος και το κρατούν τεντωμένο. Έτσι φαίνεται μεγαλύτερο. Όπως μας λέει ο κ. Παπαθανασίου είναι δύο ειδών: εκείνες που είναι φτιαγμένες από ημίσκληρο υλικό και διατηρούν το πέος σε μόνιμη στύση και εκείνες που με πίεση σε ένα σημείο φουσκώνουν σε απομίμηση της φυσικής λειτουργίας της στύσης.

Είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα από όλα αυτά; «Συνήθως η αύξηση που προκύπτει από τις εγχειρήσεις είναι της τάξεως των δύο εκατοστών -μπορεί λίγο παραπάνω, μπορεί λίγο παρακάτω», μας λέει ο κ. Παπαθανασίου. «Θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι η αλλαγή ενδεχομένως να μην ικανοποιεί είτε λόγω του αποτελέσματος είτε λόγω των ουλών. Κι ακόμα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μετά από αυτές τις εγχειρήσεις η ικανοποίηση του ίδιου του άνδρα, της συντρόφου του και του γιατρού από το τελικό αποτέλεσμα συνήθως διαφέρουν. Και αυτό λέει πολλά σε κάποιον που σκέπτεται κάπως περισσότερο».

Ζήτημα εντυπώσεων

Μερικές φορές τα πράγματα μπορεί να μη φαίνονται στις πραγματικές τους διαστάσεις.

  • Το πέος πιθανόν να δείχνει μικρότερο αν ο κάτοχός του είναι παχύς. Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά κρύβει τη βάση του μειώνοντας τη γενική εντύπωση του μήκους του. Έτσι η απώλεια των περιττών κιλών μπορεί να αλλάξει την όλη εικόνα. Ιδίως σε άνδρες που ήταν παχύσαρκοι στην εφηβεία μπορεί να μείνει ένα λιπώδες εφήβαιο και η λύση που συνιστάται σε αυτή την περίπτωση είναι η λιποαναρρόφηση στην περιοχή του εφηβαίου.
  • Η υπερβολική τριχοφυία μειώνει το φαινομενικό μέγεθος του πέους. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να «κουρέψει» λίγο την εν λόγω περιοχή -πράγμα καλό και από άποψη υγιεινής.
  • Υπό ορισμένες συνθήκες το πέος πραγματικά συρρικνώνεται -π.χ. αν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή αν ο κάτοχός του τρομάξει. Επίσης, το μέγεθός του ποικίλλει ελαφρώς και κατά τη διάρκειά του 24ωρου, ανεξάρτητα από ερωτικές φάσεις.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΡΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 61

Update: Φεβρουάριος 2016.