Πώς θα βγάλω τον πόνο από τη... μέση;

21.02.2016
Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις το πρόβλημα αλλά και πώς θα ανακουφιστείς από τον πόνο.

Είναι γεγονός πως σήμερα όλοι είμαστε πιο ευπρόσβλητοι στα προβλήματα της μέσης εξαιτίας της καθιστικής ζωής, της κακής στάσης του σώματος, του υπερβολικού μας βάρους, των συνθηκών εργασίας και γενικώς του συχνού στρες που δεχόμαστε. Για τους εργαζόμενους μάλιστα σε γραφείο η μέση είναι το σημείο του σώματος που υποφέρει περισσότερο, καθώς λόγω της καθιστής θέσης όλο το βάρος μεταφέρεται στη σπονδυλική στήλη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι πόνοι στην περιοχή της μέσης (οσφυαλγία, ισχιαλγία) είναι η δεύτερη κατά σειρά συνήθης αιτία απώλειας εργάσιμων ημερών (μετά το κρυολόγημα).

Για να προλάβεις το πρόβλημα

  • Στον ύπνο επίλεξε το σωστό στρώμα, το οποίο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Τα πολύ σκληρά στρώματα πιέζουν τα βαριά μέρη του σώματος, όπως η λεκάνη, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα πολύ μαλακά δημιουργούν καμπύλη στο σώμα, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις να μην ξεκουράζονται, χάνοντας τη φυσική τους στάση.
  • Στο γραφείο, ένα κάθισμα με υποστήριξη στην οσφυϊκή και κατώτερη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι το καλύτερο. Είναι επίσης σημαντικό η καρέκλα να έχει μπράτσα για να ακουμπάς τα χέρια, καθώς έτσι μειώνεται το φορτίο βάρους και η μέση δεν δέχεται μεγάλη πίεση.
  • Όταν οδηγείς, μετακίνησε συχνά το κάθισμα. Αλλάζοντας θέση, το βάρος μετατίθεται και δεν επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη.

Για να ανακουφίσεις τον πόνο

  • Ξάπλωνε στο κρεβάτι, σε ύπτια θέση, τοποθετώντας μαξιλάρια κάτω από τα γόνατα και στη ράχη ή σε εμβρυϊκή θέση (με λυγισμένα τα πόδια προς την κοιλιά, στο δεξί ή αριστερό πλευρό).
  • Εάν ο πόνος οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, βάζε θερμοφόρα ή θερμαντική αντιφλεγμονώδη αλοιφή, ενώ εάν οφείλεται σε τραυματισμό, τότε είναι προτιμότερα τα ψυχρά επιθέματα.
  • Για τον ισχυρό πόνο να παίρνεις ένα αναλγητικό ή, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κάποιο μυοχαλαρωτικό, ίσως και ένα αντιφλεγμονώδες.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158

Update: Φεβρουάριος 2016.