Oδηγός υγείας για γυναίκες (Β' μέρος)

09.03.2016
Αναγνώρισε τα πιο σημαντικά γυναικολογικά προβλήματα, ώστε να δράσεις ανάλογα και χωρίς καθυστέρηση.

Αφού διαβάσεις το άρθρο μας «Oδηγός υγείας για γυναίκες (Α' μέρος)», ενημερώσου στη συνέχεια για περισσότερες γυναικολογικές παθήσεις ώστε να προλάβεις τα προβλήματα από την πρώτη ενόχληση.

Ινομυώματα

Ποιοι παράγοντες τα προκαλούν;

Τα ινομυώματα της μήτρας (αποτελούνται από λείες μυϊκές ίνες και ινώδη ιστό) είναι από τους πιο συνηθισμένους καλοήθεις όγκους του γεννητικού συστήματος στην αναπαραγωγική ηλικία, ενώ αρκετές φορές συνυπάρχουν και με την εγκυμοσύνη. Συχνά προκαλούν διαταραχές στην περίοδο (μηνορραγίες) ή και αίμα εκτός περιόδου (μητρορραγίες), αίσθημα βάρους και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το μοναδικό σύμπτωμα είναι η συχνοουρία ή δεν δίνουν κανένα σύμπτωμα και ανακαλύπτονται τυχαία από υπερηχογραφικό έλεγχο που έχει συστηθεί από τον ειδικό για άλλα προβλήματα.

Τι μπορεί να φταίει: Για την ανάπτυξή τους παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Μεταξύ αυτών είναι η κληρονομική προδιάθεση αλλά και οι ορμονικές διαταραχές.

Πέρασε στη δράση: Αν είναι μεγάλα (πάνω από 5 εκ.), η χειρουργική αφαίρεσή τους είναι απαραίτητη (συνήθως γίνεται λαπαροσκοπικά). Επίσης, το χειρουργείο είναι απαραίτητο όταν τα ινομυώματα δημιουργούν προβλήματα σε άλλα όργανα (λόγω πίεσης) ή προκαλούν αιμορραγία, αναιμία και υπογονιμότητα. Τα μικρά ωστόσο ινομυώματα, που δίνουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα, συνήθως χρειάζονται μόνο τακτική παρακολούθηση με υπερηχογραφικό έλεγχο ανά εξάμηνο.

Μην ξεχνάς: Αφαιρώντας τα ινομυώματα δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγείς και οριστικά από το πρόβλημα. Δυστυχώς υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ξανά.

Οξεία σαλπιγγίτιδα

Το τίμημα των ελεύθερων σχέσεων

Πρόκειται για λοίμωξη που μπορεί να αφορά τη μία ή και τις δύο σάλπιγγες και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο έντονος πόνος στο υπογάστριο, στο κάτω δηλαδή μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος (που με τις κινήσεις επιδεινώνεται και αντανακλάται στην οσφυϊκή χώρα) μπορεί να συνοδεύεται και από καούρα, τάση προς έμετο, ταχυκαρδία, πυρετό, διαταραχές του κύκλου και πυώδη κολπικά υγρά.
Τι μπορεί να φταίει: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος οφείλεται σε βακτήρια που εισέρχονται στο γυναικείο κόλπο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που αλλάζουν συχνά σεξουαλικό σύντροφο, η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας σε πολύ νεαρή ηλικία, η ύπαρξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, οι συχνές ενδοκολπικές πλύσεις και η χρήση σπιράλ. Ακόμη, η σαλπιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί και ύστερα από τοκετό, χειρουργική επέμβαση, άμβλωση και εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.

Πέρασε στη δράση: Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ξεκούραση, λήψη πολλών υγρών και κυρίως με αντιβίωση, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της σε χρόνια σαλπιγγίτιδα. Και βέβαια είναι αυτονόητο ότι τη σωστή θεραπευτική αγωγή θα πρέπει να την καθορίσει ο γυναικολόγος.

Μην ξεχνάς: Μερικές φορές, ειδικά όταν η σάλπιγγα που πάσχει είναι η δεξιά, μπορεί να μπερδευτεί η πάθηση με τη σκωληκοειδίτιδα. H γυναικολογική ωστόσο εξέταση από τον κόλπο είναι αρκετή για να γίνει η σωστή διάγνωση.

Πόνος κατά την επαφή

Και το σεξ βγάζει... αγκάθια

Αν αντιμετωπίζεις παρόμοιο πρόβλημα, ήδη γνωρίζεις ότι ο αιφνίδιος πόνος στα γεννητικά όργανα (ή αλλιώς η δυσπαρευνία όπως ονομάζεται) μπορεί να εμφανιστεί πριν από τη σεξουαλική πράξη, στη διάρκεια της επαφής ή και μετά τη σεξουαλική ολοκλήρωση.

Τι μπορεί να φταίει: Κάποιες γυναίκες έχουν άρνηση στο σεξ και αυτό πιθανόν να προκαλέσει κολεόσπασμο (ο κόλπος να κλείνει σχεδόν ερμητικά). Επίσης, η δυσπαρευνία μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά, αν αυτή την περίοδο δεν διατηρείς καλές σχέσεις με το σύντροφό σου, έχεις κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα που επηρεάζουν τη λίμπιντο. Επιπλέον, συνήθη αίτια, όπως οι κολπίτιδες ή οι τραχηλίτιδες, μπορούν να μετατρέψουν τη σεξουαλική πράξη σε οδυνηρή διαδικασία.
Πέρασε στη δράση: Η θεραπεία είναι ανάλογη με την αιτία που προκάλεσε την πάθηση. Αν χρειαστεί μπορεί να δοθεί φαρμακευτική αγωγή.

Μην ξεχνάς: Όταν το πρόβλημα οφείλεται σε ψυχογενή αίτια, πρέπει να αναζητήσεις τη λύση με τη βοήθεια ψυχολόγου ή ψυχιάτρου, εξειδικευμένου στη σεξουαλική υγεία.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Ταλαιπωρεί τις Ελληνίδες

Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές περιόδου, τριχοφυΐα, ακμή ή και προβλήματα γονιμότητας, παχυσαρκίας και γενικά διαταραχές στο μεταβολισμό.

Τι μπορεί να φταίει: Στις πολυκυστικές ωοθήκες υπάρχουν πολλές μικρές κύστες στις ωοθήκες που οφείλονται συνήθως σε ορμονικές διαταραχές λόγω στρες, ενδοκρινολογικών προβλημάτων, κακή λειτουργία του θυρεοειδούς κ.ά.

Πέρασε στη δράση: Ο γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος για να διερευνήσει το μέγεθος του προβλήματος και να αποφασίσει αν απαιτείται θεραπεία με αντισυλληπτικά, ορμόνες ή άλλη ειδική αγωγή. Μπορούν ακόμα να βοηθήσουν η γυμναστική, η διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και η απώλεια κιλών.

Προσοχή: Αρκετές γυναίκες με ΣΠΩ παρουσιάζουν δυσκολία στο να μείνουν έγκυες, αφενός γιατί οι διαταραχές της περιόδου συνοδεύονται από διαταραχές ωορρηξίας και αφετέρου επειδή οι αποβολές είναι πιο συχνές.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 157

Update: Μάρτιος 2016.