«Διάγνωση» μόνη στο σπίτι!

16.03.2016
Μάθε ποια είναι, πώς λειτουργούν και πόσο αξιόπιστα θεωρούνται τα διαγνωστικά τεστ που μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι και μάλιστα έχοντας τα αποτελέσματα μέσα σε χρόνο... μηδέν!

Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας μάς παρέχει σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε αρκετά διαγνωστικά τεστ στο σπίτι. Για παράδειγμα, με τη χρήση μικροσκοπικών συσκευών μπορούμε να προσδιορίσουμε γρήγορα και με εξαιρετική ακρίβεια τα επίπεδα της χοληστερίνης του αίματος, των τριγλυκεριδίων αλλά και της γλυκόζης (σακχάρου). Να επιβεβαιώσουμε, επίσης, τις γόνιμες ημέρες, μια εγκυμοσύνη αλλά και κάποια παθολογία στους μαστούς. Ας δούμε, λοιπόν, πώς λειτουργούν ορισμένα από τα σημαντικότερα τεστ που θα βρεις στα ράφια των φαρμακείων.

Πόσο σάκχαρο έχω;

Η απάντηση στα νέα συστήματα αυτομέτρησης

Αν πάσχεις από διαβήτη, γνωρίζεις πολύ καλά πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι καθημερινές μετρήσεις σακχάρου του αίματος, με τις οποίες μπορείς να προλάβεις την υπογλυκαιμία και την υπεργλυκαιμία (δηλαδή την πτώση ή την αύξηση της γλυκόζης στα αίμα). Οι μετρήσεις αυτές, που γίνονται με τα γνωστά «μηχανάκια» και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σου, αποτελούν σήμερα το θεμέλιο λίθο πάνω στο οποίο οικοδομείται η θεραπεία του διαβήτη και η αντιμετώπιση των επιπλοκών του. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, η τεχνολογία έχει εισαγάγει και τους μετρητές σακχάρου μη κωδικοποίησης.

Πώς λειτουργούν: Το αποτέλεσμα της μέτρησης στην κλασική της μορφή εμφανίζεται στην οθόνη, αφού πρώτα τρυπάς το δάχτυλό σου (με το στυλό λήψης αίματος) και τοποθετείς τη σταγόνα αίματος στην άκρη της ταινίας, την οποία έχεις εισαγάγει στη συσκευή. Με τους μετρητές σακχάρου μη κωδικοποίησης τα άτομα με διαβήτη μπορούν πλέον να διασφαλίζουν πιο αξιόπιστες μετρήσεις και τη σωστή αυτορρύθμισή τους, που είναι και το προσδοκώμενο (σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο «Journal of Diabetes Science and Technology»). Επιπλέον, πρόσφατα κυκλοφόρησε και μετρητής σακχάρου, που παρέχει τη δυνατότητα στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να κάνουν λήψη της σταγόνας αίματος από το δάχτυλο με ακτίνα laser, ανώδυνα, με αυτόματη επούλωση του σημείου λήψης αίματος.

Έπεσε η χοληστερίνη;

Βρες το με τις νέες συσκευές

Επειδή η αυξημένη χοληστερίνη του αίματος έχει συσχετιστεί με τη σκλήρυνση των αρτηριών και την καρδιαγγειακή νόσο, η εξέτασή της θεωρείται ως έλεγχος ρουτίνας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνονται για την υγεία, επισημαίνουν οι ειδικοί της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Υπάρχουν συσκευές που υπολογίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου στο αίμα και, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, καλό θα είναι να έχεις μία τέτοια συσκευή, κυρίως όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλιπιδαιμίας.

Πώς λειτουργούν: Ακολουθείς την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τις συσκευές μέτρησης σακχάρου, με τη διαφορά ότι για κάθε μέτρηση (χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου) χρειάζεται να εισαγάγεις διαφορετική ταινία.

Θέλω ένα παιδί τώρα

Βρες τις γόνιμες μέρες με το τεστ ωορρηξίας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέρα της ωορρηξίας υπολογίζεται στις 14 μέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Eάν π.χ. έχεις σταθερό κύκλο 30 ημερών, μάλλον θα έχεις ωορρηξία τη 16η μέρα του κύκλου σου. Υπάρχουν, βέβαια, και τα τεστ ωορρηξίας, που υποδεικνύουν τις δύο πιο γόνιμες ημέρες του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας και θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα όταν χρησιμοποιούνται τη σωστή ημέρα του κύκλου.

Πώς λειτουργούν: Tα τεστ ωορρηξίας ανιχνεύουν την ορμόνη LH στα πρωινά ούρα. Aπό τη δέκατη μέρα του κύκλου (η αρχή του κύκλου είναι η πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως) χρησιμοποιείς καθημερινά το τεστ. Όταν δεις τη σχετική αλλαγή στη χρωματική ένδειξη, σημαίνει ότι θα έχεις ωορρηξία από 24 έως 36 ώρες.

Είμαι έγκυος;

Μάθε το σε ένα λεπτό!

Την πρώτη επιβεβαίωση ότι περιμένεις μωρό μπορείς να την έχεις πολύ εύκολα στο σπίτι, μέσα σε ένα λεπτό, ήδη έπειτα από τρεις με τέσσερις ημέρες καθυστέρησης –ουσιαστικά δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη– με ένα από τα ειδικά τεστ ούρων, που θα προμηθευτείς από το φαρμακείο (μόλις λίγα χρόνια πριν, τα τεστ αυτά ήταν αποτελεσματικά μόνο έπειτα από αρκετές μέρες καθυστέρησης).

Πώς λειτουργούν: Μέσα στη συσκευασία τους υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσεις πιστά. Ορισμένες περιέχουν δύο τεστ, για να έχεις τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, να το επαναλάβεις ύστερα από λίγες ημέρες. Με τα τεστ αυτά ανιχνεύεται η ορμόνη HCG (Β χοριακή γοναδοτροπίνη), η οποία στην αρχή παράγεται από το έμβρυο και στη συνέχεια από τον πλακούντα. Το ποσοστό της είναι υψηλότερο στα πρωινά ούρα, τα οποία για το λόγο αυτό και θα χρησιμοποιήσεις στο τεστ. Αν το τεστ είναι θετικό, σημαίνει σχεδόν σίγουρα ότι είσαι έγκυος (η αξιοπιστία τους αγγίζει το 99%).

Δωρεάν τεστ* ανιχνεύει αιμορραγία στο έντερο σε 5'

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας: «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, που προσβάλλει 1 στα 20 άτομα, αναπτύσσεται στον οργανισμό σιγά σιγά, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα, και μάλιστα στην πλειονότητά του σε έδαφος προϋπαρχόντων πολυπόδων. Η περίοδος αυτή (που ονομάζεται εξαλλαγή) μπορεί να διαρκέσει από 5 έως και 10 χρόνια. Ωστόσο, σήμερα, τόσο για τον καρκίνο όσο και για την ύπαρξη καλοήθους προβλήματος (αιμορροΐδες, ραγάδες) υπάρχει το Haemoccult Τεστ. Πρόκειται για το περίφημο τεστ ανίχνευσης της αφανούς αιμορραγίας, το οποίο γίνεται εύκολα στο σπίτι και δίνει απάντηση μέσα σε 5 λεπτά».

Πώς λειτουργεί: Συλλέγεις το δείγμα κοπράνων με το ειδικό χαρτί και το βάζεις στον ειδικό σωλήνα. Προσαρμόζεις την ταινία δοκιμής στο σωλήνα και «διαβάζεις» το αποτέλεσμα.

* Το Haemoccult Τεστ χορηγείται δωρεάν σε ασυμπτωματικά άτομα, ηλικίας 50-75 ετών, από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Χλόης 4, Προσήλιο, Παιανία Αττικής, Τηλ.: 210-64.56.713-5.

Να θυμάσαι...

  • Τα διάφορα τεστ στο σπίτι δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση και η χρήση τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής.
  • H χρήση των συσκευών αυτομέτρησης (για σακχαρώδη διαβήτη - χοληστερίνη) δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα, ενώ παρέχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης των αποτελεσμάτων στη μνήμη τους.
  • Με την επανάληψη των τεστ δημιουργείς ένα «προσωπικό αρχείο», που σε βοηθά να συγκρίνεις τις τιμές των μετρήσεων και επομένως να ελέγχεις διαχρονικά την εξέλιξη της υγείας σου.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 127

Update: Μάρτιος 2016.