Έρχονται με την Άνοιξη...

03.05.2016
Γιατί οι αλλεργίες, οι ενοχλήσεις στο στομάχι, οι πόνοι στις αρθρώσεις η ανεξήγητη ατονία, οι ημικρανίες, αλλά και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις, βρίσκονται σε έξαρση την περίοδο της ανθοφορίας; Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων όσο γίνεται πιο ανώδυνα;

Συνήθως, η αναγέννηση της φύσης, αλλάζει εκτός από την ψυχολογία μας και τους ρυθμούς του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα ο ερχομός της άνοιξης να μας φέρνει αντιμέτωπους με αρκετά προβλήματα υγείας, που τον υπόλοιπο χρόνο μπορεί να μην μας ταλαιπωρούν ιδιαίτερα. Ετσι, εκτός από τη γύρη των φυτών, που την εποχή αυτή δημιουργεί τις πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις, τους ανοιξιάτικους μήνες είναι σε έξαρση και οι κρίσεις ημικρανίας, οι στομαχικές διαταραχές, η υποτονικότητα, οι πόνοι στις αρθρώσεις, αλλά και η κατάθλιψη. Επειδή λοιπόν η άνοιξη είναι εδώ, λάβε τα μέτρα σου, ώστε να αντιμετωπίσεις όλα όσα προκύψουν έγκαιρα και με τον καλύτερο τρόπο.

Αλλεργίες από τη γύρη

Οσο περισσότερη είναι η γύρη στην ατμόσφαιρα, τόσο βαρύτερα είναι και τα αλλεργικά συμπτώματα αυτή την εποχή, επειδή ο ξηρός και ζεστός αέρας ευνοεί την παραγωγή και διασπορά των κόκκων της. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, συνήθως η γύρη πυροδοτεί:

  • Το εποχικό αλλεργικό άσθμα που εκδηλώνεται με έντονο ξηρό βήχα, δυσκολία εισπνοής και κυρίως εκπνοής.
  • Την αλλεργική ρινίτιδα που εμφανίζεται με ξαφνικά φτερνίσματα, έκκριση υγρού από τη μύτη και έντονη φαγούρα.
  • Την εαρινή επιπεφικίτιδα, που χαρακτηρίζεται από φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυσμα των ματιών και επιπλέον αίσθηση ότι υπάρχει ξένο σώμα μέσα στο μάτι.

Τι να κάνεις

Το καλύτερο μέτρο αντιμετώπισης της γύρης, είναι η προφύλαξη από αυτήν. Μάλιστα, επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό γύρης κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες και το απόγευμα, καλό είναι τις ώρες αυτές να έχεις κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού. Καλό είναι επίσης τα αλλεργικά άτομα, να αποφεύγουν τις βόλτες στην εξοχή κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και να προτιμούν τις παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει μικρότερη συγκέντρωση γύρης. Τέλος, υπάρχουν και αποτελεσματικά φάρμακα, που θα υποδείξει ανάλογα την περίπτωση, ο γιατρός.

Συμβουλή

Στην καταπολέμηση αλλά και στην πρόληψη του άσθματος και των αναπνευστικών αλλεργιών, η γλυκόριζα είναι από τα βότανα που πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η γλυκόριζα, περιέχει ένα μείγμα από διάφορες ενώσεις, οι οποίες, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, καταστέλλοντας τα συμπτώματα.

Λήψη: Ανακατεύεις σε ½ λίτρο βραστό νερό, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γλυκόριζα σε μορφή σκόνης (θα τη βρεις φαρμακεία και στα μαγαζιά που πουλάνε βότανα). Μετά από 10 λεπτά, σουρώνεις και πίνεις 2-3 φλιτζάνια τσάι γλυκόριζας κάθε μέρα πριν το φαγητό. Εάν υποφέρεις από αλλεργία, καλό είναι να ξεκινήσεις να παίρνεις τη γλυκόριζα τουλάχιστον ένα μήνα πριν την περίοδο έξαρσης.

Προσοχή: Η γλυκόριζα δεν συνιστάται για μακροχρόνια χρήση και ιδιαίτερα για άτομα που έχουν υπέρταση, διότι αυξάνει την πίεση εάν λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ανεξήγητη ατονία

Σύμφωνα με έρευνα στη γειτονική Ιταλία, ένας στους πέντε την εποχή αυτή αντιμετωπίζει όχι μόνο ανεξήγητη κόπωση αλλά και κράμπες, μυρμηκιάσεις, πόνους στους μυς, ταχυκαρδία και αδυναμία συγκέντρωσης. Όπως επεσήμαναν μάλιστα το πρόβλημα κορυφώνεται συνήθως το πρωί, την ώρα που σηκώνονται από το κρεβάτι και νιώθουν χωρίς δυνάμεις, σαν μια μηχανή που χάνει στροφές. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η πτώση των επιπέδων ενέργειας στο τέλος του χειμώνα, μπορεί να οφείλεται στο ότι τα αποθέματα ενός πολύτιμου ιχνοστοιχείου του μαγνησίου (που ρυθμίζει το νευρικό σύστημα) αλλά και της βιταμίνης D έχουν ελαττωθεί στον οργανισμό λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας.

Τι να κάνεις

Η θεραπεία τις περισσότερες φορές είναι απλή. Αρκεί ο οργανισμός να αναπληρώσει το μαγνήσιο και τη βιταμίνη D που έχασε. Οι τροφές που διαθέτουν άφθονα τα πολύτιμα αυτά συστατικά είναι τα δημητριακά, το γάλα, οι ξηροί καρποί, το κακάο, η σόγια, το καλαμπόκι, το σπανάκι, το ακατέργαστο ρύζι, τα ξερά φασόλια, τα καρότα, οι μπανάνες ο μαιντανός, το ψάρι και το κρέας. Συχνά -κυρίως στις γυναίκες- τα συμπτώματα γενικής αδυναμίας και εξάντλησης, μπορεί να οφείλονται και σε έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι επίσης από τα πλέον σημαντικά ιχνοστοιχεία, αφού συμμετέχει στη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης και συμβάλει στον μεταβολισμό των κυττάρων και στη καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα πορτοκάλια, οι ξηροί καρποί.

Συμβουλή

Ορισμένες τροφές όπως οι φρέσκιες, ωμές και φυσικές (φρούτα, λαχανικά, φύτρα, δημητριακά όσπρια και ξηροί καρποί), σε σχέση με τις μαγειρεμένες και επεξεργασμένες, περιέχουν υψηλότερη αναλογία σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία λειτουργούν ευεργετικά στην τόνωση του οργανισμού και προσφέρουν ζωντάνια και ευεξία στο σώμα. Για να διατηρήσεις επίσης τη ζωντάνια και την καλή σου διάθεση, κρατώντας σταθερά τα ενεργειακά σου αποθέματα, πρέπει να:

  • Ελαττώσεις ή να κόψεις το τσιγάρο. Το κάπνισμα, σε μερικά άτομα, δημιουργεί εντονότατη κόπωση, η οποία εξαφανίζεται αμέσως μετά τη διακοπή του.
  • Καθιερώσεις σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις (περπάτημα, βόλεϊ, μπάσκετ, ποδήλατο, κολύμπι, γιόγκα), που βοηθούν στην ομαλή ροή της ενέργειας σε όλο το σώμα.

Προσοχή: Αν παρά τη βελτίωση του διαιτολογίου, η αίσθηση της ανοιξιάτικης υποτονικότητας δεν υποχωρήσει, τότε παράλληλα, ίσως χρειαστεί και κάποιο πολιβιταμινούχο διατροφικό συμπλήρωμα ή κάποιες εξετάσεις που θα υποδείξει ο γιατρός.

Κρίσεις ημικρανίας

Οι ανοιξιάτικες ημικρανίες μπορεί να οφείλονται σε συναισθηματικές μεταβολές, που επίσης παρατηρούνται αυτή την εποχή, σε έλλειψη ύπνου, σε κόπωση, αλλά και στην αλλαγή του καιρού. Ακόμα, το έντονο φως και τα αρώματα της φύσης, μπορούν αρκετές φορές να συντελέσουν στην επιδείνωση της κατάστασης. Σε μεγάλο ποσοστό γυναικών οι κρίσεις ημικρανίας την άνοιξη, συνδέονται και με κρίσεις υπογλυκαιμίας, λόγω εξαντλητικής δίαιτας ή και με κάποιο εποχικό τρόφιμο (π.χ φράουλες).

Τι να κάνεις

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που τις περισσότερες φορές χορηγεί ο γιατρός, καλό είναι για όσο διάστημα υπάρχει η ευαισθησία να αποφεύγονται :οι έντονες οσμές, το δυνατό φως, οι τροφές που περιέχουν συντηρητικά και γλουταμινικό νάτριο (πχ κινέζικο φαγητό), καθώς και το τυρί, η σοκολάτα και το αλκοόλ, που σύμφωνα με έρευνες επιδεινώνουν την ημικρανία.

Συμβουλή

Για να προλάβεις την επόμενη ημικρανία τρίβε καθημερινά το μέτωπό σου με μια φέτα λεμονιού ή αγγουριού. Το άρωμα τους, προκαλεί χαλάρωση, ειδικά από την ένταση και το στρες, που είναι οι κυρίως ένοχοι για την ημικρανία.

Στο μέτωπο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και επιθέματα από φρέσκα φύλλα δύοσμου ή φύλλα λάχανου ελαφρώς κοπανισμένα, που καταπολεμούν επίσης τον πονοκέφαλο.

Προσοχή: Οι αυτοσχέδιες θεραπείες με παυσίπονα δεν αποτελούν λύση, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας. διότι τα παυσίπονα δεν καταργούν την κρίση πονοκεφάλου (ιδιαίτερα αν πρόκειται για ημικρανία), αλλά τις περισσότερες φορές, προσφέρουν μικρή και προσωρινή ανακούφιση.

Ενοχλήματα στο στομάχι

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα την άνοιξη εκδηλώνονται ή βρίσκονται σε έξαρση όλα τα προβλήματα που αφορούν το στομάχι (γαστρίτιδες, δυσπεψίες) και κυρίως οι κρίσεις έλκους. Την εποχή λοιπόν αυτή, όλοι και κυρίως οι ελκοπαθείς, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη δίαιτά τους, αλλά και την ψυχολογική τους κατάσταση όταν κάθονται στο τραπέζι. Να τρώνε αργά και να είναι πάντα ήρεμοι. Το φαγητό όταν τρώγεται γρήγορα και με νεύρα βλάπτει το στομάχι.

Τι να κάνεις

Το έλκος, όπως και οι διάφορες ενοχλήσεις στο στομάχι -τονίζουν από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρία- μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικά φάρμακα για την κάθε περίπτωση. Ακόμα, πρέπει να αποφεύγονται οι τηγανιτές και πολύ πικάντικες τροφές, που ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου και δυσκολεύουν την πέψη, τα πολύ ζεστά ή πολύ παγωμένα ροφήματα, που δημιουργούν «θερμική ανισορροπία» και δυσκολία στη χώνεψη, καθώς και τα οινοπνευματώδη, η καφείνη και η νικοτίνη, ουσίες που προκαλούν υπερέκκριση των οξέων και επομένως καψίματα και πόνο.

Συμβουλή

Σε περιόδους έξαρσης του έλκους, μπορείς να ανακουφίσεις τα συμπτώματά του με το μάσημα μαστίχας, που εκτός από ευχάριστη γεύση και δροσερή αναπνοή, προσφέρει και αποτελεσματική προστασία κατά του έλκους. Σύμφωνα με μελέτες που διεξήγαγαν πρόσφατα ερευνητές- στο νοσοκομείο του Νότιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας- ακόμα και μια μικρή ποσότητα μαστίχας (ένα γραμμάριο την ημέρα) επί δυο εβδομάδες, είναι ικανή να θεραπεύσει τα πεπτικά έλκη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η επιστημονική εξήγηση είναι ότι η μαστίχα, μπορεί να καταστείλει τη δράση του κύριου υπεύθυνου για το έλκος, που δεν είναι άλλο από το γνωστό «ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού», έως και 1.000 φορές.

Προσοχή: Η υπερκατανάλωση των πράσινων λαχανικών, μπορεί να προκαλέσουν σπασμό στο έντερο, γι αυτό καλό είναι να αποφεύγονται σε περιόδους έξαρσης.

Πόνοι στις αρθρώσεις

Ολες οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι αλλαγές του καιρού, προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις. Η μεταβολή των βαρομετρικών πιέσεων (τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο) επηρεάζουν την κατατομή των υγρών στους ιστούς του σώματος, ακόμα και αν είναι πολύ μικρές, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και την εμφάνιση του πόνου. Ετσι, όταν υπάρχει κάποια χρόνια ρευματική πάθηση (π.χ οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα) και μεταβάλλονται οι πιέσεις στην ατμόσφαιρα το αρθριτικό υγρό κάνει την άρθρωση να πρήζεται και να πονάει. Οι αρθρώσεις που πλήττονται συνήθως είναι τα γόνατα, οι ώμοι, τα δάκτυλα και τα ισχία, επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

Τι να κάνεις

Οι χρόνιοι ή οι περιστασιακοί πόνοι των αρθρώσεων, αλλά και γενικά του μυοσκελετικού συστήματος, αντιμετωπίζονται πολύ θετικά με εναλλακτικές θεραπείες όπως το σιάτσου, η θαλασσοθεραπεία, το νευρομυικό μασάζ κ.α.

Αν έχεις έντονο πρόβλημα οσφυαλγίας (πόνος χαμηλά στη μέση) ή πόνο στην πλάτη, μπορεί να νιώσεις ανακούφιση και με τους εξής τρόπους:

  • Αγωγή στο κρεβάτι: Η καλύτερη στάση για την ανακούφιση της πονεμένης άρθρωσης, αλλά και της πλάτης ή της μέσης, είναι να ξαπλώνεις ανάσκελα ή στο πλάι, με τα γόνατα λυγισμένα.
  • Μαξιλάρι: Τοποθέτησέ το πίσω από τη μέση σου, όταν κάθεσαι σε πολυθρόνα ή στο αυτοκίνητο, ώστε να στηρίζεται καλύτερα η πονεμένη πλάτη.
  • Ασπιρίνη: Θεωρείται το καλύτερο φάρμακο για τον πόνο στην πλάτη. Για ενα μέτριο πόνο αρκούν 2 δισκία κάθε 6 ώρες. Ωστόσο, αν ο οργανισμός σου δεν ανέχεται την ασπιρίνη, στο εμπόριο κυκλοφορούν παρόμοια αναλγητικά που μπορεί να σου υποδείξει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός.
  • Tοπικές εντριβές, αλοιφές και τοποθέτηση κάποιου έμπλαστρου στην πονεμένη περιοχή.

Συμβουλή

Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι δίσκοι στην σπονδυλική έχουν απορροφήσει υγρά και είναι πιο ευαίσθητοι. Γι αυτό το πρωί μετά το ξύπνημα, απόφυγε κάθε έντονη κίνηση και προπαντός μην σηκώνεσαι απότομα από το κρεβάτι, αλλά να γυρίζεις πρώτα στο πλάι, να κατεβάζεις τα πόδια, να κάθεσαι και μετά να σηκώνεσαι όρθια.

Προσοχή: Αν ο επίμονος πόνος της πλάτης ή των πλευρών επιτείνεται με την αναπνοή και δεν υποχωρεί με την κατάκλιση ή τα απλά αναλγητικά, τότε ο πόνος αυτός μπορεί να αφορά πρόβλημα του πνεύμονα ή της καρδιάς, γι αυτό και πρέπει να ελεγχθεί από ειδικό γιατρό.

Και τάσεις μελαγχολίας

Συχνά, η Άνοιξη φέρνει σε ορισμένα άτομα μελαγχολία και καταθλιπτική διάθεση. Τα άτομα αυτά επίσης παρουσιάζουν τάσεις αποδιοργάνωσης, υπνηλία, ανορεξία ή υπερφαγία. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει ιστορικό χρόνιας κατάθλιψης οι εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί αυτή η παροδική κακοκεφιά, είναι αρκετές και μπορούν να σου προσφέρουν σημαντική βοήθεια, χωρίς φάρμακα.

Τι να κάνεις

Μια από τις πιο απλές φυσικές θεραπευτικές αγωγές, είναι σε κάθε ευκαιρία να εγκαταλείπεις τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού ή του γραφείου για να απολαύσεις τον ανοιξιάτικο ήλιο. Η συστηματική άσκηση ( όπως π.χ το τζόκινγκ, το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι κ.α), είναι επίσης ένα χρήσιμο «εργαλείο» στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής κατάθλιψης. Κυρίως γιατί, η άσκηση αυξάνει την ενεργητικότητα, αφού υποχρεώνει τον εγκέφαλο να παράγει ενδορφίνες, ουσίες, που μειώνουν τον σωματικό και ψυχικό πόνο και προκαλούν ευφορία.

Συμβουλή

Όταν όλα σου φαίνονται «μαύρα», μπορείς να πίνεις 2 φλιτζάνια την ημέρα αφέψημα βάλσαμου, μελισσόχορτου, βαλεριάνας ή δενδρολίβανου (στα 500 ml νερού 30 γραμ αποξηραμένα).Τα βότανα αυτά, διαθέτουν ισχυρές ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Μπορούν να σε βοηθήσουν και ορισμένα ανθοιάματα, όπως το agrimony (για τα καταπιεσμένα συναισθήματα), το walnut (για την προσαρμογή στις αλλαγές), το aspen (για φόβους και ανησυχίες άγνωστης προέλευσης). Τα ανθοιάματα τα πίνεις καθημερινά μέσα σε νερό (δυο σταγόνες).

Προσοχή: Όταν η καταθλιπτική διάθεση επιμένει για περισσότερες ημέρες για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για δυσθυμία (χρόνια μορφή ήπιας κατάθλιψης) και χρειάζεται ιατρική καθοδήγηση και θεραπεία.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 73

Update: Μάιος 2016.