Πότε έρχεται η εμμηνόπαυση;

07.07.2016
Κάθε μήνα εμείς οι γυναίκες δίνουμε ραντεβού με την περίοδό μας. Εκεί γύρω στα πενήντα όμως κάτι αλλάξει και αναστατώνει τη ζωή μας και μάλιστα αδικαιολόγητα. Ο λόγος για την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Από την ηλικία των 11-14 ετών, που εμφανίζεται η πρώτη περίοδος, μέχρι την ηλικία των 50 ετών, που συνήθως η έμμηνος ρύση σταματά οριστικά, εμείς οι γυναίκες έχουμε κάθε μήνα ένα συγκεκριμένο ραντεβού που μας αναστατώνει… Ο κύκλος κάθε γυναίκας είναι ξεχωριστός, όπως άλλωστε ξεχωριστή είναι και η ίδια, συνήθως όμως ολοκληρώνεται κάθε 28 μέρες, ενώ η περίοδος διαρκεί κατά μέσο όρο 5 μέρες. Το αίμα της περιόδου δεν είναι τίποτα άλλο από την απόπτωση της λειτουργικής στοιβάδας του ενδομητρίου (του εσωτερικού χιτώνα της μήτρας), που συνοδεύεται από αιμορραγία και σηματοδοτεί την μη επίτευξη της γονιμοποίησης.

ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: Γιατί ήρθε τόσο νωρίς;

Εκεί γύρω στα 50 χρόνια μας, εμείς οι γυναίκες αποχαιρετούμε για πάντα την έμμηνο ρύση και μπαίνουμε πλέον στην εμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένες ορμόνες σταματούν να παράγονται από το γυναικείο οργανισμό και σταματά η αναπαραγωγική ηλικία. Αυτές οι αλλαγές ωστόσο δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο οργανισμός μας αρχίζει να προσαρμόζεται σε αυτήν την αλλαγή πολλά χρόνια πριν. Πρόκειται για μια μεταβατική φάση, τη λεγόμενη περιεμμηνόπαυση. Συνήθως διαρκεί 4 με 5 χρόνια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μερικούς μήνες. Τελειώνει με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης, ενώ γίνεται αντιληπτή με συμπτώματα όπως οι διαταραχές της περιόδου, οι εξάψεις, η εφίδρωση, οι ταχυκαρδίες και οι ψυχοσυναισθηματική αστάθεια. Η διάγνωσή της γίνεται από το γυναικολόγο, με βάση τα συμπτώματα και τις ορμονικές αιματολογικές εξετάσεις.

Μείωσε τα συμπτώματα

Δυστυχώς καμιά μας δεν μπορεί να αποφύγει την περιεμμηνόπαυση. Μπορεί όμως να μειώσει τα συμπτώματά της με απλούς τρόπους, όπως:

  • Κάνοντας τακτικά άσκηση
  • Απολαμβάνοντας ένα οκτάωρο ύπνου
  • Μειώνοντας την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
  • Ελαττώνοντας το βάρος, όταν χρειάζεται
  • Λαμβάνοντας βιταμίνες και ασβέστιο, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού
  • Πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Ένα νέο κεφάλαιο αρχίζει.

Σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου της γυναίκας, αλλά και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή της. Ο αν. καθηγητής Γυναικολογίας, κ. Μάριος Καλογερόπουλος MD, λύνει τις απορίες μας σχετικά με την εμμηνόπαυση και μας βοηθά να την απομυθοποιήσουμε.

κ. Καλογερόπουλε τι είναι η εμμηνόπαυση;

«Ως εμμηνόπαυση χαρακτηρίζουμε την τελευταία εμμηνορρυσία, που συνήθως αναμένεται στην ηλικία των 49-51 ετών. Ωστόσο, πολλές γυναίκες μπορεί να εξακολουθούν να έχουν περίοδο αρκετά χρόνια μετά ή αντίθετα η περίοδός τους να διακόπτεται πολύ νωρίς και τότε μιλάμε για πρόωρη εμμηνόπαυση».

Πότε μια γυναίκα πρέπει να μπει σε… υποψίες ότι μάλλον περνά σ΄αυτό το στάδιο;

«Γενικά θεωρείται ότι η ώριμη γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση όταν επί ένα χρόνο δεν έχει περίοδο. Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών δεν εμφανίζει κανένα ή εμφανίζει ελάχιστα ενοχλήματα, που δεν τα αξιολογεί. Ωστόσο τα συνηθέστερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, εκτός από τη διακοπή της περιόδου βεβαίως, είναι:

  • Οι εξάψεις
  • Η ευαισθησία των μαστών
  • Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας
  • Η κόπωση
  • Η ξηρότητα κόλπου
  • Οι μεταβολές ψυχολογικής διάθεσης
  • Οι αϋπνίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και από κάποια μορφή ακράτειας, δηλαδή από αιφνίδια απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων και κινήσεων, όπως το γέλιο, το φτάρνισμα, ο βήχας, η άρση βάρους, ακόμα και το βάδισμα».

Λέμε πάντα ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Μπορούμε να προλάβουμε την πρόωρη εμμηνόπαυση;

«Είναι πράγματι πολλές οι γυναίκες που έρχονται στο γυναικολόγο, ζητώντας τρόπους να προλάβουν την πιθανότητα πρόωρης διακοπής της εμμηνορρυσίας. Η αλήθεια όμως είναι ότι προληπτική θεραπεία δεν υπάρχει. Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία, χρονικά προκαθορισμένη στη ζωή της γυναίκας. Αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει μια γυναίκα είναι να φροντίζει τη διατροφή της, να ασκείται, να προσπαθεί να είναι ήρεμη ψυχολογικά και να έρχεται σε συνεννόηση με το γιατρό της, που θα της υποδείξει τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων ή και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αν αυτό είναι απαραίτητο».

Mια νέα αρχή

Η εμμηνόπαυση έχει συνδεθεί με μια περίοδο μεταπτώσεων της διάθεσης. Για μια γυναίκα όμως που έχει δημιουργήσει οικογένεια και έχει αναθρέψει τα παιδιά της αποτελεί μια περίοδο της ζωής στην οποία της δίνεται η ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα πολλά από τα όνειρά της. Η σύγχρονη γυναίκα στα 50 της είναι γεμάτη ενεργητικότητα, δύναμη και όρεξη για ζωή. Και το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στη ζωή της, σημαίνει απλώς μια καινούργια αρχή.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 120

Update: Ιούλιος 2016.