Σε τσίμπησε μέλισσα; Τι να κάνεις

21.08.2016
Μάθε πώς να ανακουφιστείς από το τσίμπημα της μέλισσας!

Αν έχεις διαπιστωμένη αλλεργία στις μέλισσες ή μετά το τσίμπημα εκδηλώσεις δυσκολία στην αναπνοή, κράμπες στο στομάχι ή μούδιασμα, πήγαινε αμέσως σε φαρμακείο ή νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Το ίδιο και εάν σε τσιμπήσουν πολλές μέλισσες μαζί.

Ειδάλλως, αφαίρεσε τάχιστα το κεντρί της τραβώντας το έξω με αιχμηρό αντικείμενο, π.χ. τσιμπιδάκι φρυδιών ή μαχαιράκι νυχοκόπτη ή το νύχι σου, χωρίς όμως να πιέζεις το σάκο με το δηλητήριο. Στη συνέχεια πλύνε την περιοχή με νερό και σαπούνι και εφάρμοσε κρύες κομπρέσες ή πάγο – μην ξύνεις το τσίμπημα! Σε πιο σοβαρές τοπικές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστεί αμμωνία ή κορτιζονούχα αλοιφή ή άλλη αλοιφή με αντιισταμινική δράση.

Τσίμπημα σφήκας

Όταν σε τσιμπήσει σφήκα, η οποία δεν αφήνει συνήθως το κεντρί της μέσα στο δέρμα, πρώτη σου κίνηση πρέπει να είναι το άμεσο πλύσιμο της περιοχής με νερό και σαπούνι. Μετά τοποθέτησε πάνω της ένα σακουλάκι με παγάκια ή κρύα κομπρέσα και κατόπιν, εάν έχεις μαζί σου, κάνε τοπική επάλειψη με ειδική αλοιφή κατά των τσιμπημάτων.

Οι πληροφορίες του άρθρου δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας από τους ειδικούς.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 172

Update: Αύγουστος 2016.