Τι να προσέχεις όταν πίνεις εμφιαλωμένο νερό

28.08.2016
Τι πρέπει να προσέχεις όταν επιλέγεις εμφιαλωμένο νερό και πώς θα το χειριστείς σωστά ώστε να διατηρηθεί ασφαλές και υγιεινό;

Συνθήκες συντήρησης

Τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και σκιερό μέρος, σε θερμοκρασία μικρότερη των 18οC. Από τη στιγμή που θα αγοράσεις μια φιάλη, είτε την ανοίξεις είτε όχι, μην την αφήνεις εκτεθειμένη στον ήλιο ή/και σε υψηλές θερμοκρασίες, π.χ. «ξεχασμένη» μέσα στο αυτοκίνητο.

Φιάλη

Οι γυάλινες συσκευασίες προστατεύουν το περιεχόμενο καλύτερα από τις πλαστικές και οι σκουρόχρωμες από τις πιο ανοιχτόχρωμες ή διαφανείς. Ανεξαρτήτως υλικού συσκευασίας, προτιμάτε φιάλες μικρότερου μεγέθους, π.χ. ατομικές, διότι καταναλώνονται ταχύτερα.

Χρόνος διατηρησιμότητας

Όσο πιο «φρέσκο» είναι το νερό τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να έχει αλλοιωθεί. Απόφυγε την αγορά νερού που πλησιάζει στην ημερομηνία λήξης του, γιατί αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται μέσα στη φιάλη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εμφάνιση νερού

Νερό που περιέχει ιζήματα (κατακάθια), αιωρούμενα σωματίδια, έχει θολή όψη ή έντονη οσμή, θεωρείται ότι έχει υποστεί αλλοίωση και δεν πρέπει να καταναλώνεται.

Ορθός τρόπος χρήσης

Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί η φιάλη, όσο συντομότερα καταναλώσεις το περιεχόμενό της τόσο το καλύτερο. Νερό που έχει αποσφραγιστεί πριν από πολλές ώρες καλό είναι να μη χρησιμοποιείται και να απορρίπτεται. Απόφυγε επίσης την κοινή λήψη νερού με άλλα άτομα από το στόμιο της ίδια φιάλης, γιατί η πρακτική αυτή αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης μικροβίων κι ασθενειών.

Σε χώρους εστίασης

Τα πωλούμενα ως εμφιαλωμένα νερά πρέπει να ανοίγονται παρουσία σου ή να σου προσφέρονται σφραγισμένα για να τα ανοίξεις εσύ. Έλεγχε τη φιάλη πριν από τη χρήση και βεβαιωθείς ότι δεν είναι αποσφραγισμένη.

Προσοχή! Όλες οι πλαστικές φιάλες προορίζονται για μία και μόνο χρήση και δεν θα πρέπει να ξαναγεμίζονται με νερό ή άλλα υγρά τρόφιμα.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 152

Update: Αύγουστος 2016.