Έκζεμα & ψωριάση: το δέρμα σου μιλάει!

16.09.2016
Έκζεμα και ψωρίαση επιδεινώνονται με το άγχος και μπορεί να μην απειλούν σοβαρά την υγεία σου, δημιουργούν όμως πρόβλημα στην ποιότητα ζωής σου. Εντόπισε λοιπόν εγκαίρως αυτές τις δύο δερματικές παθήσεις και πάρε κατάλληλα μέτρα.

Τα τελευταία χρόνια οι δερματολόγοι αναφέρονται όλο και περισσότερο στο «ψυχολογικό στρες» που φαίνεται ότι ασκεί σημαντική επίδραση στη λειτουργία του δέρματος. Όπως μάλιστα λένε, η σωματοποίηση του στρες εμφανίζεται συχνά με τη μορφή δερματικών παθήσεων ή συμβάλλει στην επιδείνωση μιας χρόνιας, υποτροπιάζουσας δερματοπάθειας, όπως είναι το έκζεμα και η ψωρίαση. Δες λοιπόν, εκτός από την προσπάθεια να τιθασεύσεις το άγχος σου, τι άλλο μπορείς να κάνεις.

Πώς θα ανακουφιστώ από το έκζεμα;

Αν πάσχεις από έκζεμα ήδη γνωρίζεις ότι πρόκειται για ένα είδος δερματίτιδας, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα κόκκινο, συνήθως κνησμώδες εξάνθημα, που σπάει και πληγώνει το δέρμα. Μερικές από τις περιοχές που μολύνονται είναι το πρόσωπο, τα χέρια, οι κλειδώσεις των αγκώνων και των γονάτων. Ο ερεθισμός, εκτός από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το άγχος, μπορεί επίσης να προκληθεί και από την επαφή με ουσίες που κάνουν το δέρμα σου να αντιδρά.

Τι μπορείς να κάνεις

  • Στο... τραπέζι επενδύστε σε τροφές που περιορίζουν το έκζεμα (και την ψωρίαση), προτιμώντας όσες περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα (όπως σαρδέλα, ρέγκα, κολιός , σολομός) αλλά και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (όπως εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο κ.ά.).
  • Σε περίπτωση έξαρσης αποτελεσματική ανακούφιση προσφέρουν και οι ειδικές ενυδατικές κρέμες. Ενημερώσου από το φαρμακοποιό σου.

Και τι να αποφύγεις

  • Τα οινοπνευματώδη, τα πικάντικα και τα αλμυρά φαγητά, το δυνατό τσάι και το κακάο.
  • Τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η σκόνη, οι τρίχες των ζώων, τα φυτά αλλά και οι διάφορες χημικές ουσίες.
  • Τα πλαστικά γάντια της κουζίνας. Αν υπάρχει έκζεμα στα χέρια, πρέπει να φοριούνται πάνω από βαμβακερά γάντια.
  • Τα συνθετικά και μεταξωτά εσώρουχα, καθώς και τα μάλλινα ρούχα και σκεπάσματα.

Και με την ψωρίαση τι κάνω;

Πρόκειται για μια χρόνια, υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, η οποία υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και δυστυχώς το στρες και η υπερένταση συμβάλλουν στην επιδείνωσή της . Η νόσος, που θεωρείται αυτοάνοση (δηλαδή ο οργανισμός επιτίθεται στα ίδια του τα δερματικά κύτταρα), χαρακτηρίζεται από μεγάλες ερυθρές πλάκες του δέρματος (π.χ. στους αγκώνες, στα γόνατα, στο πρόσωπο κ.α.).

Τι μπορείς να κάνεις

  • Η έκθεση στο ηλιακό φως βοηθά στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα με ψωρίαση αλλά και έκζεμα.
  • Αν πάσχεις από ψωρίαση και αθλείσαι συστηματικά (στις ασκήσεις να συμπεριλαμβάνονται το τρέξιμο και το αερόμπικ), έχεις πολύ μεγάλες πιθανότητες να κρατήσεις τη νόσο σε ύφεση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Archives of Dermatology.

Και τι να αποφύγεις

  • Το κάπνισμα. Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της ψωρίασης.
  • Την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Επιδεινώνει σημαντικά την ψωρίαση, αλλά έχει και αρνητικές αλληλεπιδράσεις με τη φαρμακευτική αγωγή.

Να θυμάσαι

  • Η συνεργασία με το δερματολόγο είναι το Α και το Ω για τη θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο της ψωρίασης όσο και του εκζέματος.
  • Υπάρχουν διαφόρων ειδών θεραπείες και ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από την ένταση και τη σοβαρότητα της κάθε ασθένειας.
  • Σε ελαφριές περιπτώσεις οι δερματολόγοι συστήνουν τη χρήση μαλακτικών ουσιών (κρέμες και αλοιφές), οι οποίες βοηθούν ώστε το δέρμα της προσβεβλημένης περιοχής να διατηρείται απαλό. Σε πιο σοβαρές χρησιμοποιούνται αλοιφές που περιέχουν κορτικοστεροειδή, παράλληλα με τη χορήγηση αντιβιοτικών (εάν υπάρχει λοίμωξη).

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 151

Update: Σεπτέμβριος 2016.