Σώσε την καρδιά σου

25.09.2016
Πρόλαβε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο τώρα!

Αθηροσκλήρωση, υπερλιπιδαιμία και διαβήτης συνεργάζονται στενά στη δημιουργία των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Για να προφυλάξεις λοιπόν την καρδιά σου, αναγνώρισε έγκαιρα τους παράγοντες κινδύνου και λάβε τα μέτρα σου.

Μείωσε την LDL χοληστερίνη

Οι ειδικοί στις καρδιοπάθειες γνωρίζουν πλέον ότι η μείωση της χοληστερίνης συνοδεύεται και από μείωση των εμφραγμάτων και των επεμβάσεων καρδιάς. Δυστυχώς όμως σήμερα το 56,3% των ανθρώπων που πάσχουν από δυσλιπιδαιμία (δηλαδή μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα) δεν το γνωρίζουν, καθιστώντας έτσι τον εαυτό τους υποψήφιο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, συχνά με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Μέτρα αντιμετώπισης

Η καταπολέμηση της LDL «κακής» χοληστερίνης αποτελεί τον κύριο στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής, τόνισε ο κ. Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής Παθολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Στα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου επιδιώκεται η μείωση της LDL χοληστερίνης σε πολύ χαμηλά επίπεδα (<70mg/dL). Πρόσφατη μελέτη μάλιστα έδειξε ότι η μεγαλύτερη μείωση της κακής χοληστερίνης σε αυτά τα άτομα (περίπου στα 50mg/dL) με τη χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου είχε ως αποτέλεσμα επιπρόσθετη μείωση περίπου κατά 10% των εμφραγμάτων, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιαγγειακών θανάτων».

Ρύθμισε το διαβήτη

Οι διαβητικοί ασθενείς εμφανίζουν πολύ συχνότερα υπέρταση συγκριτικά με τους μη διαβητικούς και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επίσης η εκδήλωση στεφανιαίας νόσου είναι τέσσερις φορές συχνότερη στα άτομα με διαβήτη κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ Γανωτάκης, καθηγητής Παθολογίας του Παν/μίου Κρήτης και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης: «Ο διαβήτης, όταν είναι συστηματικά αρρύθμιστος, βλάπτει τα μικρά αγγεία της καρδιάς, τα οποία χάνουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος να εμποδίζεται και οι ιστοί να μην τρέφονται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά».

Μέτρα αντιμετώπισης

Επειδή τα καρδιαγγειακά προβλήματα αφορούν τόσο τον ινσουλινοεξαρτώμενο (τύπος Ι) διαβήτη όσον και το μη ινσουλινοεξαρτώμενο (τύπος 2), ο έλεγχος και η πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό στόχο. Αν πάσχεις λοιπόν από διαβήτη, δεν αρκεί να ακολουθείς μόνο την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή. Πρέπει να ελέγχεις καθημερινά την αρτηριακή πίεση και τις τιμές των λιπιδίων στο αίμα, να κάνεις μία φορά το χρόνο καρδιολογικές εξετάσεις (ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς), ώστε να μειώνεις σημαντικά τον κίνδυνο να σε απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ρίξε την πίεση

Τις περισσότερες φορές η υπέρταση είναι μια πάθηση σιωπηλή, χωρίς συμπτώματα, που κάνει το αίμα να ρέει στις αρτηρίες με πίεση μεγαλύτερη από τη φυσιολογική, βάζοντας σε δοκιμασία την υγεία της καρδιάς.

Μέτρα αντιμετώπισης

Καλό είναι να μετράς την πίεσή σου τακτικά, ώστε αν υπάρχει πρόβλημα υπέρτασης να το αντιληφθείς εγκαίρως. Επίσης δώσε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σου, μειώνοντας από το καθημερινό σου διαιτολόγιο το αλάτι και αυξάνοντας τις τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο (όπως φρούτα και λαχανικά). Ακόμα μείωσε τον καφέ, το αλκοόλ και το τσιγάρο.

Να θυμάσαι:

  • Κάθε φορά που μειώνεις την «κακή» LDL χοληστερίνη σαουκατά 1 mg%, μειώνεις κατά 1% και τον κίνδυνο για ενδεχό­μενο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της «καλής» HDL χοληστερίνης κατά 1 mg% ελαττώνει τον κίνδυνο για ενδεχόμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά 3%.
  • Αρρύθμιστος διαβήτης, αύξηση βάρους και κατάχρηση αλκοόλ αυξάνουν τα τριγλυκερίδια. Τα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.
  • Σημαντικό βήμα για να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος γενικότερα είναι και ο έλεγχος της ποσότητας και της ποιότητας των λιπαρών που προσλαμβάνει κάποιος ημερησίως. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγεις το πλήρες γάλα και το γιαούρτι, τα παχιά τυριά, όπως τα κίτρινα και η φέτα. Προτίμησε αυτά με τα χαμηλά λιπαρά. Επίσης μείωσε την κατανάλωση σε κόκκινα κρέατα και εντόσθια.
  • Η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επιδεινώσουν τους παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση.

Προσοχή!

Ο κίνδυνος για αθηροσκλήρωση αυξάνεται εάν ο πατέρας ή ένας αδελφός διαγνώστηκε με καρδιακή νόσο πριν από την ηλικία των 55 ετών ή εάν η μητέρα ή μια αδελφή διαγνώστηκε με καρδιακή νόσο πριν από την ηλικία των 65 ετών. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν έχεις οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να αναπτύξεις αθηροσκλήρωση, κυρίως εάν κάνεις καθιστική ζωή, τρως ανθυγιεινά, καταναλώνεις αλκοόλ και καπνίζεις.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 167

Update: Σεπτέμβριος 2016.