7 συμπτώματα που δεν χρειάζεται να ανησυχείς

26.09.2016
Φτερνίζεσαι χωρίς λόγο; Τινάζεται το σώμα σου στον ύπνο; Έχεις φαγούρα στο στόμα μόλις καταναλώσεις κάποιο φρούτο; Διάβασε τι λένε ο ειδικοί για κάποια συμπτώματα, που ίσως κάποιες φορές να μας ανησυχούν περισσότερο από όσο θα έπρεπε...

Κάποιες φορές αυξάνονται οι παλμοί μου;

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Στρες, μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, κάπνισμα και έντονη σωματική δραστηριότητα (π.χ. γυμναστική, ανέβασμα σκάλας κ.ά.) μπορεί να κάνουν την καρδιά σου να χτυπά γρηγορότερα. Επίσης, ορισμένα φάρμακα για ασθένειες που δεν έχουν να κάνουν με την καρδιά (π.χ. για γλαύκωμα, άσθμα, επιληψία, κατάθλιψη, θυρεοειδή κ.ά.) μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των καρδιακών παλμών.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Αν το πρόβλημα οφείλεται σε «κακές» καθημερινές συνήθειες, υιοθέτησε «καλύτερες», όπως διακοπή ή περιορισμό του καπνίσματος, λιγότερη καφεΐνη και αλκοόλ κ.λπ. Αν «φταίνε» τα φάρμακα που λαμβάνεις για κάποια άλλη ασθένεια, πρέπει να συζητήσεις το θέμα με το γιατρό σου και εκείνος θα σου δώσει σαφείς οδηγίες.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ: Επισκέψου οπωσδήποτε τον ειδικό όταν: * έχεις πολύ λίγες σφύξεις (λιγότερες από 50 το λεπτό) ή πολλές (περισσότερες από 100 το λεπτό σε ηρεμία), * ο σφυγμός είναι τελείως άρρυθμος (η καρδιά χτυπά ακανόνιστα ή φτερουγίζει), * ζαλίζεσαι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (ή λιποθυμάς).

Έχω φαγούρα στα χείλη και στη γλώσσα όταν τρώω συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό αλλεργικών ατόμων που παρουσιάζουν ταυτόχρονα ευαισθησία στη γύρη και σε κάποια φρούτα ή λαχανικά. Από τα φρούτα ενοχοποιούνται κυρίως οι φράουλες, τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και λιγότερο τα μήλα και τα αχλάδια. Όσον αφορά τα λαχανικά, πιο αλλεργιογόνα θεωρούνται το σπανάκι, οι ντομάτες, ο μαϊντανός και το σέλινο. Η συγκεκριμένη τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί και με εξάνθημα αλλά και με προβλήματα πεπτικής φύσεως (διάρροια, πόνοι στην κοιλιά, εμετός).

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Στη διάρκεια της αλλεργικής περιόδου, όπως είναι η άνοιξη, καλό είναι να αφαιρέσεις από το διαιτολόγιό σου τα φρούτα και τα λαχανικά που σου δημιουργούν την τροφική αλλεργία ή κατανάλωσε τα μαγειρεμένα αντί για ωμά.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ: Αν ενώ έχεις φάει κάποια από τις «ένοχες» τροφές εμφανίσεις έντονα συμπτώματα (εξανθήματα στο σώμα ή πρήξιμο στη γλώσσα και τα χείλη μέσα σε διάστημα λεπτών ή μερικών ωρών από τη λήψη της τροφής, καθώς και αναπνευστική δυσκολία), πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσεις το γιατρό σου. Καμιά φορά η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 131

Update: Σεπτέμβριος 2016.


Διάβασε περισσότερα στα άρθρα:

Γιατί φτερνίζομαι συνέχεια;

Το βράδυ παθαίνω κράμπες;

Τι σημαίνει όταν «πετάει» το βλέφαρο;

Τι κρύβουν τα σκούρα ούρα;

Γιατί «τινάζεται» το σώμα στον ύπνο;