Tι κρύβει ο πόνος στα γόνατα;

28.09.2016
Μήπως ο πόνος στα γόνατά μου είναι οστεοαρθρίτιδα;

O πόνος στο ένα ή και στα δύο γόνατα είναι ένα σύμπτωμα που απασχολεί στις μέρες μας 1 στα 5 άτομα. Ωστόσο, αν υποφέρεις από πόνους στα γόνατα (ή σπανιότερα στο ένα μόνο γόνατο), οι οποίοι παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις και κυρίως «πυροδοτούνται» επειδή κουράστηκες, καθόσουν για πολλή ώρα στην ίδια θέση ή άλλαξε ο καιρός, τότε το πιθανότερο είναι να πάσχεις από οστεοαρθρίτιδα (αυτό που ο κόσμος ονομάζει αρθριτικά).

Μία από τις αιτίες της οστεοαρθρίτιδας των γονάτων είναι η ηλικία (που σημαίνει ότι με τα χρόνια τα γόνατά σου έχουν καταπονηθεί) ή στο ότι έχεις παραπανίσια κιλά, τα οποία κουράζουν και καταπονούν τα γόνατά σου.

Για να προλάβεις το πρόβλημα:

  • Διατήρησε σταθερό το σωματικό σου βάρος ή προσπαθήσεις να το ελαττώσεις εάν είσαι υπέρβαρη.
  • Φόρα κατάλληλα παπούτσια: εύκαμπτα, με ενισχυμένα πλάγια και σόλα που να απορροφά κραδασμούς και πιέσεις.
  • Επισκέψου ορθοπεδικό και κάνε πλήρη μυοσκελετικό έλεγχο, ιδιαίτερα εάν ασκείσαι συστηματικά, είσαι υπέρβαρη ή έχεις ηλικία άνω των 40 ετών.

Για να ανακουφίσεις τον πόνο

Σήμερα υπάρχουν αρκετές ειδικευμένες θεραπείες που προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στα επώδυνα συμπτώματα. Είναι όμως σημαντικό να εξεταστείς εγκαίρως από το γιατρό και όχι όταν φθάσεις στο σημείο να μην αντέχεις πλέον καθόλου τον πόνο και τη δυσκαμψία. Και αυτό γιατί η οστεοαρθρίτιδα είναι εκφυλιστική νόσος που με τον καιρό επιδεινώνεται, δυσκολεύοντας ακόμη και τη διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε μια τέτοια περίπτωση ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158

Update: Σεπτέμβριος 2016.