Πλακουντοφαγία: Θα έτρωγες τον πλακούντα σου; Τι λένε οι ειδικοί

29.09.2016
Τι έχουν πάθει όλες οι διάσημες και τρώνε τον πλακούντα τους; Είναι νέα τάση της μόδας ή μήπως απλά μια φυσική ενέργεια που ξεχάστηκε; Είναι όντως ακίνδυνοι ή μήπως υπάρχουν κρυμμένοι κίνδυνοι πίσω από τη νέα τάση;

Βάζουμε στο μικροσκόπιο την πλακουντοφαγία, σου παρουσιάζουμε τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της αλλά και όσων τη θεωρούν επικίνδυνη πρακτική.

Τι υποστηρίζουν οι fans της πλακουντοφαγίας

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πλακουντοφαγίας, είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό για τα θηλαστικά οπότε και για το άνθρωπο. Ο τοκετός εξαντλεί τη νέα μανούλα που χρειάζεται άμεσα πρωτεϊνη, σίδηρο κι άλλα ιχνοστοιχεία. Από την άλλη τελευταία, υπάρχει και η άποψη πως η βρώση του πλακούντα βοηθά στην αντιμετώπιση της επιλόχιας κατάθλιψης και δίνει ψυχική ευεξία στη νέα μαμά.

Στην Αμερική η πρακτική είναι διαδεδομένη με εταιρίες ν' αναλαμβάνουν να αποξηράνουν τον πλακούντα και να τον κάνουν σε μορφή χαπιών έτσι ώστε μια γυναίκα να τον λαμβάνει σταδιακά. Οι αδελφές Κιμ και Κόρτνει Καρντάσιαν, η Αλίσια Σίλβερστοουν, Τζάνιουαρι Τζόουνς κι άλλες διάσημες (μπορείς να τις δεις όλες εδώ) είναι φανατικές οπαδοί της τακτικής.

Μήπως όμως δεν είναι παρά μια ακόμη μόδα και μάλιστα επικίνδυνη; Οι ειδικοί προειδοποιούν...

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Η πλακουντοφαγία κρύβει κινδύνους

Στην Ελλάδα η πλακουντοφαγία δεν είναι διαδεδομένη ενώ και οι γιατροί βλέπουν με σκεπτικισμό το όλο ζήτημα. Από τη μια τα οφέλη που παρουσιάζουν οι υποστηρικτές της τακτικής δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση, το ίδιο όμως δεν ισχύει και με τις βλαβερές του συνέπειες.

Όπως τονίζουν οι γιατροί, αν και όντως ο πλακούντας είναι πλούδια πηγή πρωτεϊνών, έχει σχεδιαστεί για να τρέφει το μωρό κι όχι τη μητέρα.

Από την άλλη να μη ξεχνάμε τους κινδύνους, όπως για παράδειγμα τον κίνδυνο μόλυνσης μιας και στον πλακούντα αναπτύσσονται βακτήρια. Στη Βρετανία, εταιρεία παρασκευής σκευασμάτων πλακούντα όπως πχ κάψουλες και smoothies βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης μετά από μήνυση για ανάπτυξη σταφυλόκκοκου σε γυναίκες που κατανάλωσαν τα σκευάσματα.

Όσο για τη θεωρία των θηλαστικών: οι επιστήμονες τονίζουν πως υπάρχουν κι άλλα είδη που δεν ακολουθούν την πρακτική, όπως για παράδειγμα οι καμήλες ή οι φάλαινες, ενώ όσα επιδίδονται στην πρακτική το κάνουν για αφάλεια και βάσει του ενστίκτου επιβίωσης για να κρύψουν τα ίχνη από τα σαρκοβόρα κι αρπακτικά μιας και μια μαμά με τα μικρά της είναι εύκολα κι αδύναμα θηράματα.

Διάβασε επίσης:

Διάσημες που έχουν φάει πλακούντα