Mα, γιατί πονάω;

30.09.2016
Υποφέρεις από πόνο στη μέση, στον αυχένα, στα ισχία ή σε κάποια άρθρωση, χωρίς να ξέρεις τι ακριβώς σου συμβαίνει; Πριν βγάλεις λανθασμένα συμπεράσματα, εξέτασε πρώτα αν το πρόβλημα είναι παθολογικό ή αν τελικά οφείλεται στο υπερβολικό σου άγχος.

Το... μαρτύριο του χρόνιου πόνου υφίστανται περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Έλληνες ως επίπτωση κάποιας νευροπαθητικής ή μυοσκελετικής πάθησης από την οποία πάσχουν. Νέα ερευνητικά δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι παρόμοιες παθήσεις κάτω από συναισθηματική φόρτιση μπορεί να επιδεινωθούν ή και να πυροδοτηθούν. Δες λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν πρόσφατα οι ειδικοί της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), γιατί η χρόνια οσφυαλγία είναι η πιο συχνή μορφή τέτοιου είδους πόνου αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις αυτήν και τρεις ακόμα παθήσεις (ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο και οστεοαρθρίτιδα των γονάτων) που επίσης δημιουργούν χρόνιους πόνους.

H εργασιακή ανασφάλεια ξυπνά τον πόνο!

Το άγχος και η ανασφάλεια στην εργασία μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο.

Όπως εξηγεί ο δρ Αχιλλέας Γεωργιάδης, ρευματολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Παρισίων και αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), «οποιοσδήποτε πόνος στο ανθρώπινο σώμα ξεκινά από την περιφέρεια (δέρμα, εσωτερικά όργανα) και καταλήγει στον εγκέφαλο.

Ο εγκέφαλος, αφού ενημερωθεί και αξιολογήσει τον πόνο, αντιδρά είτε θετικά, μειώνοντας την έντασή του, είτε αρνητικά, απλώνοντας το ερέθισμα σε άλλες περιοχές του, μετατρέποντας έτσι μια απλή αίσθηση σε συναίσθημα που περιέχει δυσάρεστες παραμέτρους, π.χ. άγχος, οργή. Ενώ λοιπόν υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε πόνος, όπως και αυτός της μέσης, θα αντιμετωπιζόταν ως απλό ιατρικό πρόβλημα, από την κλινική εμπειρία έχει παρατηρηθεί ότι κάτω από συνθήκες έντονου άγχους και εργασιακής ανασφάλειας μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή χρόνια κατάσταση. Στην περίπτωση μάλιστα της οσφυαλγίας, από την οποία πάσχει το 1/3 του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών, οι στατιστικές λένε ότι μόνο στο 40% των πασχόντων υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, ενώ στο 30% έχει να κάνει με ψυχολογικά αίτια».

Για να μην σε πιάνουν οι πόνοι... αδιάβαστη

  • Η οσφυαλγία, από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος), αφορά κάθε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (στη μέση), ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί. Είναι συχνότερη στην 4η και 5η δεκαετία της ζωής και συνήθως οφείλεται σε εκφύλιση των κατώτερων οσφυϊκών διαστημάτων. Μπορεί επίσης να προκαλείται από απότομη αύξηση βάρους, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση ή να είναι ψυχογενούς αιτιολογίας.
  • Η ισχιαλγία είναι μια επώδυνη κατάσταση που προκαλείται από την πίεση στο ισχιακό νεύρο (το κύριο νεύρο που διακλαδίζεται στο νωτιαίο μυελό και συνεχίζει κάτω μέσα από τους μηρούς, τα πόδια και τους αστραγάλους). Η πάθηση χαρακτηρίζεται από πόνο στην περιοχή των γοφών, των γλουτών, στην πίσω ή έξω επιφάνεια της γάμπας και μερικές φορές στα δάχτυλα του ποδιού. Η πίεση στο ισχιακό νεύρο μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία και η κακή στάση του σώματος.
  • Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από παθήσεις που έχουν σχέση με τους μυς, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους, τα νεύρα, τα αγγεία ή το νωτιαίο μυελό. H διάταση των μυών (για οποιονδήποτε λόγο), η κακή θέση και στάση του κεφαλιού μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις είναι μερικές από τις συχνές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο.
  • Η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων αφορά τη φθορά των χόνδρων, των μηνίσκων, των συνδέσμων και των οστών του γόνατος. Αν και είναι ένα φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο που εκδηλώνεται με την πάροδο της ηλικίας (γύρω στα 45-50), συχνά επιβαρύνεται από την καταπόνηση, την παχυσαρκία και την κληρονομική προδιάθεση.

Το ήξερες;

  • Σύμφωνα με τις στατιστικές, τα άτομα που έπασχαν από χρόνιο πόνο είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές της διάθεσης και αδυναμία ελέγχου του άγχους. Επιπλέον, όσοι έπασχαν από κατάθλιψη είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εξελίξουν έναν οξύ πόνο σε χρόνιο.
  • Χρόνιος πόνος είναι αυτός που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες, ενώ ο οξύς ή μικρής διάρκειας πόνος είναι σαφώς προστατευτικός και μας προειδοποιεί για κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού μας.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158

Update: Σεπτέμβριος 2016.


Διάβασε περισσότερα

Πώς θα βγάλω τον πόνο από τη… μέση;

Αυχενικό; Δες πως θα ανακουφιστείς

Τι κρύβει ο πόνος στα γόνατα;