Τι να προσέχεις πριν κάνεις εξετάσεις

07.10.2016
Το πήρες απόφαση να κάνεις τεστ Παπ, μαστογραφία ή άλλες εξετάσεις; Δες ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να κλείσεις ραντεβού και τι προετοιμασία χρειάζεται να κάνεις.

* Τεστ Παπ: Η καλύτερη χρονική περίοδος για την εφαρμογή του είναι 10 έως 20 ημέρες μετά την πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως. Τις δύο ημέρες πριν από το τεστ πρέπει να αποφύγεις τις κολπικές πλύσεις και τη χρήση αφρού, κρέμας ή τζελ με σπερματοκτόνο, διότι υπάρχει περίπτωση να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης. Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αντένδειξη για το τεστ Παπ.

* Μαστογραφία: Πρέπει να γίνεται από την 5η έως και τη 10η με 12η ημέρα του κύκλου, αφενός για να διασφαλιστεί πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο εγκυμοσύνης και αφετέρου επειδή μετά την ωορρηξία οι μαστοί είναι διογκωμένοι (Η εξέταση σε μαλακό μαστό δείχνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ευρήματα, ενώ ένας διογκωμένος μαστός μπορεί να δώσει ψευδή αποτελέσματα). Η εξέταση μπορεί να καταστεί ακόμα πιο αξιόπιστη αν δώσεις στο γιατρό να συγκρίνει τις πιο παλιές ακτινογραφίες σου με τις καινούργιες.

* Κολονοσκόπηση: Την προηγούμενη ημέρα από την εξέταση ο γιατρός θα σου συστήσει να πάρεις ένα ισχυρό καθαρτικό για τον καθαρισμό του εντέρου, που θα επιτρέψει την καλύτερη απεικόνιση του εσωτερικού του. Επίσης, θα σου συστήσει ειδική δίαιτα για τις τελευταίες ημέρες πριν από την εξέταση, που αποκλείει τις τροφές με φυτικές ίνες (λαχανικά, χόρτα, φρούτα, όσπρια) και γαλακτοκομικά.

Και για τον αγαπημένο σου;

Και για τον αγαπημένο σου

* PSA: Η τιμή του PSA επηρεάζεται από φλεγμονές (π.χ. προστατίτιδα), από τη δακτυλική εξέταση (γι’ αυτό και μεταξύ των δύο εξετάσεων καλό είναι να μεσολαβεί χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας). Το υψηλό PSA, λοιπόν, δεν αρκεί από μόνο του να αποτελέσει μέσο διάγνωσης καρκίνου. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί η ύπαρξη κακοήθειας είναι η βιοψία (γίνεται από το ορθό). Για το λόγο αυτό ο ειδικός παρακολουθεί στενά το ρυθμό αύξησης του PSA, δεδομένου ότι ο χρόνος διπλασιασμού του (doubling time) θεωρείται σημαντικός. Επιπλέον, σήμερα γίνονται και εξετάσεις μοριακής βιολογίας (μέτρηση του RTPCR του PSA), που βοηθούν να διαπιστωθεί πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος, άρα και πόσο γρήγορα πρέπει να επαναληφθεί η βιοψία.


AΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 175

Update: Οκτώβριος 2016.