Οστεοπόρωση: Mείνε δυνατή ως το κόκαλο

19.10.2016
Σε επιδημία εξελίσσεται η οστεοπόρωση, που εμφανίζεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Και μπορεί η νόσος να δρα ύπουλα όμως κι εμείς έχουμε τα όπλα μας.

Πολυάριθμες μελέτες χρόνια τώρα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ολοένα και νεώτερες ελληνίδες έχουν ελαττωμένη οστική μάζα και το σπουδαιότερο, σχεδόν στην πλειοψηφία τους αγνοούν τον κίνδυνο που διατρέχουν. Όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οστεοπόρωση να παραμένει σε μεγάλο βαθμό χωρίς διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση. Ακόμα λοιπόν και αν είστε πολύ πιο νέα και πιστεύετε ότι το θέμα δεν σας αφορά, πρέπει να ξέρετε ότι οι συνήθειές σας σε όλες τις φάσεις της ζωής σας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αν και σε ποιο βαθμό θα προσβληθείτε στο μέλλον από οστεοπόρωση.

Γιατί η οστεοπόρωση εκδηλώνεται κυρίως στις γυναίκες;

Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες έχουν μικρότερη οστική μάζα από τους άνδρες αλλά και επειδή φτάνοντας στην ηλικία της εμμηνόπαυσης παρουσιάζουν απότομη οστική απώλεια, καθώς το σώμα τους χάνει τα προστατευτικά για το σκελετό οιστρογόνα. Επιπλέον, η μειωμένη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, σε όλες τις ηλικίες, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στην ώριμη ηλικία.

Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε;

Καθημερινά ο γυναικείος οργανισμός έχει ανάγκη από 1.000 mg ασβεστίου (π.χ. ένα ποτήρι γάλα, ένα γιαούρτι και ένα κομμάτι κίτρινο τυρί). Οι ανάγκες σε ασβέστιο, βέβαια, αυξάνονται στα 1.200 mg σε ορισμένες φάσεις της ζωής (π.χ. στην εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, μετά τα 65), αλλά κατά μέσον όρο οι τρεις μερίδες γαλακτοκομικών επαρκούν.

Ποιες ασκήσεις θα δυναμώσουν τα οστά μου;

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, το περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο, το σχοινάκι, ο χορός, η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ, τα βαράκια και το τένις αποτελούν δραστηριότητες που ωφελούν σημαντικά το σκελετό και τον προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Επίσης το pilates, η yoga και το tai chi βοηθούν στην πρόληψη από πτώσεις και κατάγματα. Ωστόσο άτομα με ήδη διαγνωσμένη οστεοπόρωση πρέπει να αποφεύγουν το τρέξιμο (jogging) και τις ασκήσεις που εκτείνουν ή στρίβουν πολύ τη σπονδυλική στήλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια καλή επιλογή παραμένει το περπάτημα, το κολύμπι αλλά και οι ασκήσεις μέσα στο νερό.

Πώς θα μάθω αν έχω οστεοπόρωση;

Το αν πάσχετε ή όχι από οστεοπόρωση θα το μάθετε κάνοντας μια πολύ απλή εξέταση. Αυτήν της οστικής πυκνότητας. Πρόκειται για σύγχρονη διαγνωστική μέθοδο μεγάλης ακριβείας, εντελώς ακίνδυνη και ανώδυνη, η οποία μέσα σε 7 λεπτά ανιχνεύει και τις παραμικρές απώλειες οστικής μάζας.

Υπάρχει θεραπεία για την οστεοπόρωση;

Η θεραπεία της οστεοπόρωσης σίγουρα δεν μπορεί να επιτύχει την πλήρη αποκατάσταση της οστικής μάζας που έχει ήδη χαθεί. Ωστόσο, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών αγωγών, που οι γυναίκες σε συνεργασία πάντα με το γιατρό τους έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν προκειμένου να εμποδίσουν την περαιτέρω οστική απώλεια, να αυξήσουν την οστική μάζα ή και να μειώσουν τον κίνδυνο καταγμάτων.

Διάβαστε στην επόμενη σελίδα τις 6 σωστές κινήσεις για γερά κόκαλα!

OΙ ΣΩΣΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΚΟΚΑΛΑ

1. Αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (το γάλα, το κίτρινο τυρί και το γιαούρτι αποτελούν τις καλύτερες πηγές ασβεστίου). Προσθέστε στη διατροφή σας σολομό, σαρδέλες, σπανάκι, μπρόκολο, ξηρούς καρπούς και γενικά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

2. Μειώστε στο ελάχιστο το κάπνισμα, που εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο από τις τροφές.

3. Περιορίστε το αλκοόλ, καθώς αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία των οστών.

4. Φροντίστε να σας βλέπει... ο ήλιος (τουλάχιστον για 10 λεπτά την ημέρα), έτσι ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να συνθέσει την απαραίτητη για τα οστά βιταμίνη D από το ηλιακό φως.

5. Ακολουθήστε κάποιο πρόγραμμα άσκησης, που βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

6. Αν χρειαστεί να αδυνατίσετε, κάντε το σταδιακά, αποφεύγοντας να χάσετε απότομα υπερβολικό βάρος.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 144
Update: Οκτώβριος 2016