Εμμηνόπαυση: Μήπως ήρθε νωρίς;

17.10.2016
Δες σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πρόωρη εμμηνόπαυση και το σημαντικότερο; Τι μπορείς να κάνεις.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική κατάσταση, που συμβαίνει συνήθως στην ηλικία των 48 με 52 ετών. Με δυο λόγια, εμμηνόπαυση για τη γυναίκα σημαίνει ότι ένας κύκλος κλείνει, για να δώσει τη θέση του σε έναν άλλον. Σημαίνει επίσης ότι οι ωοθήκες της σταματούν να παράγουν οιστρογόνα (προστατευτικές γυναικείες ορμόνες) που επιδρούν και συμμετέχουν στη διαδικασία της αναπαραγωγής. Αυτή όμως η απότομη πτώση των οιστρογόνων είναι δυνατόν να προκαλέσει πολλές αλλαγές στο γυναικείο οργανισμό. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες είναι: oι εξάψεις, οι εφιδρώσεις και οι έντονες εναλλαγές της διάθεσης σε συνδυασμό με τις γνωστές ανωμαλίες στην περίοδο. Ωστόσο, ένα ποσοστό γυναικών, γύρω στο 10%, έχει πρόωρη εμμηνόπαυση γύρω στα 40.

Τι μπορεί να φταίει: Γενικά, η εμμηνόπαυση ξεκινάει νωρίτερα σε όσες γυναίκες καπνίζουν και σε όσες έχουν εκτεθεί σε τοξικούς παράγοντες και ακτινοβολία, ενώ η εμμηνόπαυση πριν από τα 40 (πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια) είναι συνήθως κληρονομική και συμβαίνει στο 1-2% των γυναικών. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις «είναι στο χέρι σας να περάσετε στο νέο αυτό μεταβατικό στάδιο της ζωής σας χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Τι να κάνετε:

Η κλασική αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης είναι η ορμονοθεραπεία, - με δισκία (από το στόμα), διαδερμικά αυτοκόλλητα, κολπικά ένθετα και αλοιφές-, η οποία στοχεύει να υποκαταστήσει στον οργανισμό τα οιστρογόνα που παύουν να παράγονται στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα. Ωστόσο, αν έχετε μπει πρόσφατα στην εμμηνόπαυση, ανεξάρτητα από το αν θα υποβληθείτε ή όχι σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεράσετε ανώδυνα τις βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές που τη συνοδεύουν. Για προληπτικούς ή θεραπευτικούς λόγους ο γιατρός θα σας χορηγήσει τη βιταμίνη Ε σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Καλό όμως είναι να καταναλώνετε και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως ελαιόλαδο, σκούρα πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά.

Προσοχή: Στην αρχή της εμμηνόπαυσης συστήνεται ένας κύκλος εξετάσεων που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσετε. Αυτές είναι:

  • Η μαστογραφία (που πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο),
  • Η μέτρηση οστικής πυκνότητας (πρέπει να γίνει για πρώτη φορά γύρω στα 50).
  • Μία φορά το χρόνο χρειάζεται και ένα διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών (κυρίως για να ελέγχεται η κατάσταση των ωοθηκών).

Να θυμάστε:

  • H άσκηση ωφελεί ιδιαίτερα τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, επειδή βελτιώνει το μυϊκό και το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθά στη διατήρηση του βάρους και αποτρέπει την έντονη οστική απώλεια που παρατηρείται κυρίως τα 5-6 πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης.
  • Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία (και) της εμμηνοπαυσιακής γυναίκας, καθώς, εκτός των άλλων δεινών που προκαλεί, φαίνεται να αποτελεί «εμπόδιο» στην απορρόφηση του ασβεστίου.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 134

Update: Οκτώβριος 2016