Αρης: Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού

31.07.2013
Μαχητική διάθεση, διεκδίκηση, ορμητική δράση, πάθος, ωμή δύναμη, πόθος για ανεξαρτησία. Όλα χαρακτηριστικά ενός πλανήτη που καθορίζει καταλυτικά τον τρόπο που εκφραζόμαστε, τόσο λεκτικά όσο και πρακτικά, ενώ συνδέεται άμεσα με τις σεξουαλικές προτιμήσεις μας. Πώς συμπεριφέρεται στα 12 ζώδια;

Από τη Βίκη Παγιατάκη

Αν ο Ερμής στην αστρολογία αντιπροσωπεύει το μυαλό και η Αφροδίτη το συντροφικό και συλλογικό πνεύμα, ο Άρης εκφράζει το διαχωρισμό από την ομάδα, την επιθυμία για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Το άτομο που διαθέτει έναν ισχυρό Άρη -αυτό φαίνεται περισσότερο από τη θέση του στο ζωδιακό κύκλο, τον οίκο και τις πλανητικές όψεις που σχηματίζει με τους άλλους πλανήτες τη στιγμή της γέννησης- έχει διακαή πόθο να διαφοροποιηθεί από τις συλλογικές σταθερές -την οικογένεια, την παρέα, την κοινωνία- και να ηγηθεί.

Η Αφροδίτη, π.χ., απαιτεί την πλήρη προσωπική ταύτιση με την ομάδα, γι’ αυτό και είναι πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις και συμβιβασμούς. Ο Άρης όμως είναι η παρόρμηση αλλά και η δύναμη που αντιπαρατίθεται, που έρχεται απέναντι στους άλλους για να υπερασπιστεί ή και να επιβάλλει πολλές φορές τις ιδέες και τις θέσεις του, αλλά και να υποστηρίξει τα συμφέροντά του. Ο δυνατός Άρης - το άτομο δηλαδή που τον διαθέτει- θα προχωρήσει καθαρά και... παλικαρίσια προς αυτή την κατεύθυνση, με θάρρος και παρρησία. Ο αδύναμος Άρης είναι περισσότερο... φωνακλάς και καβγατζής. Ασφαλώς έχετε δει πολλές ταινίες με ανάλογες σκηνές. Το «παλικάρι» θα πάρει το ρίσκο και θα πάει στα ίσα να συγκρουστεί και να πολεμήσει, ενώ ο ψευτοπαλικαράς θα κάνει διάφορους ελιγμούς και θα φωνάζει «κρατήστε με να μην σκοτώσω». Αυτό που εννοεί πραγματικά, όμως, είναι «ελάτε βοηθήστε να μην τις φάω». Εξυπακούεται ότι ο σωστός Άρης, πριν ξεκινήσει μια «μάχη», έχει υπολογίσει τις δυνάμεις του και είναι έτοιμος να πληρώσει το κόστος που θα προκύψει. Ένας αδύναμος Άρης μπορεί να κάνει πολλούς συμβιβασμούς ή και να χτυπήσει... μπαμπέσικα. Πισώπλατα, όπως λέμε.

Ο Άρης, όμως, εκτός από την ενστικτώδη δύναμη, τη διεκδίκηση της ατομικότητας και την επιθυμία να είναι ο εαυτός του, αντιπροσωπεύει και το σεξ. Το σεξ, όμως, ως γενετήσια πράξη, που διαιωνίζει τη ζωή. Λείπει δηλαδή ο ρομαντισμός, το τακτ και η ιδιαίτερη τρυφερότητα - που είναι περισσότερο παράγωγα της Σελήνης, της Αφροδίτης και του Ποσειδώνα. Ο Άρης θέλει να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του, να χαρεί την απόλαυση που δίνει η ερωτική πράξη αυτή καθ’ αυτή και να υποτάξει το άλλο πρόσωπο μέσα από τη σαγήνη που ασκεί. Αυτός και ο Πλούτωνας είναι οι δύο πλανήτες που σχετίζονται κατ’ εξοχήν με το σεξ και όλες τις αποχρώσεις του, τις συμβατές με την τρέχουσα ηθική αλλά και την... παρεκκλίνουσα.

Η ουσιαστική λειτουργία του Άρη στον άνθρωπο δεν σχετίζεται με την εσωτερική εκλέπτυνση, αλλά με τη ζωτική δύναμη, τη μαχητικότητα και την επιθετικότητα, και τα βασικά συναισθήματα γι’ αυτόν είναι δύο: η ευχαρίστηση και η δυσαρέσκεια. Άρης είναι όλη η ενέργεια που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα, και αυτή θα πρέπει να κατανεμηθεί και να διευθετηθεί σε πράξεις, καλές ή κακές, κι αν θα επικρατήσουν οι μεν ή οι δε θα φανεί όχι μόνο από τη θέση του μαχητικού πλανήτη αλλά και από τη θέση του Ερμή. Ο Άρης είναι κατά κάποιον τρόπο η τυφλή δύναμη, και ο Ερμής το μυαλό που θα την οδηγήσει στο καλό ή το κακό. Θυμηθείτε ότι το νυστέρι που σκοτώνει γιατρεύει επίσης. Το μυαλό οδηγεί το χέρι, και το ηθικό μέρος, που αντιπροσωπεύεται από τον Δία, μας δείχνει τις προθέσεις αυτού που το κρατάει.

Ο Άρης, στα θετικά χαρακτηριστικά του, είναι ο ηγέτης, ο προστάτης των δυνάμεων, η εποικοδομητική δύναμη, το εξερευνητικό και πρωτοποριακό πνεύμα, ο υγιής ανταγωνισμός, το θάρρος, ο αγώνας για αυτοέκφραση και αυτοεπιβεβαίωση, και γενικά αντιπροσωπεύει όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει το άτομο για να ξεφύγει από συγγενικούς και οικογενειακούς δεσμούς -μιλάμε για δεσμά και όχι για υγιείς σχέσεις εδώ- προκειμένου να αποκτήσει τη δική του θέση στον ήλιο και την προσωπική του δυναμική απέναντι στις προκλήσεις αλλά και τις αναποδιές της ζωής. Μερικά από τα αρνητικά χαρακτηριστικά του είναι: επιθετικότητα, προσπάθεια για αυτοεπίδειξη, εκρήξεις εγωπάθειας, βλαβερός αυθορμητισμός, αδιαλλαξία, ανυπομονησία, υπερβολική επιθυμία για περιπέτεια, συγκρουσιακή συμπεριφορά στη σχέση, την οικογένεια, την ομάδα και την κοινωνία, μόνο και μόνο για να γίνει το δικό του, καθώς επίσης και έντονες σεξουαλικές παρεκκλίσεις.

Τι σημαίνει η θέση του Άρη στα δώδεκα ζώδια

Ο Αρης στον Κριό
Ο πλανήτης της δράσης είναι κυβερνήτης του Κριού -πράγμα που σημαίνει ότι η φύση του είναι συγγενική με εκείνη του ζωδίου-, και έτσι έχει τον κατάλληλο χώρο για να εκφράσει τα θετικά του χαρακτηριστικά. Προσφέρει στο άτομο ενεργητικότητα, αποφασιστικότητα, θάρρος και θέληση για ανάπτυξη πρωτοβουλίας. Δεν λείπουν επίσης η ζωτικότητα και η μεγάλη ψυχική και σωματική αντοχή. Ο ενθουσιασμός είναι απαραίτητος για κάθε ξεκίνημα και αλλαγή, κι αν αυτός δεν υπάρχει, το άτομο δύσκολα θα προχωρήσει. Εδώ υπάρχει έντονη ερωτική διάθεση, κι αν αυτή εμποδιστεί, μπορεί να προκαλέσει, εκτός των άλλων, και... συχνούς πονοκεφάλους.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: απερισκεψία σε υποσχέσεις και πράξεις, θυμό, βιαιότητα, υψηλό πυρετό που εναλλάσσεται με απότομη πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, ευαισθησία σε μάτια, μύτη και αυτιά, ατυχήματα και χτυπήματα στο κεφάλι.

Ο Αρης στον Ταύρο
Σ’ αυτό το ζώδιο ο Άρης δηλώνει κυρίως αποφασιστικότητα, υπομονή, πρακτικότητα και μεθοδικότητα. Το άτομο θέτει τον σκοπό του, όποιος κι αν είναι αυτός, και, χωρίς να παρεκκλίνει, προχωρά προς την επίτευξή του. Προκειμένου να φτάσει εκεί που θέλει είναι διατεθειμένο, όπως λένε, να... φάει ένα μαγκάλι κάρβουνα. Η υπομονή, η επιμονή και η εργατικότητα μαζί με το επιχειρηματικό συνήθως πνεύμα βοηθούν το άτομο να κάνει λεφτά, τα οποία όμως μπορεί να χάσει αν ο Άρης αυτός σχηματίζει κακές πλανητικές όψεις.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: βιαιότητα, και στο σεξ, αν βάλλεται και η Αφροδίτη, ξεροκεφαλιά, εκδικητικότητα, προβλήματα με το λαιμό.

Ο Αρης στους Διδύμους
Ταχύτητα στον τρόπο σκέψης, επικοινωνιακό χάρισμα και αμεσότητα. Πλούσιο λεξιλόγιο, συνήθως, και πρωτοτυπία στις εμπνεύσεις. Το άτομο που έχει τον Άρη σε αυτή τη θέση -αν δεν βάλλεται ιδιαίτερα ο Ερμής στο ωροσκόπιό του- διακρίνεται για την ικανότητά του στη λεκτική μαχητικότητα -και όχι τόσο από άλλης μορφής-, αυτή μάλιστα θα επιστρατεύσει για να υπερασπίσει τους σκοπούς του. Υπάρχει ποικιλία στις σκέψεις, τις εμπνεύσεις, αλλά θα χρειαστεί πειθαρχία για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: απόσπαση σκέψης και διάσπαση προσοχής, όπως και κατασπατάληση δυνάμεων ή προβλήματα με τα αδέρφια. Το άτομο αλλάζει συχνά διαθέσεις, προτιμήσεις και σχέδια, με κίνδυνο να μεταβληθεί σε πολυτεχνίτη κι ερημοσπίτη.

Ο Αρης στον Καρκίνο
Αυτή δεν είναι και τόσο επιθυμητή θέση για τον πλανήτη, αφού στο ζώδιο αυτό βρίσκεται σε πτώση. Η έξαρσή του, δηλαδή η απόδοση των πιο θετικών χαρακτηριστικών του, γίνεται στο απέναντι ζώδιο, τον Αιγόκερω. Η δύναμη, η αποφασιστικότητα και η πρωτοβουλία πρέπει να περάσουν μέσα από ένα συναισθηματικό φίλτρο και να λάβουν πολλές παραμέτρους υπόψη τους πριν εκφραστούν. Το άτομο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, και αυτό μπορεί να φέρει πολλά μπλοκαρίσματα. Στις σχέσεις, τον έρωτα, τη ζωή γενικότερα. Το υπόλοιπο ωροσκόπιο θα δείξει αν αυτός είναι ο Άρης του... υποταγμένου ή του επαναστάτη. Συχνά η οικογένεια κληροδοτεί στο άτομο πολλά και ποικίλα προβλήματα.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: διχόνοια στην οικογένεια ή βάρη από αυτήν. «Πονεμένη» σχέση, με τη μητέρα συνήθως. Απώλεια κληρονομιάς, προβλήματα με το στήθος, το πεπτικό και το στομάχι, σεξουαλική αδυναμία ή παρεκκλίσεις.

Ο Αρης στον Λέοντα
Είναι μια επιθυμητή θέση για τον Άρη αυτή, αφού προικίζει το άτομο με δύναμη, ενεργητικότητα, θάρρος και επιθυμία για ανεξαρτησία. Το άτομο με αυτόν τον Άρη το χαρακτηρίζουν συνήθως η ειλικρίνεια, η εντιμότητα και η γενναιοδωρία, που το βοηθούν να φτάσει σε υψηλές θέσεις επαγγελματικά και κοινωνικά. Φυσικά, εξαιτίας της μαχητικότητας και της φιλοδοξίας, που είναι πολύ ανεπτυγμένες μέσα του, μπορεί να μπαίνει στη μύτη των άλλων. Έχει το ταπεραμέντο αρχηγού και αυξημένη ερωτική διάθεση. Η γενναιοδωρία του προεκτείνεται και στο σεξ, μια που νοιάζεται για την απόλαυση και του συντρόφου του.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: κατάχρηση δύναμης και εξουσίας, δεσποτισμό, ζήλια, εγωισμό, μεγαλομανία, απώλεια γοήτρου, προβλήματα στην καρδιά.

Ο Αρης στην Παρθένο
Πρακτικότητα, επιδεξιότητα, κατασκευαστικές ικανότητες. Το άτομο μπορεί να δουλέψει με συνέπεια και ακρίβεια, ενώ στην έρευνα μπορεί να κάνει κυριολεκτικά θαύματα! Η φιλοδοξίες δεν του λείπουν, ίσως όμως το άτομο έχει περισσότερη τύχη στην πραγματοποίησή τους όταν εργάζεται για άλλον και όχι τόσο για τη δική του επιχείρηση. Τα στοιχεία της ακρίβειας και της ανάλυσης, που είναι τόσο ανεπτυγμένα μέσα του, μπορεί να γίνουν ανασταλτικός παράγοντας στη λήψη γρήγορων αποφάσεων.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: ευερεθιστότητα, γκρίνια, υπερβολική σκοπιμότητα, προβλήματα με υφισταμένους και συναδέλφους, ευαισθησία στο δέρμα και τα έντερα.

Ο Αρης στον Ζυγό
Εδώ ο πλανήτης της δράσης βρίσκεται σε θέση πτώσης, κι αυτό φυσικά γιατί στο απέναντι ζώδιο, τον Κριό, βρίσκεται στη θέση που του ταιριάζει. Μεγάλο μέρος της ενεργητικότητας του ατόμου με αυτόν τον Άρη δίνεται στη δημιουργία σχέσεων, στη συντροφικότητα και τη συνύπαρξη με τους άλλους, αλλά τις περισσότερες φορές το παρακάνει σ’ αυτή του την προσπάθεια. Ο δυναμισμός και η διάθεση για δημιουργία περνούν μέσα από συχνές μεταπτώσεις, με αποτέλεσμα να εναλλάσσονται η έντονη δραστηριοποίηση με τη νωθρότητα. Συνήθως το άτομο με τον Άρη αυτόν ξεκινάει συνεργασίες και σχέσεις κάνοντας έντονες παραχωρήσεις και μετά αρχίζει τις γκρίνιες και τα παράπονα αν δεν εισπράξει τα ανάλογα. Όσον αφορά το γάμο, μάλλον βιάζεται αρκετά.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: υπερβολή στη θεωρία και λίγες πράξεις, συγκρούσεις με το νόμο, διαζύγιο, διαψεύσεις σχετικές με τα ταλέντα του, ευαισθησία σε κύστη και νεφρά.

Ο Αρης στον Σκορπιό
Παραδοσιακά -και πριν από την ανακάλυψη του Πλούτωνα, φυσικά- ο Άρης ήταν κυβερνήτης όχι μόνο του Κριού αλλά και του Σκορπιού. Επομένως, η θέση αυτή θεωρείται ισχυρή και ευπρόσδεκτη. Χαρίζει αποφασιστικότητα, δημιουργικές και στρατηγικές ικανότητες, διάθεση για την ανάληψη ευθύνης, αντοχή και υπομονή απαραίτητη ακόμα και για τη διευθέτηση δύσκολων αποστολών. Το άτομο με αυτόν τον Άρη θα επιστρατεύσει... θεούς και δαίμονες και θα παλέψει για να νικήσει. Σπάνια ξέρει τι σημαίνει οπισθοχώρηση. Έχει έφεση στην έρευνα, τη χειρουργική, τη χημεία, τη φαρμακολογία και σε ό,τι έχει σχέση με Μαθήματα αστρολογιας το στρατό και τη θάλασσα. Το χαρακτηρίζει η έντονη ερωτική διάθεση.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: αδιαλλαξία, υπερβολικό εγωισμό, χειραγώγηση και καταπίεση των άλλων, ζήλια, καταστροφικά πάθη, σεξουαλικές παρεκκλίσεις ή αδυναμία ικανοποίησης.

Ο Αρης στον Τοξότη
Δύναμη, ψυχική και σωματική, αισιοδοξία και ενθουσιασμός. Το άτομο με αυτόν τον Άρη είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες και στις καινοτομίες, ενώ δεν του λείπουν οι στρατηγικές και οι διαπραγματευτικές ικανότητες. Συνήθως έχει πίστη στον άνθρωπο, αλλά ακόμα κι αν πληγωθεί, δεν θα παραμείνει για πολύ στο αρνητικό συναίσθημα. Θα προχωρήσει παρακάτω. Ο ιδεαλισμός και η δυνατότητα να ξαναρχίζει είναι τα δυνατά του σημεία. Το ότι οι απόψεις του διαφέρουν συνήθως από αυτές των υπολοίπων -είναι νεωτεριστικές- κατατάσσουν το άτομο με αυτόν τον Άρη στους... παράξενους του ζωδιακού. Ακόμα και στο σεξ είναι κάπως πιο... ανοιχτό σε δοκιμές και εμπειρίες.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: λαιμαργία, επιπολαιότητα, έλλειψη του μέτρου, σκληρή συμπεριφορά που φτάνει έως την αδιαφορία, τυχοδιωκτισμό, θράσος, προβλήματα με το νόμο, ίσως και άλλων χωρών, απιστία, χτυπήματα στα πόδια, ευαισθησία στο συκώτι.

Ο Αρης στον Αιγόκερω
Εδώ ο πλανήτης βρίσκεται στην έξαρσή του, γεγονός που σημαίνει ότι αποδίδει και εκφράζει στο μάξιμουμ τα χαρακτηριστικά του. Λίγο παράξενο, θα μου πείτε, αυτή η... πανδαισία της δύναμης, της ορμής και της ενεργητικότητας να αποδίδει τόσο σε ένα ζώδιο τόσο διαφορετικό από τον Κριό, του οποίου είναι ο κυβερνήτης. Υπάρχει μια εξήγηση. Η δύναμη εδώ προσλαμβάνει πρακτικότητα, ρεαλισμό και μέτρο, και δεν σπαταλιέται άσκοπα. Το άτομο αυτό έχει ταλέντο στην άσκηση της εξουσίας και στη διοίκηση, ενώ αναλαμβάνει ευχαρίστως ευθύνες. Το χαρακτηρίζουν ο αυτοέλεγχος και η επίμονη προσπάθεια, που συνήθως οδηγούν στην επιτυχία. Το σεξαπίλ του είναι έντονο αλλά όχι κραυγαλέο.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: υπερβολική φιλοδοξία, απομόνωση, ανάληψη υπερβολικά μεγάλου ρίσκου, που οδηγεί σε αποτυχία επαγγελματική ή κοινωνική, ζήλια, εκδικητικότητα, αντικοινωνικότητα, ερωτική ψυχρότητα, μυοσκελετικά προβλήματα.

Ο Αρης στον Υδροχόο
Τρόπος σκέψης γρήγορος και συνήθως εφευρετικός. Πνεύμα ανήσυχο και αντισυμβατικό, που αρνείται να ακολουθήσει την πεπατημένη στους περισσότερους τομείς της ζωής του. Ακόμα και στις καλύτερες περιπτώσεις, δυσκολεύεται να συμπράξει με τους άλλους, παρόλο που κατά βάση η πρόθεσή του είναι να λειτουργήσει ομαδικά. Μεγαλύτερη επιτυχία γνωρίζει στις γρήγορες συναλλαγές και στα σχέδια που δεν απαιτούν μακροχρόνια προσπάθεια. Λέγεται ότι αυτός είναι ένας επαναστάτης Άρης, αλλά αν και το υπόλοιπο ωροσκόπιο δεν παρουσιάζει ένα...εμπνευσμένο άτομο, μπορεί όλη η επαναστατικότητά του να εκφραστεί μέσω της αναζήτησης του νεωτερισμού στην εργασία του.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: τη χωρίς περιορισμούς αναζήτηση και τον πειραματισμό στον έρωτα, με σκοπό την ικανοποίηση.

Ο Αρης στους Ιχθύς
Αυτή δεν είναι και τόσο επιθυμητή θέση για τον Άρη, αφού η δύναμη, η ενεργητικότητα, η αποφασιστικότητα και η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλίας συχνά μπλοκάρονται από ένα μεγάλο συναισθηματισμό. Μια διαρκής αναποφασιστικότητα και η ανάγκη για ενδοσκόπηση, όπως και οι εξαρτήσεις σε σχέση με το περιβάλλον του, κάνουν το άτομο αδύναμο στο παιχνίδι που παίζουν οι άλλοι. Ο Άρης αυτός μπορεί να διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο αν δέχεται ευνοϊκές γωνίες μέσα στο ωροσκόπιο από τον Ήλιο, τον Δία ή τον Πλούτωνα. Η τέχνη, τα επαγγέλματα που απαιτούν μυστικότητα και η εργασία με ομάδες μπορεί να είναι μια καλή διέξοδος.

Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: έφεση στο αλκοόλ και ό,τι παραισθησιογόνο, υπερευαισθησία στα νεύρα, ενοχές από μη έντιμες πράξεις, αισχροκέρδεια, προδοσία, ενέδρες και κρυφούς εχθρούς, εμπλοκή στη σεξουαλική λειτουργία ή περίεργο τρόπο έκφρασης.

  • Μάθε πού βρίσκεται ο Άρης σου μόνο με 1 SMS! Στείλε ΑΡΗΣ2 (κενό) ΗΗΜΜΕΕΕΕ (κενό) ΩΩΛΛ στο 54890 π.χ., αν έχεις γεννηθεί στις 5/2/1973, στις 15:30, θα στείλεις ΑΡΗΣ2 05021973 1530 Xρέωση: 1,48 €/SMS (με Φ.Π.Α.). Lexitel: Γραμμή παραπόνων 2111885511