Όσα πρέπει να ξέρεις για τη Νέα Σελήνη του Ιανουαρίου

12.01.2016
Αυτή η Nέα Σελήνη μάς ενθαρρύνει να εξετάσουμε τα θεμέλια της ζωής μας, τις βάσεις στις οποίες στηριζόμαστε. Η δε παράλληλη σύνοδος Κρόνου - Αφροδίτης στον Τοξότη θα φέρει στην επιφάνεια τυχόν διαφορές με άτομα που εκτιμούμε. Ο Γιώργος Πανόπουλος μας αναλύει όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τη Νέα Σελήνη του Ιανουαρίου.

Ο Αιγόκερως έχει ως σύμβολο την κατσίκα, θηλαστικό που είναι δεινός αναρριχητής και το συναντούμε στα πιο απόκρημνα μέρη. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μας τώρα είναι να ανακαλύψουμε και να σκαρφαλώσουμε στο κατάλληλο για εμάς βουνό, δηλαδή να ανακαλύψουμε και να κινηθούμε προς τις φιλοδοξίες και τα ιδανικά της ψυχής μας.

Tο ζώδιο αυτο και ο κυβερνήτης του, ο Κρόνος, μας προκαλούν να γίνουμε κύριοι του εαυτού μας, να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεών μας, να γίνουμε ο κριτής του εαυτού μας, να επιλέξουμε το σωστό από το λάθος, το δίκαιο από το άδικο, το πραγματικό από το μη ρεαλιστικό. Να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας.

Στην παραδοσιακή αστρολογία, ο Κρόνος είναι γνωστός ως «κακεργέτης», ως βλαβερός και δύσκολος πλανήτης. Ακόμα και οι αρετές του είναι θλιβερές ? αυτοέλεγχος, λιτότητα, προφύλαξη? και τα ελαττώματά του είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα, αφού όλα έχουν στο κέντρο τους τον φόβο. Δεν διαθέτει ούτε τη γοητεία των άλλων αργών πλανητών ούτε κάτι ανθρώπινο, όπως οι προσωπικοί πλανήτες. Φέρνει περιορισμούς, απογοήτευση, σκληρή δουλειά, αυταπάρνηση. Ακόμα και η φωτεινή του πλευρά συνδέεται με την ωριμότητα και την αυτοπειθαρχία κάποιου που παίρνει τη ζωή πολύ στα σοβαρά. Με λίγα λόγια, για να κερδίσουμε τον εαυτό μας χρειάζεται να πιεστούμε από περιστάσεις δύσκολες και επώδυνες.

Ο Κρόνος στον Τοξότη τεστάρει την πίστη μας στη ζωή, στις ιδέες, στις απόψεις και στις αντιλήψεις μας, ταρακουνά τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε, επιτίθεται στις πεποιθήσεις μας. Χρειάζεται να σκεφθούμε ξανά όλα αυτά και πιθανόν να τα αναπροσαρμόσουμε, να τα ανασκευάσουμε, να τα μεταβάλουμε, αφού η αντοχή τους θα δοκιμαστεί στο καμίνι της πραγματικότητας. Δεν έχει σημασία πια να ακολουθούμε την οπτική γωνία των άλλων, αλλά να ανακαλύψουμε την προσωπική μας ματιά στα πράγματα και τους ανθρώπους. Χρειάζεται ίσως να απογοητευθούμε από τις εκδοχές της αλήθειας των άλλων για να αναλάβουμε την ευθύνη της προσωπικής μας αλήθειας χωρίς φόβο και πάθος και κυρίως χωρίς φανατισμό. Η γνώμη των άλλων για εμάς είναι σημαντική μέχρι του σημείου να συνειδητοποιήσουμε κάποιες πλευρές του εαυτού μας κι όχι για να την ενσωματώσουμε ως απόλυτη αλήθεια. Οι δικές μας απαντήσεις στις μεγάλες ερωτήσεις έχουν σημασία, όχι των άλλων.

Κατά τη διάρκεια της Νέας Σελήνης έχουμε τη σύνοδο Κρόνου-Αφροδίτης στον Τοξότη. Είναι από τις εποχές όπου πιθανόν έρχονται στην επιφάνεια οι διαφορές μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε ή εκτιμάμε ή με αυτούς που ερχόμαστε σε επαφή επαγγελματικά: Οι αξίες μου και οι αξίες σου, οι στόχοι σου και οι στόχοι μου. Τι είναι αυτό που δεν μου αρέσει σε σένα, τι μας χωρίζει, τι βρίσκεις όμορφο και άσχημο; Έχει δέσμευση, αντοχή και εξέλιξη η σχέση μας; Ευχαριστιόμαστε ο ένας τον άλλον; Παίρνουμε ικανοποίηση από την κοινή μας ζωή; Πόσο με θέλεις, με ποθείς, σε έλκω; Και να μην ξεχνάμε και την οικονομική διάσταση αυτής της όψης: Πώς διαχειριζόμαστε τα κοινά οικονομικά μας στη σχέση; Τι συνεισφέρουμε στην οικιακή οικονομία; Ή εκτός ζεύγους: Πώς είναι οργανωμένη η οικονομική μου ζωή; Πού βρίσκονται τα οικονομικά μου; Τι χρειάζεται να κάνω ώστε να αποκτήσω ποιοτικότερη ζωή; Αυτή η σύνοδος μιλά για ρεαλισμό στις σχέσεις μας, για τα σκοτεινά σημεία τους, προκειμένου να τις κάνουμε λειτουργικότερες. Ή, αντίθετα, για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χωρισμός ανήκει στις επιλογές.

Η Νέα Σελήνη κάνει σύνοδο με τον Πλούτωνα, εντείνοντας την ανάγκη για εσωτερική αρχικά μεταμόρφωση. Δεν μπορούμε να προχωράμε συνεχώς στη ζωή ίδιοι και απαράλλαχτοι, επιμένοντας να αντιμετωπίζουμε καινούργιες προκλήσεις με παλιά μέσα και συμπεριφορές. Ο Πλούτωνας, από το 2008 στον Αιγόκερω, έχει αποκαλύψει και αποκαλύπτει τον πραγματικό αντίκτυπο που έχουν πάνω μας τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά συστήματα που βασίζονται αποκλειστικά στον υλισμό, την ιεραρχία και την πόλωση. Ο Πλούτωνας, ο θεός του Κάτω Κόσμου, απαιτεί να αντιμετωπίσουμε ό,τι έχουμε απωθήσει και θάψει βαθιά μέσα μας, όσο επώδυνο κι αν είναι, ώστε να ξεπεράσουμε τον δυισμό που μας αποσυντονίζει για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ενότητας ο οποίος θα έχει στο κέντρο του την καρδιά.

Η νέα Σελήνη μάς υπενθυμίζει πως «ένα συμπέρασμα που βγαίνει από τους μύθους είναι ότι στο βάθος της αβύσσου υπάρχει η φωνή της σωτηρίας. Στις πιο μαύρες στιγμές μας έρχεται το πραγματικό μήνυμα της μεταμόρφωσής μας. Στην πιο σκοτεινή στιγμή μας έρχεται το φως» (Τζόζεφ Κάμπελ).

Ποιούς επηρεάζει η Νέα Σελήνη


Eπηρεάζει τα παρορμητικά ζώδια (Κριούς/Καρκίνους/Ζυγούς/Αιγόκερους) και κυρίως τους γεννημένους στο τέλος του δευτέρου δεκαημέρου και τις αρχές του τρίτου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 17ο-22ο.

Πηγή: Astra& Orama

Από τον Γιώργο Πανόπουλο (fb/www.cosmictelegram.gr)