«Α παπαπα, δεν ταιριάζω με Κριούς!» 5 διευκρινίσεις που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη

18.01.2016
Ιδού κάποιες επεξηγήσεις που θα κάνουν τη ζωή όσων φλερτάρουν με τα ζωδιακά σύμβολα πιο εύκολη. Και όσων αδιαφορούν και «πλήττονται» αδίκως, ακόμη ευκολότερη.

Είναι κλασικό. Οι ταξιτζήδες, που ως γνωστό σταχυολογούν σύμπασες τις τάσεις κοινωνικώς, το πιστοποιούν απερίφραστα. «Αμάν, ρε παιδάκι μου, τι είναι αυτό με τις γυναίκες; Το πρώτο πράμα που θα ρωτήσουν έναν άντρα είναι που μένει. Το δεύτερο, τι ζώδιο είναι. Και μετά αρχίζουν: ''Ποοοο, Σκορπιός, φαρμακερό πράμα. Να σε φοβάμαι, δηλαδή... Ωροσκόπο, ξέρεις;''». Άναυδος ο δυστυχής, που κοιτάει να σε διπλαρώσει και δεν ξέρει κι από ζώδια.

Αν δεν αντιδράσει αποχωρώντας βίαια, κατά κανόνα προσπαθεί να το μαζέψει: «Η μάνα μου λέει πως γεννήθηκα βραδάκι, λίγο μετά τις ειδήσεις των οκτώ. Νομίζω έχω ωροσκόπο Τοξότη» θα προσθέσει με καμάρι.
Άτεγκτη η μαμαζέλ. «Οι Σκορπιοί, το χειρότερό μου. Άσε που έχω και εξαδέρφη και best friend Σκορπιούς. Αφόρητοι. Κάνουν πάντα το δικό τους. Και εκδικητικοί.... Και ένας πρώην μου, στραβόξυλο, ούτε να τους ακούω δεν θέλω.»

Πρόσφατα ξεκίνησε μια γόνιμη αμφισβήτηση με αφορμή το άρθρο «Τι με έμαθαν οι Εγώκεροι της ζωής μου». Αντέδρασαν οι συνάδελφοι με τα... τετονισμένα Αιγοκερικά προσόντα. Εγώ εργασιομανής; Δυνάμει αριβίστας; Éminence grise και φίλος της εξουσίας; Που το 'δες αυτό;


Μα... στο αρχέτυπο. «Ένα σύνολο αναμνήσεων που είναι εγκαθιδρυμένες στη δομή του εγκεφάλου ως πανάρχαιες και στοιχειώδεις εικόνες και που αντανακλούν ιστορικές συλλογικές εμπειρίες του ανθρώπου.»

Οπότε...

Δεν είσαι ο Αιγόκερως

Όπως δεν είσαι, Ο Έλληνας, Ο καλλιτέχνης, Ο φίλαθλος, ή Η πελάτισσα. Φέρεις μια ιδιότητα, «ανήκεις» σε ένα συμβολικό τοπίο, εμπίπτεις σε μια κατηγοριοποίηση, στην απόπειρα δηλαδή να ορίσουμε την ύπαρξη και να αυτοπροσδιοριστούμε.

Η προσωπικότητά σου αποπνέει ένα άρωμα, έχει μια διακριτή απόχρωση.

Όμως το σύμβολο, ο ορισμός, η ουσία, το απαύγασμα του πράγματος είναι πολύ μεγαλύτερο από σένα. Κι από μένα. Και από το «Είμαι Κριός, πάμε μια βόλτα;»

Είμαι Ταύρος, Καρκίνος, Δίδυμος...

Τι εννοώ λέγοντας «είμαι Τοξότης»; Πολύ απλά πως όταν γεννήθηκα ο Ήλιος βρισκόταν στην περιοχή του ουρανού που οι σοφοί μάγοι της αρχαιότητας έχουν εθιμικά κατονομάσει «Τοξότης». Πρόκειται δηλαδή για μια από τις 12 «φέτες», στις οποίες χωρίσαμε το στερέωμα των 360 μοιρών, αυτό που πιάνει το μάτι μας αν κοιτάξουμε προς τα πάνω, και το οποίο ο ήλιος διατρέχει σε περίπου ένα ημερολογιακό μήνα.

Κάθε ζώδιο είναι ένα σύμβολο. Το οποίο ταξιδεύοντας μέσα στους αιώνες πήρε διάφορες σημασίες, που ποικίλλουν τρομερά ανάλογα με την κουλτούρα. Ο πρωτο-ινδο-ευρωπαϊκός θεός Dyaus, έγινε Ζευς στην ελληνική, Thor στους σκανδιναβούς και Shango στους Γιορούμπα, και ακόμη λατρεύεται από τη βραζιλιάνικη κουλτούρα της μαύρης μαγείας του Candomble. Όπως η γλώσσα του Μικ Τζάγκερ μέσα σε μερικές δεκαετίες έφτασε να σημαίνει Rolling Stones ή ακομη και rock τύπος, έτσι και ο Αιγόκερως μέσα από χιλιετίες έφτασε να σημαίνει «εξουσία». Με πολύ περισσότερες αποχρώσεις όμως. Γι αυτό κινητοποίησε τη φαντασία σου και τις γνώσεις σου για την παγκόσμια κουλτούρα.

Ένας Αιγόκερως μπορεί να βάλει την ανάγκη του για εξουσία και εντατική εργασία να «δουλέψει» πάνω στο σώμα του: Βουαλά ο αθλητής! Κάποιος άλλος μπορεί να έχει πρόβλημα εξουσίας στη σχέση με τον πατέρα του (πολύ συχνό by the way στους Αιγόκερους το father syndrome) και να ακυρωθεί τελείως επαγγελματικά. Να ασκεί όμως βιαίως συναισθηματική εξουσία στις συντρόφους του.
Ή να προβάλλει τη συναισθηματική αυτή συνθήκη με το να έλκεται από πολύ ισχυρές έως τυραννικές γυναίκες. Κάποιος άλλος μπορεί να μεταφράσει την ανάγκη του για Δύναμη στην ύπατη εξουσία, δηλαδή το Θεό, και να γίνει... παπάς ή ασκητής. Κάποιος άλλος ψυχίατρος, ώστε σαν καλός πατέρας (ένας άλλος συμβολισμός του Αιγόκερου, σε αντίθεση με τον Καρκίνο που συμβολίζει τη μητέρα) να καθοδηγεί, να προστατεύει και έμμεσα να εξουσιάζει συναισθηματικά (για καλό ή για κακό) άλλους ανθρώπους. Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να ερμηνεύουμε κλειστά τα σύμβολα. Μας εκδικούνται μέσω της άγνοιάς μας.

«Είμαι Ιχθύς»: Σαν να λέμε «είμαι Έλληνας»

Άντε Αθηναίος. Ουδέν περαιτέρω αποκαλύπτεται με σκέτο το «ζώδιο». Για να δώσω ένα παράδειγμα, ένας Κριός με Σελήνη στους Διδύμους θα είναι τελείως διαφορετική προσωπικότητα από έναν Κριό με Σελήνη στον Σκορπιό. Ενθουσιώδης, θυελλώδης και άστατος ο πρώτος, πιθανότατα εραστής γυναικών.
Σταθερός, αποφασιστικός και ραδιούργος ο δεύτερος, με εμφανή την τάση να κρατάει γερά τα ηνία της κατάστασης, πιθανώς πολιτικός.


Βάλε τώρα στο παραπάνω μίγμα μια Αφροδίτη στον Αιγόκερω σε σύνοδο με τον Κρόνο, ένα Ποσειδώνα στους Ιχθύες (ρομαντισμός, αλάθητο ένστικτο, «μάτι» στο κάδρο, κινηματογραφικό ή φωτογραφικό), ένα Πλούτωνα στον τέταρτο οίκο σε σύνοδο με τον Ουρανό, και έχεις ένα μεγάλο φωτογράφο ή πολεμικό ανταποκριτή που γυρνάει τον κόσμο και καταγράφει εικόνες, με κίνδυνο της ζωής του (Σκορπιός, θάνατος).

Αν, από την άλλη, στο γαϊτανάκι του Κριού με Σελήνη στους Διδύμους (κίνηση με... φόρα), βάλεις έναν Άρη στο Λέοντα (θέλει να κερδίζει, να είναι ο «καλύτερος») σε σύνοδο με το Δία (καλή τύχη, πλήθη, μεγάλες διοργανώσεις) και σε αντίθεση με τον Ερμή και την Αφροδίτη στον Ταύρο (αντοχές, επιμονή), τότε έχεις τον... Ροναλντίνιο!

Κι έτσι, κι αλλιώς!

Κάθε σύμβολο εκφράζεται διττά. Είναι πολύ συνηθισμένη παρανόηση, την ακούμε διαρκώς. Λέων, του αρέσει η φιγούρα, Ζυγός, ντύνεται κομψά, Σκορπιός, είναι εκδικητικός. Η παρεξήγηση εντείνεται ιδίως από τους πάσης φύσης «ειδήμονες» και τις πολύπαθες «προβλέψεις». Κάθε ζώδιο εκφράζει συνοψίζει, έχει σαν συνειρμική προίκα του κάποιες ιδιότητες. Πως λέμε Τζον Γουέιν και καταλαβαίνουμε «ο σκληρός» ή Bogie και εννοούμε ο-δεν-σηκώνω-πολλά δανδής;

Όμως τα ζώδια ως πανάρχαια σύμβολα μπορούν να εκφραστούν στην πλήρη γκάμα του ουράνιου τόξου που αποτελούν. Για παράδειγμα, ένας Ζυγός μπορεί να είναι το απαύγασμα του καλού γούστου ή τόσο μπλοκαρισμένος στην ευαίσθητη αυτή πλευρά της ύπαρξής του, που να διαλέγει τρεις μπλούζες και δύο παντελόνια το χρόνο ως στολή εργασίας, ώστε να αποκρύψει με την αποχή του από τον συναγωνισμό τον τεράστιο φόβο αποτυχίας του. Μπορεί η ανάγκη του για υψηλή αισθητική να εκφραστεί σε ένα όμορφο σπίτι. Ή σε αποκατάσταση παλαιών αντικειμένων (με τη συνδρομή του Κρόνου).

Ένας Ταύρος μπορεί να είναι λαγνικός (το ένα άκρο) ή ασκητής.

Ένας Δίδυμος κατά κανόνα είναι πολυλογάς αλλά μπορεί να είναι αμίλητος και ο τέλειος κλέφτης (ο κυβερνήτης Ερμής ήταν σκανταλιάρης, αεικίνητος και ελαφροχέρης, ο Πίτερ Παν της αρχαιότητας), μια άλλη έκφραση του Διδύμου.

Ένας Κριός με Σελήνη στον Λέοντα, π.χ. μπορεί να είναι πολιτικός που σαγηνεύει τα πλήθη, καθώς η φωτιά έχει ανάγκη να γοητεύσει και να γοητευτεί, ή ένας φιγουρατζής που κυνηγάει χίμαιρες και ξεφουσκώνει στο φτερό.

Έχω δει Λέοντα που είναι η χαρά της ζωής, ο ορισμός του 24-hour party person και Λέοντα τόσο σκοτεινιασμένο, κλειστό στον εαυτό του και inhibited, κυριολεκτικά εμποδισμένο από τη φύση του, ώστε να είναι ώσπερ ανύπαρκτος στο χώρο.


Οι άνθρωποι δεν σηκώνουν... λεζάντες. Είναι μίγματα αντιθέσεων και μάλιστα αενάως μεταλλασσόμενα στο χώρο και στο χρόνο. Όταν χρησιμοποιείς κάποιο κλισέ, τουλάχιστο σκέψου προς δύο κατευθύνσεις. Την καλή και την ανάποδη. Και το «ουράνιο τόξο», ενδιαμέσως.

Αν δεν φοβήθηκες ήδη από τα παραπάνω...

...σκέψου ότι οι σχέσεις είναι αστρολογικά απίστευτα πιο πολύπλοκες. Δίδυμος με Ζυγό ταιριάζει; Τρελά! Όοοοταν συναντηθούν...

Η αστρολογική κοινή (κατά το ελληνιστική κοινή) προβλέπει ότι ο Ζυγός με τον Δίδυμο είναι match made in heaven. Ξέρεις όμως εσύ αν αυτός ο αβρότατος και κομψότατος Ζυγός που βλέπεις να σε φλερτάρει ανάερα στην πρώτη γνωριμία έχει έναν Κρόνο σε σύνοδο με τον Άρη στον Ταύρο και μόλις μπει στη σχέση γίνεται ωσεί.. Βούδας, ακούνητος;

Κι αν η παραπάνω σύνοδος βρίσκεται σε αντίθεση με το δικό σου Ουρανό στην τελευταία μοίρα του Ζυγού, που θέλει αλλαγή και είναι «επαναστάτης χωρίς αιτία» στις σχέσεις, γράψε αλίμονο! Επικές οι συγκρούσεις.

Γι αυτό, μη βιαστείς να πανηγυρίσεις, αν πετύχεις ένα Ζυγό, Λέοντα, Τοξότη, Παρθένο, ή ό,τι άλλο, με τον οποίο εθιμικά «ξέρεις πως ταιριάζεις». Είναι σαν να έπιασες λήγοντα στο λαχείο.

Από τη Βίκυ Νταλακώστα