Να έχεις ή να είσαι; Οδηγός επιβίωσης με ένα Ταύρο

17.05.2016
Εντάξει δεν είναι όλοι Τζορτζ Κλούνει και Πενέλοπι Κρουζ. Όμως έχουν αυτό το «κάτι», που σε τραβάει. Μια ηρεμία, κάτι το ευπροσήγορο, μια φυσική κομψότητα, ένα relache στο στήσιμο: όπως και να το κάνεις ένας Ταύρος είναι ένα ευχάριστο πλάσμα. Ή έτσι νομίζεις, μέχρι να πέσεις πάνω στο παροιμιώδες πείσμα του. Την δεδομένη και πανταχού παρούσα κτητικότητά του. Ο εστί μεθερμηνευόμενον...

Χαλαρός, ναι. Αλλά τόσο που θα απελπιστείς, ιδίως αν έχεις πολύ Αέρα στο φτιάξιμό σου. Ξέρεις τι είναι να θες να πας διακοπές να δεις πέντε πράματα να ανοίξει το μάτι σου και ο άλλος άνθρωπος να θεωρεί κόπο να αλλάξει πλευρό στην ξαπλώστρα; Να τον μεταπείσεις αδύνατο. Είπαμε, είναι ογκώδες ζώον – όχι ο ίδιος αλλά η ενέργεια που εκπροσωπεί. Δεν έχει νόημα να διαφωνήσεις – είναι εκ φύσεως αμετάπειστος, ενόσω παραμένει ευγενικός. Ο Ταύρος έρχεται μετά τον Κριό. Ο κουρασμένος εξερευνητής του ζωδιακού, το ορμητικό Κριάρι, αφού κατακτήσει το χρυσόμαλλο δέρας πάει σπίτι να ξεκουραστεί και να πιει με τους φίλους ένα καλό ουίσκι, αποτιμώντας με στόμφο τις κατακτήσεις του. Αυτή είναι η περιοχή του Ταύρου: το τζάκι, το γκαζόν, η βεράντα. Μην προσπαθείς να τον ξεσηκώσεις, έχασες. Κάντου το χατήρι και μετά πάρε των οματιών σου, μόνος/η. Λύση άλλη, γιοκ.

Όπου Ταύρος διάβασε Μινώταυρος. Ένα πλάσμα που γεννήθηκε από τον τρελό, επιβεβλημένο ως θεία τιμωρία, έρωτα της Πασιφάης για έναν όμορφο λευκό ταύρο. Ναι, αυτός που κατέτρωγε κάθε εννέα χρόνια εφτά νέους Αθηναίους και εφτά νέες Αθηναίες. Σύμβολο πανάρχαιο του ανεξέλεγκτου, του φοβερά άγριου, του ατίθασου, που δε δαμάζεται, αλλά μόνο σκοτώνεται. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Πικάσο αγαπούσε τους ταύρους, τις ταυρομαχίες, τους Μινώταυρους: παθιασμένος και ανεξέλεγκτος ο ίδιος ήξερε πολύ καλά πως όταν μιλάμε για ωμή δύναμη, brute force παναπεί, αυτό το πλάσμα δεν το κάνεις ζάφτι. Όλα τα σαδιστικά σύμβολα (ο Ταύρος βρίσκεται απέναντι από τον Σκορπιό ζωδιακά, μην το ξεχνάμε), η σύνθλιψη, το τρύπημα, η τυφλή εφόρμηση με κτηνώδη βία είναι περιοχή του. Αν όλα τα παραπάνω δεν σε πείθουν πως άμα τα πάρει, σε πήρε και σε σήκωσε, νίπτω τας χείρας. Συμπέρασμα: Πρέπει να έχεις πάντοτε το βαρόμετρο υπό μάλης, ώστε να ξέρεις πότε ξεσήκωσες το Μινώταυρο. Σε αυτό το σημείο, και πολύ πριν κατά προτίμηση, βάλε τα πόδια στον ώμο – κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Αδύνατον να επικοινωνήσεις άμα κλειδώσει. Αλλιώς θα ζήσεις τον «Ταύρο εν υαλοπωλείω».

Κατά κανόνα, κομψός. Για τους Ταύρους η «made in China» αισθητική που κυριαρχεί στην εποχή μας, είναι μάλλον απωθητική. Τι σημαίνει αυτό; Πρόσεχε πως θα τον πλευρίσεις. Θα σνομπάρει ανηλεώς οτιδήποτε θεωρεί δεύτερης, ίσον κατωτέρας, ποιότητας. Οι Ταύροι λατρεύουν τα δώρα. Δεν είναι ανάγκη να ξηλωθείς, όμως αν το κάνεις, θα δεις τη διαφορά. Βέβαια, μην πάρεις και βαθιά ανάσα. Είναι μάλλον αχόρταγοι και έχουν την αίσθηση ότι «δικαιούνται». Τους αρέσουν τα κλασικά και κατά προτίμηση πανάκριβα αντικείμενα, σε παστέλ αποχρώσεις, να αποπνέουν ευγένεια, χαλαρότητα, και πάνω απ' όλα κλάση. Αγαπούν οτιδήποτε αποπνέει στάτους, όχι όμως με τον τρόπο του Αιγόκερου, που είναι μάλλον μουντός και αφοσιωμένος στο φαίνεσθαι. Ο Ταύρος προσέχει πολύ τι θα βάλει στο τσαρδί του και πόσο μάλλον στο σώμα του. Το καυτό ζήτημα είναι η περιοχή επιρροής του. Εκεί περνάει μόνο ότι εγκρίνεται. Κυρίως, εσύ η ίδια.

Αισθησιακός. Ναζιάρης. Τσαχπίνης και φιλήδονος. Θέλει τα περιποιημένα δείπνα του, τα πουκάμισα να φρεσκομυρίζουν καλοσιδερωμένα. Θέλει να πάτε στη θεία Μυρσίνη που γιορτάζει, να επιλέξετε το σωστό δώρο για τα ανίψια και να έχετε πληρώσει τους λογαριασμούς στην ώρα τους. Ποιός θα τα κάνει όλα αυτά; Εσύ. Εκείνος κατά κανόνα βαριέται.
Λέξη κλειδί: ραστώνη. Χουζούρι. Γιαβάς γιαβάς. Με το μαλακό. Άμα είσαι και λίγο εξαντλημένος, το λες και τεμπελιά. Το κλειδί είναι να μην τον ζορίζεις τελευταία στιγμή. Προετοίμασέ τον καταλλήλως, σαν να θέλει ο0 ίδιος να το κάνει. Και το πιο σημαντικό, το λες και πονηριά, είναι το εξής. Δώστου κίνητρο. Ένας Ταύρος ξε-κουνιέται πάντα από συμφέρον. Αποκάλυψέ το έξυπνα και θα γλιτώσεις πολλές λιωμένες σόλες.

Κτητικός. Ό,τι είναι ή θεωρεί δικό του, θα του το πάρεις μόνο αν του κόψεις το χέρι. Οι φήμες ότι είναι υλιστής είναι πιθανώς διασπαρμένες από κάποιον εκπρόσωπο της Φωτιάς ή του Αέρα. Εκείνος απλά αγαπά τον πλούτο. Λατρεύει τα αποκτήματα. Την αίσθηση της αφθονίας. Τα μεταξωτά σεντόνια, τα μεταξωτά βρακιά με το αντίστοιχο περιεχόμενο. Είναι δοσμένος στις χαρές της σάρκας και πιστεύει μόνο ό,τι βλέπει, αγγίζει, ακούει, μυρίζει, γεύεται. Η θρησκεία του γράφεται με κοντυλιές των αισθήσεων, οι αφηρημένες έννοιες τον κουράζουν. Αν θες να του εκφράσεις την αγάπη σου, κράτα ένα λουλούδι – ή μια μαύρη πιστωτική – τα υπόλοιπα είναι λόγια. Δεν είναι από απληστία (μόνο) που γαντζώνεται στα υλικά αγαθά γύρω του. Πίσω από όλα βρίσκεται η ανάγκη του να ανήκει. Η ασφάλεια ενός σπιτικού, ενός σταθερού συντρόφου είναι γι' αυτόν η έμπρακτη απόδειξη αγάπης. Το γεγονός ότι στη Wall Street υπάρχει ένα μπρούτζινο άγαλμα ταύρου είναι γιατί κάποιοι νιώθουν ασφάλεια μόνο όταν ο λογαριασμός τους στην Τράπεζα έχει μπόλικα μηδενικά. Είναι αυτό που λέμε, πλούσιος εκ του μηδενός.

Ζηλιάρης. Όχι όπως ο Σκορπιός, το αντίπαλο δέος και η Ερινύα του, που είναι πάντα έτοιμος να χώσει το κεντρί του με απόλαυση. Ο Ταύρος δεν γουστάρει απλώς να αγγίζουν και να καρπώνονται κάτι που του ανήκει. Δεν θέλει να αισθάνεται ότι σε μοιράζεται με κανέναν. Άμα του σείσεις την σιγουριά, δεν τον προκαλείς. Τον χαλάς. Αν θες παιχνιδάκια, παίξτα με τη Φωτιά. Εκεί θα ζήσεις το «μία σου και μία μου» με φλογερή κατάληξη. Το πρώτο και πιο ανυποψίαστο ζώδιο της γης, δεν ξεκουνιέται για να σε διεκδικήσει. Άμα φύγεις από την περιοχή επιρροής του, παύει απλώς να σε θεωρεί δικό του. Τόσο απλά.