Η αγάπη θέλει... δύο! Οδηγός επιβίωσης με Διδύμους

31.05.2016
Σίγουρα κάποιο επιφώνημα θα ακουστεί στο χώρο κάθε φορά που ακούγεται η λέξη Δίδυμοι. Θαυμασμού, τρομώδους απογοήτευσης, έκπληξης, λαχτάρας; Πάντως Δίδυμος* χωρίς ένα κάποιο ντόρο δεν γίνεται. Είναι εξ ορισμού φτιαγμένοι για να γίνονται το talk of. Είτε πρόκειται για παρέα, για τον ταρίφα στο φανάρι ή διάλεξη στο Χάρβαρντ, την κουβέντα θα την κάνουν. Άλλοι τους αντιπαθούν, άλλοι τους λατρεύουν. Όλοι έχουν δίκιο.

Διότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να παρακολουθήσει την άστατη και αντιφατική φύση του Διδύμου. Πρόκειται για ενέργεια τόσο απροσδιόριστη και ανάερη, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει σε δυσάρεστες ατραπούς. Εύκολο το 'χεις να βάλει κανείς τα φτερωτά σανδάλια του Ερμή που κυβερνά τους Διδύμους και να κάνεις δέκα βόλτες πάνω από το ζήτημα, πριν προλάβεις να πεις «κύμινο»; Ποιός μπορεί να δει τον κόσμο από ψηλά χωρίς να ζαλιστεί; Μόνο ένας Δίδυμος μπορεί να πάει από την απόλυτη άρνηση στην πιο κάθετη κατάφαση και πίσω μέσα σε μερικά λεπτά. Ιλιγγιώδης ενέργεια των Διδύμων. Και χρειάζεται να αντιληφθείς τα κουμπιά του – όχι για να τον κουμαντάρεις (που να τονε βρεις;) αλλά για να επικοινωνήσεις ουσιαστικά μαζί του. Which is fun. Serious fun.

Ιδού ένα κιτ πρώτων βοηθειών:

Επικοινωνιακός. Ναι, κατεξοχήν. Άλλωστε ο άξονας Διδύμων-Τοξότη αποτελεί τοη μικρή περιοχή της διανόησης και της νοημοσύνης του ζωδιακού. Αλλά πως νοείται η επικοινωνία; Αν και κατά κανόνα γλωσσοκοπάνα, η ενέργειά του δεν περιορίζεται στην εγκεφαλική ανταλλαγή ιδεών. Επικοινωνία μπορεί να συνιστούν τα πιο διαφορετικά πράγματα. Το χρώμα είναι επικοινωνία (λατρεύει τις έντονες, φωτεινές αποχρώσεις, πχ τα χρώματα των παπαγάλων). Ένα παιχνίδι των αισθήσεων. Ο χορός. Το φλερτ. Η τσαχπινιά. Το χιούμορ. Με δυο λόγια το παιχνίδι των αισθήσεων είναι επικοινωνία.

Μπορεί να λέει 250 λέξεις το δευτερόλεπτο, αλλά τον ενδιαφέρει η κίνηση – παντοίω τρόπω. Μην περιοριστείς στα λόγια. Έχει ανάγκη από πραγματική δράση. Στον πραγματικό ή πνευματικό χώρο. Γι' αυτό βάλε το κόκκινο φουστάνι και μπες στη δράση. Η πρόκληση; Να τον αποστομώσεις!

Φωτεινός παντογνώστης. Ω ναι, γνωρίζει τα πάντα. Τουλάχιστον από λίγο. Δεν το κάνει για να εντυπωσιάσει (αν και φύσει φανταχτερό ον). Του συμβαίνει γιατί πράγματι τον ενδιαφέρουν τα πάντα. Έτσι, μην τον παρεξηγείς αν διαλαλεί τις γνώσεις του σε ό,τι το επιστητό. Δεν λέει ψέμματα. Δίδυμος που δεν ενδιαφέρεται για το γύρω του, δύσκολο. Εκεί που χάνει είναι βεβαίως σε επιμονή. Πράγμα που σημαίνει: Βάλε μπρος ό,τι γνωρίζεις καλά και παρουσιάσέ το σε βάθος και με πάθος. Θα ξε-τρε-λα-θεί. Σέβεται πολύ αυτό που δεν έχει. Του αρέσουν τρελά οι ειδήμονες. Μόνο έχε και κανένα μπουφανάκι μαζί γιατί θα σας βρει το ξημέρωμα να τα λέτε.


Διπρόσωπος. Αδικία για έναν τόσο πολύπλοκο χαρακτήρα. Απλούστευση. Λαϊκισμός. Η συμπεριφορά του μπορεί να φαίνεται (και συχνά να είναι) διπρόσωπη. Ο ίδιος όμως είναι απλά πολυδιάστατος (εξαιρούνται οι εκφυλισμένες περιπτώσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Το δισυπόστατο είναι μέσα στη φύση, η μεγάλη δύναμη μάλιστα, των Διδύμων. Αν αφήσουμε να μιλήσουν τα σύμβολα, διαπιστώνουμε πως το διπλό της φύσης τους έχει εξαιρετικά εξευγενισμένες εκφράσεις. Απόδειξη, οι Διόσκουροι, τους οποίους η παράδοση ταυτίζει με το ζώδιο. Οι δίδυμοι γιοί της Λήδας και του Δία, ήταν θεοί του φωτός και προσωποποιούσαν για τους Έλληνες την εντιμότητα, τη γενναιοψυχία, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή. Ήταν προστάτες των καραβιών και των ναυτικών. Οι Έλληνες τους λάτρευαν και τους τιμούσαν σαν θεούς, ενώ συχνά ζητούσαν από αυτούς συμπαράσταση και βοήθεια στις δύσκολες ώρες. Ήταν οι προστάτες και σωτήρες των θνητών.

Κατά κανόνα, οι προσγειωμένοι, «ένα κι ένα κάνουν δυο» εκπρόσωποι του γήινου στοιχείου (Ταύροι, Παρθένοι, Αιγόκεροι) θα υψώσουν πρώτοι το δάχτυλο κατά της διπλοπροσωπίας των Διδύμων. Ανέμπνευστη προσέγγιση. Διότι απευθύνονται στον μάστορα της διαλεκτικής. Της τέχνης δηλαδή να φτάνει κανείς στην αλήθεια μέσω της σύγκρουσης αντιθέτων απόψεων.
Και αν μη τι άλλο, οι Δίδυμοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει άπ-οψη. Για αυτούς σπάνια υπάρχουν απόλυτες ή αυτονόητες αλήθειες. Είναι πάντα σε θέση να δουν την αντίπερα όχθη. Τη στιγμή που εξαίρουν τις αρετές του γαλάζιου, ποθούν την κάψα του κόκκινου. Και ενώ γουστάρουν κολύμπι μέχρι εξαντλήσεως, κρυφοζηλεύουν και τις χάρες της ξαπλώστρας. Το γεγονός ότι η ανάγκη τους για... ταξίδι σε όλο το φάσμα μια έννοιας ή μιας... δυνατότητας μπορεί να τρελάνει έναν τύπο «ναι ή όχι, πες το χρυσόστομε» δεν σημαίνει διπλοπροσωπία. Φυσικά, όπως σε κάθε ενέργεια, υπάρχει και η παραφθορά. Ρέπουν στη σοφιστεία, είναι η αλήθεια. Αλλά πριν προλάβετε να τους κατηγορήσετε, κάντε τον κόπο να σκεφτείτε ότι υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα....

Αν δεν αντέχεις τα ύψη, προσΓειώσου. Προειδοποίηση: Βλάπτει σοβαρά τη φαντασία. Και τη χαρά της ζωής.


Άστατος. Mais oui! Μια ζωή την έχουμε; Τι θέλεις, δηλαδή; Να βγάλει ρίζες; Δεν του πάει, πάρτο απόφαση. Δίδυμοι σημαίνει κίνηση. Στην πιο τιμητική εκδοχή κίνηση με φαντασία. Κίνηση προς ανακάλυψη, προς αναζήτηση νοήματος, προς άγραν ηδονών και νέων εμπειριών (εδώ μπαίνουμε στα χωράφια του συγ-χορευτή Τοξότη). Οι Δίδυμοι δεν μπορούν να σταθούν σε δεδομένες φόρμες. Ανιούν. Οτιδήποτε έχει βιωθεί, έγινε αντιληπτό. Έφαγε τα ψωμιά του. Τόσα έχει η ζωή να γευτείς, γιατί πρέπει να κολλήσεις σε ένα συγκεκριμένο πιάτο. Οι Δίδυμοι, άντρες και γυναίκες, είναι άστατοι. Ερωτικά μπαγαπόντηδες, εκ του vagabondi, περιπλανώμενοι παναπεί. Θέλουν να τα δοκιμάσουν όλα. Είτε με πολλούς είτε με ένα παρτενέρ. Αν φιλοδοξείς να είσαι αυτή η Μία και μοναδική πρέπει να εξασφαλίσεις την υψίστη τροφή για έναν Δίδυμο. Ποι-κι-λία. Μια γυναίκα-χίλια πρόσωπα. Οι Δίδυμοι δεν ψάχνονται επειδή είναι ελαττωματικοί. Φεύγουν επειδή ακολουθούν μια πεταλούδα και ξάφνου βρίσκονται στην άλλη πλευρά του κήπου, να παίζουν με άλλα... παιδάκια. Φρόντισε λοιπόν να τον ακολουθείς στις αναζητήσεις του – ερωτικές, αισθητικές, διανοητικές. Θα περάσεις όμορφα και θα τον έχεις πάντα να επιστρέφει.
Διευκρίνηση: Με το κυρίαρχο, στα όρια του τυραννικού, μυαλό του τσεκάρει τα πάντα. Αν κατακτήσεις το θαυμασμό του (άλλη μια λέξη-κλειδί), θα σου αφοσιωθεί πιστά. Ναι, ναι. Είναι ικανός.


Συναισθηματικά κρύος. Η αλήθεια είναι πως το μυαλό του τρέχει πριν από την αφεντιά του. Ατόφια διανοητική ενέργεια αυτή των Διδύμων. Το πρώτο και επικρατέστερο ζώδιο της διανοητικής προσέγγισης. Οι Δίδυμοι διαλέγονται, οι Παρθένοι κρίνουν, οι τοξότες φιλοσοφούν, σύμφωνα με την αστρολογική κουλτούρα. Ο Δίδυμος* συχνά σκέφτεται αυτό που αισθάνεται και τούμπαλιν. Το μυαλό του τρέχει τόσο γρήγορα, ψιλοκοσκινίζει τόσο τα στοιχεία, που σχεδόν δεν έχει... χρόνο να συναισθανθεί το σώμα τους. Μην τον κρίνεις αυστηρά. Κάνε ό,τι και ο μικρός Πρίγκιπας. Βοήθησέ τον να επιστρέψει απαλά πίσω στον εαυτό του.

* Οι Δίδυμοι είναι μια λέξη που αφορά το ζώδιο των Διδύμων. Για λόγους ευκολίας, υιοθετούμε πλέον μαζικά την εκδοχή «ο Δίδυμος», που αποτελεί μεν γραμματικό λάθος, αλλά κάνει τα πράγματα απλούστερα. Με Διδύμους έχουμε να κάνουμε, εύκαμπτους τύπους. Της ευκολίας.

Κείμενο: Βίκυ Νταλακώστα