Τι σημαίνει ο Πέμπτος Οίκος: Έρωτας, Δημιουργικότητα, Παιδί

05.07.2016
Δεν μας αρκεί να είμαστε «κάποιος», έχουμε την ανάγκη να είμαστε «κάποιος ξεχωριστός». Δεν μπορούμε να είμαστε τα πάντα, αλλά επιθυμούμε να λάμψουμε σε κάτι. Η έκφραση του εαυτού μας δημιουργεί την ταυτότητά μας.Ο Γιώργος Πανόπουλος γράφει αναλυτικά ότι πρέπει να ξέρεις για τον πέμπτο οίκο (fb/www.cosmictelegram.gr).

Ο Πέμπτος σχετίζεται με την αναζήτηση της ασφάλειας που δίνει η ταυτότητα. Όσοι έχουν έμφαση σε αυτό τον οίκο στον γενέθλιο χάρτη τους αναζητούν τον εαυτό τους σε πράγματα ή ανθρώπους που προβάλλουν δικά τους χαρακτηριστικά, ή που επιθυμούν ή θέλουν να καλλιεργήσουν. Υπάρχει έντονη επιθυμία να είναι σημαντικοί και να αποκτήσουν μια στερεή ταυτότητα μέσα από όσα συμβολίζει ο 5ος οίκος. Ό,τι βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του πέμπτου οίκου –ερωτικές ιστορίες, παιδιά, δημιουργία, δημόσια έκφραση του εαυτού, αλλά και τζόγος– ενέχει στην πραγματικότητα ρίσκο. Μέσα από όλα αυτά ακονίζουμε την ικανότητά μας να αναλαμβάνουμε ρίσκο.

Φαινομενικά όλα τα προηγούμενα και οι ιδέες που αναφέρονται στον 5ο οίκο δεν έχουν κοινό περιεχόμενο. Όμως, ξύνοντας την επιφάνεια αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά: το παιχνίδι και η αυτοέφραση. Η ιδέα του παιχνιδιού και της διασκέδασης ανήκουν στις παλαιότερες ερμηνείες που δίνονται για τον 5ο οίκο. Η αυτοέκφραση είναι μια σύγχρονη έννοια που όμως περιγράφει το ίδιο πράγμα αν και μοιάζει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και σοβαρότητα. Προσθέτει ωστόσο στο «παιχνίδι» μια ιδέα που είναι εσωτερική και που χάθηκε στις σύγχρονες κοινωνίες. Το παιχνίδι σήμερα θεωρείται ασήμαντο, μια ασχολία που διασκεδάζουμε αλλά που δεν παίρνουμε στα σοβαρά όπως τη δουλειά. Στα τέλη του 20ού αιώνα όμως η αυτοέκφραση θεωρείται τόσο σοβαρή όσο και η δουλειά. Ακόμα περισσότερο, αγωνιζόμαστε σκληρά γι’ αυτήν. Όπως το παιχνίδι, η αυτοέκφραση βρίσκεται στον πυρήνα του 5ου Οίκου.

«Για να επιβιώσει κάποιος χρειάζεται να εκτελέσει ορισμένες συγκεκριμένες λειτουργίες: να βγάλει το ψωμί του, να βρει μια στέγη κοκ.», λέει ο Robert Hand «Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε για να να επιβιώσουμε στην κοινωνία. Ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών είναι ότι πρέπει να γίνουν. Γίνονται είτε από αναγκαιότητα ή για να υπηρετήσουν κάποιον άλλο στόχο. Κάποιες δραστηριότητες ωστόσο γίνονται γιατί θέλουμε να τις κάνουμε, επιλέγουμε να τις κάνουμε, μας αρέσει να τις κάνουμε. Κάνοντάς τες κάνουμε μια δήλωση για το ποιοι είμαστε και τι κομίζουμε. Η δήλωση δεν είναι ο σκοπός της δραστηριότητας, όμως, το σημαντικό είναι ότι οι δραστηριότητες εμπεριέχουν τον σκοπό».

Έτσι, κάποιος δημιουργεί τέχνη γιατί του αρέσει η τέχνη. Γίνεται δρομέας γιατί του αρέσει η ταχύτητα. Κοιτάζει τα αστέρια γιατί θέλει να μάθει τι βρίσκεται εκεί έξω. Κάποιος καλλιεργεί τον εαυτό του ως έργο τέχνης. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν μέσα τους αυτοέκφραση και σίγουρα παιχνίδι. Η αυτοέκφραση και το παιχνίδι ακολουθούνται και επιδιώκονται χωρίς προφανή λόγο.

Ακόμα και η επιστήμη, αυτή τουλάχιστον που δεν συνδέεται με την τεχνολογία, είναι ουσιαστικά παιχνίδι. Ενώ ακούμε ρητορείες για τη γνώση και τη χρησιμότητά της –και εννοείται ότι είναι χρήσιμη–, η επιστήμη στη ρίζα της είναι μια δραστηριότητα κατά την οποία οι άνθρωποι αρέσκονται να κάνουν ερωτήσεις για το σύμπαν. «Πολλοί αστρολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου», λέει ο Hand, «έχουν τα ίδια κίνητρα. Και η επιστήμη και η αστρολογία απαιτούν εργασία, αλλά η εργασία υπηρετεί την υπέρτατη δραστηριότητα που είναι το παιχνίδι. Στην πραγματικότητα ο ρόλος κάθε δουλειάς είναι να προσφέρει παιχνίδι. Η ζωή η ίδια είναι μια απόφαση να παίξεις το παιχνίδι της ζωής». Το παιχνίδι δεν είναι ασήμαντο. Είναι η ύπαρξή μας. Η δουλειά παρότι αναγκαία, είναι δευτερεύουσα.

Πως βρίσκετε τον Πέμπτο Οίκο

Ο Πέμπτος Οίκος είναι το τέταρτο κατά σειρά ζώδιο μετά τον ωροσκόπο σας. Αν, παραδείγματος χάριν, έχετε ωροσκόπο Κριό, ο Πέμπτος Οίκος σας βρίσκεται στο ζώδιο του Λέοντα.

Πέμπτος Οίκος

• Παιχνίδι και διασκεδάσεις
• Αυτοέκφραση και δημιουργικότητα
• Ερωτικές, ρομαντικές σχέσεις
• Παιδιά και ανατροφή τους
• Τζόγος, κερδοσκοπία και επενδύσεις
• Φλερτ, απόλαυση, σεξ
• Σπορ, παιχνίδια, χόμπι, ελεύθερος χρόνος

Περί παιδιών

Πουθενά αλλού ίσως δεν φαίνεται η αποτυχία της παραδοσιακής σκέψης όσο στην ερμηνεία του πέμπτου οίκου που παραδίδει στα παιδιά, τα οποία παίρνει ως δεδομένο, ό,τι κάποιος θέλει, ή θα κάνει. Καθώς ένας ολόκληρος οίκος του ωροσκοπίου παραδίνεται σε αυτά, συνεπάγεται ότι θεωρούνται κομμάτι σου και προέκταση του εαυτού σου αντί για ξεχωριστές οντότητες. Οι ψυχοθεραπευτές έχουν μιλήσει για τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτού του τρόπου σκέψης», λέει η Donna Cunningham. Συνεχίζοντας και επεκτείνοντας τη σκέψη της, μπορούμε να σκεφθούμε επίσης: Τι γίνεται με κάποιον που είναι άτεκνος ή που περιστάσεις και προβλήματα τον έχουν οδηγήσει να μείνει χωρίς παιδιά ή που δεν κάνει παιδιά επειδή επέλεξε να μην κάνει; Δίπλα σε αυτά να προσθέσουμε και σεξιστικές διακρίσεις ή απόψεις που αντανακλούν αντρικές αντιλήψεις κι ευτυχώς ατονούν στο πέρασμα του χρόνου: Ότι ο πέμπτος στο γυναικείο ωροσκόπιο συμβολίζει τα παιδία, ενώ για τους άντρες δείχνει τις δημιουργικές τους προσπάθειες. Αυτό δηλώνει ότι για τους άντρες τα παιδιά δεν αποτελούν επιδίωξη ή ενδιαφέρον και ότι οι γυναίκες δεν νοιάζονται για τη δημιουργικότητα.

Άρα Είναι περισσότερο ακριβές να πούμε ότι ο Πέμπτος δείχνει την στάση μας προς τα παιδιά. Πως τους συμπεριφερόμαστε, πως τα βλέπουμε, τι είδους σχέση θα έχουμε μαζί τους. Όσο η κοινωνία εξελίσσεται παύουμε να μιλάμε για την πίεση που ασκεί πάνω στη θέλησή μας να κάνουμε ή να μην κάνουμε παιδιά αλλά επικεντρωνόμαστε στα αισθήματά και τις πρακτικές που χρησιμοποιούμε στην ανατροφή τους και επηρεάζουν άμεσα τη διαμόρφωσή τους.

Ο Πέμπτος Οίκος περιγράφει τους τομείς που μπορείς να είσαι πιο δημιουργικός και το πώς μπορείς να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου. Ένα πρόσωπο, π.χ.,
με Σκορπιό στην ακμή του 5ου μπορεί να προσφέρει κάτι δημιουργικό, ή να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από την ψυχολογία, ή την ψυχοθεραπεία. Η έκφραση ανθίζει όταν το πρόσωπο αυτό έχει την ευκαιρία να είναι μόνο, να σκέφτεσαι εις βάθος και να αφεθεί στην ενδοσκόπηση. Κάποιος με Διδύμους στον Πέμπτο από την άλλη πλευρά μπορεί να αισθάνεται δημιουργικός μόνο όταν σχετίζεται με τους άλλους, όταν επικοινωνεί, όταν κινείται μέσα στους ανθρώπους, κάνει, ή βρίσκεται κάπου που υπάρχει συνεχώς εναλλαγή ερεθισμάτων. Προσπαθήστε να αναλύσετε τις δυνατότητες του 5ου Οίκου σας χωρίς να ταυτίζετε τη δημιουργικότητα με τις παραδοσιακές καλές τέχνες.

Σύγχρονη ερμηνεία

Ακόμα περισσότερο τείνει να κυριαρχήσει η ουσιαστική και σύγχρονη ερμηνεία του Πέμπτου Οίκου που εμπεριέχει τη συμπεριφορά μας στο παιδί μέσα μας που επιδρά και σε άλλες σημαντικές πτυχές του 5ου, όπως η δημιουργικότητα, ο ελεύθερος χρόνος, το παιχνίδι και η αυτοέκφραση. Εάν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα το εσωτερικό σου παιδί, ελάχιστοι το κάνουν πάντως, τότε η δημιουργικότητά σου ρέει αβίαστα. Τα περισσότερα παιδιά είναι δημιουργικά. Μεγαλώνοντας όμως αυτή η ενέργεια υποβαθμίζεται, θάβεται, απαγορεύεται, δυσχεραίνεται, υποτιμάται.

Δημιουργικότητα λοιπόν

Ένα προσωπο με Καρκίνο στον 5ο μπορεί να μαγειρεύει εξαιρετικά ή να ξέρει πώς να σχεδιάσει και να φτιάξει έναν αποθηκευτικό χώρο, μια ντουλάπα π.χ.. Η έκφρασή του είναι τόσο δημιουργική όσο ένα ποίημα ή ένας πίνακας ζωγραφικής. Όπως για κάποιον με Ταύρο στον Πέμπτο μπορεί να είναι η κηπουρική. Έτσι και κάποιος που έχει Ποσειδώνα στον Πέμπτο ή Ιχθύς στην ακμή του Πέμπτου, που μπορεί να έλκεται ή και να εκφράζεται με τη μουσική, τη φωτογραφία ή το χορό, μπορεί να καταπιαστεί με αυτά ή να τα κάνει χόμπι.

Υπάρχουν πάρα πολλές διέξοδοι στην έκφραση, σημασία έχει ο τρόπος και το στυλ που εκφραζόμαστε μέσα από τον 5ο Οίκο. Η μουσική μπορεί να είναι ένα διανοητικό επίτευγμα (Ερμής ή Ουρανός στον 5ο) ή να βγαίνει κατευθείαν από την καρδιά (Σελήνη ή Ποσειδώνας). Μερικοί άνθρωποι εκφράζονται με άνεση, αυθόρμητα και χωρίς εμπόδια, ενώ άλλοι εκφράζονται με δυσκολία, με προσπάθεια ή επώδυνα γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Αυτός είναι ο οίκος του ηθοποιού και δείχνει τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε την τέχνη της ζωής.

Η κατανόηση του Πέμπτου Οίκου βοηθά στην έκφραση της δημιουργικότητας. Έχοντας κατά νου ότι η εσωτερική μας διάσταση είναι εκείνη που καθορίζει την εξωτερική μας πραγματικότητα, τα εμπόδια που ανακόπτουν τη δημιουργική μας έκφραση μπορεί να οφείλονται σε εσωτερικούς φόβους και αναστολές: Ίσως πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε τέλειοι αλλιώς δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε. Ή πιθανόν κάποιος που μας επηρέασε βαθιά κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής μας να μας πέρασε το μήνυμα ότι η δημιουργικότητα είναι χάσιμο χρόνου.

Ένας έντονος Πέμπτος Οίκος στον οποίον υπάρχουν πλανήτες δηλώνουν κάποιον που έχει ανάγκη να ελευθερώσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Συνήθως είναι άνθρωποι που έχουν να προσφέρουν πολλά σε ιδέες, δημιουργικότητα, και ενέργεια, αλλά δεν είναι τόσο καλοί στο να παίρνουν τα ίδια πράγματα από τους άλλους. Μπορούμε να τους περιγράψουμε ως χαρούμενους και υπέρμαχους της διασκέδασης, αλλά όλα εξαρτώνται και από τους πλανήτες που υπάρχουν στον οίκο.

Ο Κρόνος στον 5ο Οίκο

Όταν ο Κρόνος βρίσκεται στον 5ο Οίκο, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προδιαγραφές του. Υπάρχει δυσκολία στην ελαφρότητα, στον ενθουσιασμό του έρωτα, στην απρόσκοπτη δημιουργικότητα. Υπάρχει σοβαρότητα, αυτοσυγκράτηση, αυτοπεριορισμοί που εμποδίζουν τη ροή της έκφρασης.

Δεν χαλαρώνει κάποιος με Κρόνο εδώ παρά μόνον αν μπορέσει να βρει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ένα χρήσιμο, σημαντικό λόγο για να την κάνει. Μπορεί να διστάζει να γίνει μητέρα ή πατέρας επειδή θεωρεί τεράστια την ευθύνη της μητρότητας ή της πατρότητας και επιπλέον φοβάται μήπως και δεν καταφέρει να δώσει τη σωστή ανατροφή σε ένα παιδί.

Έρωτας, όχι γάμος

O Πέμπτος Οίκος, όπως και ο Πρώτος και ο Ένατος, ανήκουν στην τριάδα των πύρινων οίκων που προσδιορίζουν την Ταυτότητα. Αντίθετα όμως με τον Πρώτο Οίκο, ο Πέμπτος δεν εκφράζει την ενέργειά του εξωτερικά. Η ενέργειά του είναι εσωτερική. Είναι η ένταση αυτής της ενέργειας που μπορεί
να κινητοποιήσει τον άνθρωπο ώστε να την εκφράσει μέσα από τον Πρώτο Οίκο- οι ενέργειες του Πέμπτου δεν είναι κοινωνικές.

Αφού δεν έχει κοινωνική διάσταση ο Πέμπτος, πώς είναι δυνατόν να εκφράζει τις ερωτικές σχέσεις, οι οποίες και είναι εξόχως κοινωνικές; Πώς η ερωτική σχέση βρίσκεται στον οίκο της αυτοέκφρασης που έχει ελάχιστη κοινωνική διάσταση; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι αυτός ο οίκος σχετίζεται με μία πλευρά της ερωτικής σχέσης που είναι η χαρά, η απόλαυση, ο έρωτας για τον έρωτα χωρίς σκέψεις για το που θα καταλήξει. Μιλάμε για τον ρομαντικό έρωτα, για την ελαφρότητα που δεν έχει άλλο στόχο από την ευχαρίστηση.

Ο πέμπτος είναι τα ερωτικά ραντεβού, το φλερτ, το καρδιοχτύπι, οι συναντήσεις, οι πρώτες φορές. Είναι όταν θέλουν και οι δύο και δεν υπάρχει αγωνία, είναι η αρχή, ο ενθουσιασμός, η απόλυτη χαρά. Όταν δεν υπάρχει καμία προοπτική ακόμα, τότε που καμία σοβαρή συζήτηση δεν σκιάζει την ευτυχία, όταν δεν νοιαζόμαστε για το παρά κάτω γιατί όλη η ένταση βρίσκεται στο εδώ και τώρα, στο μαζί που δεν αναρωτιέται για σταθερότητα και διάρκεια. Η συντροφικότητα, ο γάμος, οι ευθύνες, οι υποχωρήσεις και η δέσμευση βρίσκονται στον Έβδομο Οίκο. Στον Πέμπτο, το «για πάντα» βρίσκεται στο τώρα.

Όταν είμαστε ερωτευμένοι ξαναδημιουργούμε και επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας και το αντικείμενο του πόθου μας όσο προχωράμε. Είναι διαφορετικό να είσαι με κάποιον είκοσι χρόνια που έχεις μάθει τα πάντα για τον άλλο κι ο άλλος για σένα. Μπορεί να αισθανόμαστε βαθιά αγάπη και κατανόηση αλλά δεν επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας ή τον άλλο.

Ακόμα...

Άλλες σημασίες του Πέμπτου είναι ο τζόγος, οι επενδύσεις και η κερδοσκοπία που μπαίνουν στον Πέμπτο σαν μορφές διασκέδασης. Ο τζόγος μπορεί να βρίσκεται στην ουσία του 5ου Οίκου; Πιθανόν. Υπάρχει ένα κομμάτι τύχης στη δημιουργία ενός παιδιού. Και στην τέχνη όπως και στην τεκνοποίηση κανείς δεν είναι σίγουρος πώς η αυτοέκφραση θα εκδηλωθεί. Ο χαρτοπαίκτης ρίχνει την ενέργειά του στον κόσμο με τόλμη και κάποια απερισκεψία και δεν είναι ποτέ σίγουρος για το αποτέλεσμα. Μέσα από τον τζόγο σε όλες του τις μορφές δοκιμάζουμε τη φαντασία και την ευφυΐα εναντίον του πεπρωμένου και της τύχης.

Η δημιουργική έκφραση του 5ου περιλαμβάνει και τα σπορ. Εδώ υπάρχει η πρόκληση του αθλητισμού. Σημασία για κάποιους έχει ο ανταγωνισμός, η χαρά της νίκης, η πρωτιά. Για άλλους είναι τα εμπόδια που δημιουργούν την απόλαυση.

Η διασκέδαση και ο ελεύθερος χρόνος και τα χόμπι ανήκουν εδώ. Κάποιος θα πει ότι στον οίκο που κυβερνάει ο Ήλιος είναι μάλλον αδιάφορες και ασήμαντες αυτές οι πλευρές του Πέμπτου. Όμως κοιτάζοντας με μεγαλύτερη προσοχή αυτές τις πτυχές διαπιστώνουμε τη σημαντικότητά τους. Ο Πέμπτος επικεντρώνεται σε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, σε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί και χαρούμενοι.
Η σεξουαλική έκφραση σχετίζεται επίσης με τον 5ο οίκο. «Μια υγιής σεξουαλική σχέση συνεισφέρει στην αίσθηση της δύναμής και της αξίας μας τονίζοντας την ικανότητά μας να δίνουμε ευχαρίστηση και την ικανότητά να έλκουμε τους άλλους», λέει ο Howard Sasportas. «Η ικανότητα να γοητεύουμε είναι πολύ καθησυχαστική και ικανοποιεί βαθιά τα ένστικτα επιβίωσης που διαθέτουμε. Σε αντίθεση με τον 8ο που αναζητούμε να καταλύσουμε τα προσωπικά μας όρια μέσα από την οικειότητα και την ένωση».

Πηγή: Άστρα και Όραμα