Στον τροπικό του Καρκίνου: Τα 7 «κουμπιά» του... ευαίσθητου

08.07.2016
Λεπταίσθητος, ρομαντικός με τον τρόπο του, τρυφερός, έχει διαίσθηση και αντοχή, αλλά είναι και μυστηριώδης και ανεξήγητα πεισματάρης με τις ιδέες και τα «θέλω» του. Τα κλισέ για τον Καρκίνο σε γενικές γραμμές ισχύουν αλλά αυτό το πρώτο ζώδιο του Νερού παραμένει μεγάλο μυστήριο. Όπως και οι συνάδελφοι Σκορπιός και Ιχθύες, είναι αδύνατο να τους κουμαντάρεις με ευθεία επίθεση. Αναγκαστικά, πρέπει να βρεις το κουμπί τους. Ιδού τα... κόλπα.

Ευαίσθητος. «Αμ, τι μας λες!» που έλεγε και ο Χατζηχρήστος. Η παροιμοιώδης ευαισθησία του νερού είναι στην πραγματικότητα όπλο. Μπορεί να σου προσφέρει τα πάντα απλόχερα αλλά... έχει ατζέντα. Όπως και ο απέναντί του Αιγόκερως, ο Καρκίνος έχει στόχο. Μπορεί αυτός να είναι συναισθηματικός - η ανάγκη του για ασφάλεια, ο φόβος του για εγκατάλειψη, η απλώς η μανία του να μη βγεις απ' το μαντρί. Πάντως, πίσω από την αγαπησιάρικη στάση του, κρύβεται το... joystick. Σε καθοδηγεί όπως η τιμονιέρα στο PS3. Ξεκαθάρισε λοιπόν. Ποια είναι η πραγματική του ανάγκη και θα τι σεβαστείς και τι εμπίπτει στο χειριστικό του πλάνο.

Τρυφερός. Μάλιστα. Αλλά τον είδες να θυμώνει. Ουαί μη και στραβώσει. Δεν τον κάνεις καλά με τίποτα. Όμως μη μασάς. Ο Καρκίνος θέλει μεν να κάνει το δικό του, αλλά πίσω απ' όλα χρειάζεται μια διαβεβαίωση. Ότι παρόλα τα διαφορετικά σου γούστα, τον σέβεσαι και τον υπολογίζεις. Ξεκαθάρισε το ήρεμα, με σταράτα λόγια, κι όλα καλά.

Πεισματάρης. Επικίνδυνα πεισματάρης. Για να το καταλάβεις, παρατήρησε το νερό. Τι να σου κάνει λίγο κελαρυστό νεράκι; Σκέψου όμως το μαρτύριο της σταγόνας που επινόησαν οι Κινέζοι και θα καταλάβεις τα πάντα. Σιγά σιγά και άηχα, ο Καρκίνος διαβρώνει τις άμυνες σου, μπαίνει μέσα στο σύστημα και σου παίρνει τα.. σώβρακα. Πόσο ήρεμη είναι μια λίμνη. Φαντάσου όμως μια μανιασμένη θάλασσα ή έναν καταρράχτη και εκεί θα καταλάβεις τι γίνεται μόλις ξεσηκώσεις το θυμό του.

Έτοιμος να σε φροντίσει. Είναι δεδομένο, ο Καρκίνος ξέρει να θρέφει – από πολλές απόψεις- τους δικούς του ανθρώπους. Θα σου κουβαλήσει νερό στις φούχτες, και θα σε ταχταρίσει σαν παιδί. Ναι, αλλά στην ώρα και με τους όρους του. Και πάντα να θυμάσαι. Υπάρχει μέσα του το «εμείς» και οι «άλλοι». Η φάρα, η κολεγιά, το συνάφι, το ταράφι (η πλευρά στα τουρκικά) μετράει για τον Καρκίνο. Μη και βρεθείς στη λάθος άκρη. Μπορεί να γίνει φανατικός ή και να εθελοτυφλεί.

Καλόβολος και καλόκαρδος. Μάλιστα ναι. Αλλά να το θυμάσαι. Άμα κάτι τον ενοχλήσει, δεν ξεχνά. Κρατάει πίκα. Και περιμένει όπως μόνο το Νερό ξέρει να το κάνει. Περιμένει να στη φέρει. Στην φυλάει, πρόσεχε. Άμα τον χαλάσεις, ξεχασέ το. Δύσκολα επανέρχεται.

Στην καλή χαρά. Πρόθυμοι για όλα και γενναιόδωροι. Βεβαίως. Αλλά ο Καρκίνος κυβερνάται από τη Σελήνη. Εκεί που τον βλέπεις μες την τρελή χαρά και έτοιμο για όλα, εκεί πέφτει στα μαύρα σκότη και λέξη δεν του παίρνεις. Κυκλοθυμικός μέχρι απελπισίας, ενίοτε.

Μάνα, μητέρα, μαμά. Last, but not least, να θυμάστε πάντα. Ο Καρκίνος είναι το ζώδιο της μάνας. Είτε το πεις μαμά, είτε πατρίδα, είτε εταιρία, είτε Υuventus, πρέπει πάντα να έχεις στο νου σου ότι κινείσαι σε περιοχή του μαμάκια. Δεν αφορά απαραιτήτως τη συμπεριφορά, αλλά τις βαθύτερες επιλογές. Είναι παρτιζάνος, υπερασπίζεται με πάθος το τερέν του και συχνά βυθίζεται στην κινούμενη άμμο του χάσματος που τον γέννησε....