Γιορτάζοντας τα 256α γενέθλια του Μότσαρτ!

24.01.2012
Για όποιον αμφιβάλλει ότι το πνεύμα μπορεί να διεισδύσει στην ύλη, δεν υπάρχει ίσως καλύτερη απόδειξη από την μουσική του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Για όποιον αμφιβάλλει ότι το πνεύμα μπορεί να διεισδύσει στην ύλη, δεν υπάρχει ίσως καλύτερη απόδειξη από την μουσική του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Κάθε προσπέλαση του έργου του, ανεξαρτήτως του πού, πότε και γιατί αυτή γίνεται, είναι μία μέθεξη σε ένα επίπεδο, όπου ο φυσικός ήχος τείνει να αφομοιωθεί από το πνευματικό. Ανήμερα λοιπόν των γενεθλίων του - ο Μότσαρτ γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1756 - η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Βασίλη Χριστόπουλου θα παρουσιάσει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του μεγάλου κλασικού, την Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα, καθώς και την Εισαγωγή στο ορατόριό του «Η απελευθέρωση της Βαιτυλούα», που ο Μότσαρτ έγραψε σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών.

Μία άλλη άποψη του αιθέριου, διαφορετική αλλά και συμπληρωματική με το πνεύμα του Μότσαρτ, προσφέρει το υποβλητικό έργο Ατμόσφαιρες του διάσημου Ούγγρου συνθέτη Γκιόργκι Λίγκετι, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Οι λάτρεις του κινηματογράφου, και ειδικά του Στάνλεϋ Κιούμπρικ θα αναγνωρίσουν στο έργο την υπόκρουση της ταινίας «2001: Η Οδύσσεια του διαστήματος».

Η συναυλία συμπληρώνεται με ένα έργο, που παρά την ομορφιά και τη σημασία του σπάνια ακούγεται στις αίθουσες συναυλιών, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.16 σε ρε μείζονα του Μότσαρτ, στο οποίο συμπράττει ο νέος αλλά ήδη διεθνώς πολυβραβευμένος πιανίστας Χέρμπερτ Σουχ.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 20:30. Τρία τέταρτα πριν την έναρξη (19:45), οι κάτοχοι εισιτηρίων για τη συναυλία θα έχουν την δυνατότητα δωρεάν να ακούσουν λίγα λόγια για τα έργα από τον καταξιωμένο πιανίστα και συνθέτη Χρίστο Παπαγεωργίου.


INFO:

Τι: ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΫΛΟ, Κύκλος «Μότσαρτ + 1»
Πότε: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, 20:30
Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όσους αγοράσουν εισιτήρια και για τις τέσσερις εναπομείνασες συναυλίες του κύκλου «Μότσαρτ + 1» παρέχεται έκπτωση 10%.