Δύο μουσικές βραδιές με αφορμή τον Μπρεχτ

29.02.2012
Μια ηχοχρωματική νοσταλγία σε δυο βωβές ταινίες με ζωντανή ηλεκτρονική μουσική από τον Μηνά Ι. Αλεξιάδη (Σύνθεση, Πλήκτρα - Live ηλεκτρονική μουσική) σε συνεργασία του Goethe-Institut Athen με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια του Κύκλου Μπρεχτ.

Μια ηχοχρωματική νοσταλγία σε δυο βωβές ταινίες με ζωντανή ηλεκτρονική μουσική από τον Μηνά Ι. Αλεξιάδη (Σύνθεση, Πλήκτρα - Live ηλεκτρονική μουσική) σε συνεργασία του Goethe-Institut Athen με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια του Κύκλου Μπρεχτ.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012, 20:30
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας,
Β.Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλ. 210 7282333

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
(Menschen am Sonntag, Γερμανία 1929/1930, 70΄)
Σκηνοθεσία: Robert Siodmak
Σενάριο: Billy Wilder, Fred Zinnemann
Παίζουν: Erwin Splettstösser, Wolfgang von Waltershausen, Christel Ehlers, Brigitte Borchert, Annie Schreyer.

Άνθρωποι, εικόνες και συναισθήματα στη χρονιά του «Μαχαγκόννυ». Μουσικό ονειρικό περιβάλλον για τις μνήμες του μεσοπολέμου και το Βερολίνο εκείνης της εποχής.

«Άνθρωποι την Κυριακή»: Μια γοητευτική καρικατούρα απλών ανθρώπων και της κυριακάτικης διασκέδασής τους. Γέννημα της διάθεσης νεαρών ανθρώπων για πειραματισμούς, ανθρώπων που ζουν από τον αυτοσχεδιασμό της στιγμής, γυρισμένο με ελάχιστα οικονομικά μέσα, το ημι-ντοκιμαντερίστικο αυτό φιλμ έχει περάσει στην ιστορία του σινεμά ως πρωτοποριακή δημιουργία του ποιητικού ρεαλισμού.

Στους τίτλους τέλους αναφέρεται: «Πέντε άνθρωποι παίζουν στην ταινία αυτή τους ρόλους που παίζουν και στη ζωή - του ταξιτζή, της πωλήτριας υποδημάτων, της πωλήτριας μουσικών δίσκων, του αντιπροσώπου οινοποιίας, του μανεκέν. Μετά τα γυρίσματα επέστρεψαν κι οι πέντε στην ανώνυμη μάζα από την οποία είχαν ξεπηδήσει. Θα τους αναγνωρίσετε: είναι οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι.»

(με γερμανικούς και ελληνικούς υπότιτλους)


ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΥΡΕΙΟΥ
(Die Mysterien eines Frisiersalons, Γερμανία 1922/1923, 32')
των Βertolt Brecht και Erich Engel με τον θρυλικό κωμικό Karl Valentin

Μπρεχτικός αντι-ιλουζιονισμός και ανατρεπτική κωμωδία στην αυγή του σουρρεαλισμού. Ηχητικά μυστήρια στολίζουν τη μοναδική κινηματογραφική δημιουργία του Μπρεχτ.

Σ’ ένα κουρείο διαδραματίζονται απίστευτα μυστήρια: Ο κουρέας, που υποτίθεται ότι δουλειά του είναι να κουρεύει και να ξυρίζει, αφήνει κάποιους πελάτες να περιμένουν μέχρι να τους πνίξουν τα γένια, ενώ άλλους τους αφήνει φαλακρούς. Γενικώς οι πελάτες δεινοπαθούν καθώς ο κουρέας χειρίζεται με δεξιοτεχνία τανάλια και πετονιά, ενώ η δεσποινίς του καταστήματος απολαμβάνει το ηλεκτρικό ρεύμα που διαπερνά τα πόδια της.

Ένα γκροτέσκο, μοναδικό στην ιστορία του γερμανικού κινηματογράφου που χρησιμοποιεί μοτίβα της ψυχανάλυσης, που παίζει με το σοκ και την ηδονή της καταστροφής και υπερθεματίζει απολαυστικά το σουρεαλιστικό κωμικό στοιχείο.

(με γερμανικούς και ελληνικούς μεσότιτλους)

Είσοδος: 6 €, 16€, 25€. Προπώληση από 15 Φεβρουαρίου
www.megaron.gr.