Αυτοί ήταν οι αντίπαλοί μας στον Τελικό

25.05.2012
Δύο ώρες διήρκησε και ο Β’ Ημιτελικός της Eurovision που ανέδειξε και τη δεύτερη δεκάδα νικητών για τον τελικό του Σαββάτου.

Aκριβώς στην ώρα του ξεκίνησε και ο Β΄Ημιτελικός από τη ΝΕΤ, στις 22.00 με τους παρουσιαστές να μας θυμίζουν αμέσως ότι χωρίς να διαγωνιστούν περνάνε οι BIG 5 καθώς και το Αζερμπαϊτζάν ως νικήτρια χώρα. Τον σχολιασμό για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ έκανε η Μαρία Κοζάκου.

Εναρξη με τη Σερβία και τον Željko Joksimović που τραγούδησε «Nije Ljubav Stvar», έναν καλλιτέχη φίλο της Ελλάδας, που είχε έρθει 2ος με το Lane moje το 2004 όταν κέρδισε η Ρουσλάνα, που επίσης το 2008 παρουσίασε τον διαγωνισμό και που πρόσφατα δήλωσε ότι δε θα τον ξαναδούμε να συμμετέχει στον διαγωνισμό ως ερμηνευτή.

Συνέχισε η ΠΓΔΜ με την Kaliopi που τραγούδησε «Crno I Belo», δηλ. Ασπρο- Μαύρο... καμία σχέση με το χαρούμενο Άσπρο Μαύρο που είχε ερμηνεύσει η Αλέξια το 1987 για την Κύπρο.

Η Joan Franka στη συνέχεια με το «You And Me» για την Ολλανδία, με τα μεγάλα της φτερά, τις φωτιές, την κιθάρα της και τον ωράιο της βιολιστή.

Τέταρτη η Μάλτα με τον 22χρονο πρώην αεροσυνοδό Kurt Calleja και το ποπ «This Is The Night», μία χώρα που δεν έχει κερδίσει ποτέ, πετυχαίνει όμως διαχρονικά ψηλές θέσεις με κλασικές μαλτέζικες μπαλάντες.

Tη σκυτάλη πήρε η Λευκορωσία, μια χώρα που έχει φτάσει στον τελικό μόνο δύο φορές. Φέτος συμμετείχε με το συγκρότημα Lightsound (που αποτελείτο από έναν Λευκορώσο, ένα Ρώσο και έναν Ιταλό) που ερμήνευσε το «We Are The Heroes», με φωνητικά από τον Αλεξ Παναγή!

Συνέχισε η Πορτογαλία με τις 45 συμμετοχές και τις 40 αποτυχίες στον διαγωνισμό.. Η 27χρονη Filipa Sousa είχε φέτος την αποστολή να περάσει τη χώρα της στον Τελικό μ την ερμηνεία της στο λυρικό «Vida Minha».

Η ουκρανή τσιγγάνικης καταγωγής Gaitana τραγούδησε στη συνέχεια το «Be My Guest». Από το 2004 που κέρδισε η Ρουσλάνα, η Ουκρανία περνάει πάντα (όπως και η Ελλάδα) στον Τελικό.

Για τη Βουλγαρία η Sofi Marinova, επίσης τσιγγάνικης συμμετοχής, με το «Love Unlimited» και τα Σ’Αγαπώ της σε όλες τις γλώσσες.

Συνέχισε η μόλις 16 ετών Eva Boto για τη Σλοβενία με το «Verjamem», με ανοιξιάτικο φόρεμα και μια χειμωνιάτικη ερμηνεία..

Για την Κροατία η Nina Badrić με το «Nebo», που ήρθε φέτος στον διαγωνισμό με απευθείας ανάθεση μετά από τέσσερεις αποτυχημένες προσπάθειες να εκπροσωπήσει τη χώρα της.

Το μεγάλο φαβορί για τη συνέχεια. Η 28χρονη ξυπόλητη Loreen για τη Σουηδία ερμήνευσε «Euphoria» και όπως αναμενόταν αποθεώθηκε από το Crystal Hall. Για την ιστορία η Σουηδία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό 4 φορές (και όπως φαινεται θα τις κάνει πέντε…)

Συνέχισε η Γεωργία με τον Anri Jokhadze (για πρώτη φορά η χώρα εμπιστεύτηκε το τραγούδι της σε άνδρα) και το «I'm A Joker», ένα κομμάτι με ιδιαιτέρως αστείους στίχους.

«Love Me Back» τραγούδησε στην 13η θέση ο Can Bonomo για την Τουρκία, τη φίλη χώρα του Αζερμπαϊτζάν… ανδρική αποστολή, μαύρα φτερά νυχτερίδας, χωρίς χαρακτήρα κομμάτι που και όμως αποθεώθηκε απολύτως…

Η Εσθονία, που κέρδισε το 2001, συνέχισε με τον Ott Lepland και το «Kuula»… αχ κούλα είπαμε και όλοι εμείς όταν το ακούσαμε… (για την ιστορία, το «kuula» σημαίνει «άκου» – ευχαριστούμε Μαρία Κοζάκου!)

Τη σκυτάλη πήρε η αποστολή της Σλοβακίας που δια στόματος Max Jason Mai μας είπε «Don't Close Your Eyes» και μας γύρισε δυο δεκαετίες πίσω…

Η Νορβηγία έστειλε να την εκπροσωπήσει ο Tooji και να τραγουδήσει «Stay». Τρεις φορές έχει νικήσει η χώρα, ενώ 4 φορές έχει λάβει 0 βαθμούς.

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη εμφανίστηκε λίγο πριν το τέλος του Ημιτελικού. Η Maya Sar ερμήνευσε «Korake Ti Znam» στο πιάνο, σε μία εμφάνιση που καλύτερα να ακούς παρά να βλέπεις..

Και για το τέλος η Λιθουανία με τον Donny Montell και το «Love Is Blind». Ο ερμηνευτής γράφει, χορεύει, τραγουδάει και παίζει και την τυφλόμυγα…

Πριν μάθουμε τους 10 που πήραν τα «χρυσά εισιτήρια», απολαύσαμε επί σκηνής (για λίγο, όσο προλάβαμε μετά τις διαφημίσεις) τους νικητές των 5 τελευταίων ετών: Dima Bilan, Marja Serifovic , Alexander Rybak, Lena και τους περσινούς νικητές, Ell & Nikki, που μας θύμισαν το νικητήριο τραγούδι της πρώτης Eurovision (1974), το «Waterloo» των ABBA!

Στις 23.50 μάθαμε τις δέκα χώρες που προκρίθηκαν:

Με τυχαία σειρά ανακοινώθηκαν οι εξής:

Λιθουανία
Βοσνία Ερζεγοβίνη
Σερβία
Ουκρανία
Σουηδία
ΠΓΔΜ
Νορβηγία
Εσθονία
Μάλτα
Τουρκία

Kαλή επιτυχία σε όλους!

Ραντεβού το Σάββατο, στις 22.00 για τη live μετάδοση του Tελικού, από το www.e-go.gr!!!

Ε.Σ.