Τσαρούχης και Βαλκανικοί Πόλεμοι στο Μπενάκη

27.11.2012
Ενα ζωντανό εργαστήριο-μουσείο αποκτά το Μουσείο Μπενάκη, μετά τη δωρεά του παλιού καταστήματος «Μέντης», τα προϊόντα του οποίου στόλισαν επί ενάμιση και πλέον αιώνα τις ιδιαίτερες ενδυμασίες, από τις παραδοσιακές και στρατιωτικές στολές, τα ιερατικά άμφια και τα θεατρικά κοστούμια μέχρι και δημιουργίες σχεδιαστών μόδας.

Ενα ζωντανό εργαστήριο-μουσείο αποκτά το Μουσείο Μπενάκη, μετά τη δωρεά του παλιού καταστήματος «Μέντης», τα προϊόντα του οποίου στόλισαν επί ενάμιση και πλέον αιώνα τις ιδιαίτερες ενδυμασίες, από τις παραδοσιακές και στρατιωτικές στολές, τα ιερατικά άμφια και τα θεατρικά κοστούμια μέχρι και δημιουργίες σχεδιαστών μόδας.

Οι τρέσες, τα κορδόνια, οι δαντέλες κι άλλα αξεσουάρ της βιοτεχνίας «Μέντη» έχουν αφήσει εποχή. Αυτήν την εποχή θα ζωντανέψει έως ένα βαθμό το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο έγινε αποδέκτης της δωρεάς από την οικογένεια Μέντη μετά το κλείσιμο της επιχείρησης το 2011.

Σκοπός του είναι η δημιουργία ενός ζωντανού εργαστηρίου-μουσείου, σαν αυτά τα παλιά υφαντουργεία που λειτουργούν στη Βόρεια Ευρώπη. Ετσι η βιοτεχνία «Μέντης», στην οδό Πολυφήμου 6 στα Πετράλωνα, θα ανοίξει ξανά, με μουσειακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θα παρέχονται σεμινάρια και μαθήματα, θα παράγονται κάποια προϊόντα, τα οποία θα πωλούνται στο πωλητήριο. Οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι τα έσοδα ίσως δώσουν κάποια ανάσα στο Μουσείο Μπενάκη που περνά δύσκολες οικονομικές στιγμές. Επιπλέον οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ζωντανά έναν εντυπωσιακό χώρο, με τις μηχανές και τα πολύχρωμα προϊόντα, που τοποθετημένα όλα μαζί μοιάζουν με καλλιτεχνικά περιβάλλοντα.

Με τον νέο του ρόλο ο χώρος θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, όπου θα λειτουργήσει και μπαζάρ με προϊόντα από το στοκ της βιοτεχνίας. Παράλληλα, την ίδια μέρα, στο νέο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) θα εγκαινιαστεί και μια έκθεση με έργα 40 καλλιτεχνών και δημιουργών εφαρμοσμένης τέχνης που έχουν χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη προϊόντα της βιοτεχνίας «Μέντη». Θα δούμε ένα φόρεμα φτιαγμένο ολόκληρο από κορδόνι, άλλο με δαντέλες, κατασκευές, αντικείμενα χώρου και καδραρισμένες ακόμη δημιουργίες. Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου, ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ, η σχεδιάστρια μόδας Λουκία, η καλλιτέχνης Ειρήνη Γκόνου κ.ά.


Κατά τα άλλα, το Μουσείο Μπενάκη ανακοίνωσε το εκθεσιακό του πρόγραμμα για το επόμενο τρίμηνο.

Μεταξύ 6 Δεκεμβρίου και 31 Μαρτίου θα δούμε μια μικρή, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με μελέτες του Γιάννη Τσαρούχη για 17 θέματα. Είναι η πρώτη φορά που το έργο του μεγάλου ζωγράφου προσεγγίζεται από τη Νίκη Γρυπάρη, πρόεδρο του ομώνυμου Ιδρύματος, και παρουσιάζεται, σε σχεδιασμό Λίλης Πεζανού, μέσα από σπουδές, σχέδια και παραλλαγές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρωτότυπο αρχειακό υλικό μαζί με το ίδιο το αποτέλεσμα, δηλαδή το τελικό έργο. Η έκθεση αποκρυπτογραφεί τη δημιουργική διαδικασία προς την τελειοποίηση μερικών αριστουργημάτων του στις εμβληματικές σειρές όπως οι Εποχές, οι Ναύτες, οι Μήνες, κ.ά.

Μια επετειακή έκθεση μας περιμένει στο κεντρικό κτίριο (Κουμπάρη 1), μεταξύ 10 Δεκεμβρίου και 10 Φεβρουαρίου, με τίτλο «Η έναρξη του ελληνικού 20ού αιώνα: Βαλκανικοί Πόλεμοι, 1912-1913» με φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και ιστορικά κειμήλια από τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και του Ιδρύματος Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά. Μια ειδική ενότητα είναι αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη των Βαλκανικών Πολέμων. Επιμέλεια του ιστορικού Τάσου Σακελλαρόπουλου.

Στο κτίριο της οδού Πειραιώς προγραμματίζονται, επίσης, δύο αρχιτεκτονικές εκθέσεις, «Θεοχάρης Δαυίδ. Δομημένες ιδέες: Μια ζωή διδασκαλίας, εκμάθησης και δράσης» (13 Δεκ. - 13 Ιαν.) και «Νορβηγική αρχιτεκτονική» (24 Ιαν. - 10 Μαρτίου), καθώς και παρουσίαση ακόμη μίας έκθεσης «11 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους της Ελλάδας»από τη Συλλογή της ΑΓΕΤ, που έχει παραχωρηθεί για 20 χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη. Τέλος, σχεδιάζεται ένα αφιέρωμα στον Ελβετό φωτογράφο Charles Weber, με 150 φωτογραφίες του από την ελληνική καθημερινότητα των τελευταίων τριάντα χρόνων (8 Φεβρ. - 17 Μαρτίου).

Το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τις πόρτες του σε έναν από τους καλύτερους ζωγράφους της νεότερης γενιάς, τον Γιάννη Αδαμάκο, και στους πίνακές του που ισορροπούν ανάμεσα στο φως και στη σκιά. Εργα της τελευταίας δεκαετίας και καινούργια από 1ης Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2013.