Σκανδιναβικός αέρας στο Μέγαρο

06.02.2013
Φρέσκος σκανδιναβικός αέρας θα φυσήξει την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος όπου ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα κουαρτέτα εγχόρδων, το Dahlkvist String Quartet(Κουαρτέτο εγχόρδων Ντάλκβιστ), θα συστηθεί στο κοινό του Μεγάρου.

Φρέσκος σκανδιναβικός αέρας θα φυσήξει την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος όπου ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα κουαρτέτα εγχόρδων, το Dahlkvist String Quartet(Κουαρτέτο εγχόρδων Ντάλκβιστ), θα συστηθεί στο κοινό του Μεγάρου.

Το «ανερχόμενο» σύνολο - φετινή πρόταση του Stockholms Konserthus και μέλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) που διοργανώνει τη σειρά Rising Stars με σκοπό την προώθηση των μουσικών ανταλλαγών και την ανάδειξη εξαίρετων νέων καλλιτεχνών - δημιουργήθηκε το 2007 από τον Πολωνό βιολιστή Μπάρτοτς Κάιλερ και τα τρία προικισμένα αδέλφια της οικογένειας Ντάλκβιστ, την Kέρστι (βιολί), τον Γιον (βιόλα) και την Χάνα (βιολοντσέλο) από τη Σουηδία και πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο περιζήτητα σύνολα μουσικής δωματίου της χώρας.

Με δεδομένη, λοιπόν, την αγάπη και την αφοσίωσή τους στο ρεπερτόριο των βορειοευρωπαίων συνθετών, αλλά και την εμπειρία από τη συμμετοχή τους σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ μουσικής δωματίου, δεν είναι τυχαίο που τα μέλη του νεανικού Dahlkvist String Quartet επέλεξαν, για την πρώτη τους εμφάνιση μπροστά στο ελληνικό κοινό, να ερμηνεύσουν τρία από τα πλέον δημοφιλή όσο και απαιτητικά Κουαρτέτα Εγχόρδων, με την υπογραφή του Φινλανδού Αουλις Σαλίνεν (Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.3, έργο 19), του εθνικού συνθέτη της Νορβηγίας, Εντβαρντ Γκριγκ (Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 1 σε σολ ελάσσονα), καθώς και του κορυφαίου Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.12, έργο 127 σε μι ύφεση μείζονα).

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.3, έργο 19 του σύγχρονου Φινλανδού συνθέτη Αουλις Σαλίνεν (1935-), - γνωστού περισσότερο για τα έργα που έχει γράψει για το περίφημο αμερικάνικο Κουαρτέτο Εγχόρδων Kronos Quartet - με το οποίο θα ξεκινήσει η συναυλία, είναι ένα εντυπωσιακό έργο που γράφτηκε το 1969, έπειτα από πρόσκληση του κρατικού μουσικού εκπαιδευτικού φορέα της Σουηδίας ο οποίος θέλησε να συστήσει τη μουσική του Σαλίνεν στους μικρούς μαθητές της χώρας. Για το λόγο αυτό, ο συνθέτης βάσισε το κομμάτι του πάνω στην πένθιμη αλλά την ίδια στιγμή εξαιρετικά απλή και εύκολα αναγνωρίσιμη από τα παιδιά της Σουηδίας βιολιστική μελωδία από το «Peltoniemi Hintrik's Funeral March». Πατώντας σ’ένα θέμα υφολογικά διακριτό – θέμα που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους ακροατές του, συμπεριλαμβανομένων και των νεαρότερων - συνέθεσε μια σειρά περίπλοκων παραλλαγών οι οποίες εξελίσσονται μέχρι την κορύφωση του έργου δημιουργώντας μια εκπληκτική ηχητική πανδαισία. Το τρίτο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Σαλίνεν θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές και ευρέως ερμηνευμένες δουλειές του συνθέτη.

Ακολουθεί το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.12, έργο 127 σε μι ύφεση μείζονα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827). Ένα από τα διάσημα, τελευταία κουαρτέτα του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη που γράφτηκαν την περίοδο 1823-1826, κατά παραγγελία του μεγάλου θαυμαστή του, Ρώσου πρίγκιπα Νικολάι Γκαλίτσιν, στον οποίο και τα αφιέρωσε γράφοντάς του «πιστεύω πως τα έργα αυτά μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να υποφέρει λιγότερο».

Και η βραδιά ολοκληρώνεται με το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 1 σε σολ ελάσσονα (1878), διάρκειας 35’, του εθνικού συνθέτη της Νορβηγίας, Εντβαρντ Γκριγκ (1843-1907), δημιουργού του «Πέερ Γκυντ».

ΙΝFO:
Πότε: Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30
Που: Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12,00 και 20,00 €.
Ειδικές τιμές: 5,00 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α.) και 8,00 € (65+, πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr