Lapsus: Ζώντας το αμετάκλητο γεγονός του θανάτου

17.02.2014
«Lapsus»: Mία παράσταση βασισμένη σε σημειώσεις και σκέψεις της Καίη Τσιτσέλη, που γράφτηκαν κυρίως στο τέλος της λογοτεχνικής της πορείας παρουσιάζεται στο Θεατρικό χώρο «Προσωρινός» σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα με την Αμαλία Μουτούση στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ζώντας το αμετάκλητο γεγονός του επερχόμενου θανάτου της, προσπάθησε να παλέψει με την επανάληψη, με το χρόνο, «με εκείνα τα παράξενα μεγάλα κενά».

Η ιδέα για την έκδοση των σημειώσεων αυτών ξεκίνησε την άνοιξη του 2000, όταν εκείνη καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι συνόδευε σε βόλτα την εγγονή της σε καροτσάκι παιδικό. «Ιδού το άλφα και το ωμέγα» είπε δείχνοντας τον εαυτό της και το μωρό. Το γράψιμο είχε ήδη ξεκινήσει. Σιγά σιγά, ζώντας στο δωμάτιό της, που δεν μπορούσε να αφήσει πια, δεν μιλούσε με κανέναν. Κάποια στιγμή ζήτησε τετράδιο και μολύβι και, ύστερα, οι συζητήσεις λιγόστεψαν. Το τετράδιό της το κρατούσε στο μαξιλάρι της και, ως συνήθως σημείωνε κρυφά απ΄ όλους. Από το Μάιο του ίδιου χρόνου σταμάτησε να την απασχολεί το τετράδιο και το άφησε. Τον Ιούνιο μας άφησε κι εκείνη. Το 2006 το κείμενο αυτών των σημειώσεων εκδόθηκε από τις εκδόσεις «ΑΓΡΑ» με τίτλο «Το Άλφα και το Ωμέγα». Πιστέψαμε πως ο κύκλος είχε κλείσει.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το ίδιο κείμενο καθώς και άλλες, προηγούμενες, σημειώσεις της Καίη, παραδόθηκαν στο σκηνοθέτη Γιώργο Σκεύα με σκοπό τη θεατρική τους απόδοση. Το κείμενο έβραζε στην υπόγεια μνήμη μας. Ζητούσε και πάλι διέξοδο στο φως. Ο σκηνοθέτης υποδέχτηκε το κείμενο με ενθουσιασμό. Προσδιορίζοντας από τη δική του πλευρά τον άξονα που διατρέχει τις σκέψεις της Καίη, εισχώρησε στα υπόγεια ρεύματα και ανησυχίες της, δοκίμασε να προσεγγίσει το στοιχείο της επανάληψης, την αρχή και το τέλος.

Οι «τρίτοι» εξαπατώνται εντελώς
και απολύτως από τον κτηνώδη Χειριστή,
είναι φοβερό πόσο τον σέβονται, τον υπακούουν, του κάνουν
τεμενάδες.
Βέβαια, πρέπει να ειπωθεί ότι η νοημοσύνη του
είναι απίθανη, ανώτερη – ούτε καν, υπεράνθρωπη.
Ο τρόπος που μηχανεύτηκε όλη αυτή την κατάσταση –
χωρίς να αφήσει τίποτα στην τύχη.
ούτε την παραμικρή χαραμάδα.»


Κείμενο: Καίη Τσιτσέλη
Ερμηνεία: Αμαλία Μουτούση

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας
Μουσική: Σήμη Τσιλαλή
Σύνθεση κειμένων - Μετάφραση – Σκηνική Επεξεργασία: Γιώργος Σκεύας
Παραγωγή: Λίλα Παλαιολόγου, Βαγγέλης Πελέκης, Ελένη Βλάχου,
Θεατρικός χώρος «Προσωρινός», Δεινοκράτους 103, Κολωνάκι, Αθήνα

Πρεμιέρα: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ώρα 21.00

INFO:
LAPSUS της Καίης Τσιτσέλη
Θεατρικός χώρος ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ , Δεινοκράτους 103
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6971 927644

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Παραστάσεις: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Κυριακή 2 Μαρτίου
Πέμπτη 6 Μαρτίου- Κυριακή 9 Μαρτίου
Πέμπτη 13 Μαρτίου-16 Μαρτίου